Τεχνολογία

Τεχνολογία

GPS, έξυπνα κινητά και αισθητήρες στη μάχη κατά του δάκου

dakos-elia-696x348 GPS, έξυπνα κινητά και αισθητήρες στη μάχη κατά του δάκου

Ζήτημα ύψιστης σημασίας για τη Δυτική Αχαΐα αποτελεί η δακοκτονία, μετά και το σημαντικό πλήγμα που δέχθηκε η ελαιοπαραγωγή από τη μη εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης του δάκου, αλλά και από την επικράτηση συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξή του.

Πρόκειται για μία περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού της απασχολείται με την ελαιοκομία και που δεν έχει ενταχθεί ποτέ σε κάποιο πρόγραμμα δακοκτονίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς που έχουν ως μοναδικό εισόδημα το ελαιόλαδο.

 

Όπως άλλωστε αναφέρει η γεωπόνος του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, Μαρία Μηλολιδάκη, η περιοχή, λόγω του εδάφους της και του είδους της ελιάς που καλλιεργεί, την χονδροελιά, παράγει ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα της χώρας. «Αν και ο τομέας του ελαιολάδου έχει μεγάλη προοπτική, όχι μόνο δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί η αξία του στην περιοχή, αλλά βρίσκεται και εκτός του προγράμματος δακοκτονίας. Είναι παράλογο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τεχνολογία

Αναγνωρίζοντας λοιπόν τη σημασία του ελαιολάδου και προσπαθώντας να προστατεύσει την ελαιοπαραγωγή και το εισόδημα των παραγωγών, με την άρση του τον αποκλεισμού της περιοχής από τη δακοκτονία, ο δήμος επιστράτευσε τη Γεωργία Ακριβείας. Το προτεινόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από την κλασική μέθοδο καταπολέμησης του δάκου με επίγειους ψεκασμούς, την εφαρμογή ενός νέου προηγμένου προγράμματος δακοκτονίας, με GPS, έξυπνα κινητά και αισθητήρες που πρώτοι εφάρμοσαν οι κρητικοί αγρότες.

Η πρόταση βρίσκεται υπό επεξεργασία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά το σύστημα «ΝΤ4D» του Ινστιτούτου Ελαίας, με νέες τεχνολογίες, αξιοποιώντας σύγχρονες κινητές συσκευές, την επιστήμη της γεωπληροφορικής, την αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική καταγραφή των δακοσυλλήψεων και τη μοριακή βιοτεχνολογία. Με έξυπνα κινητά με GPS, ηλεκτρονικές παγίδες κ.ά θα γίνεται επισκόπηση της ευαισθησίας των πληθυσμών του δάκου, ώστε να καταπολεμάται ακόμα και στη φωλιά του, στη φάση της αναπαραγωγής των θηλυκών.

Διαδικασία

Για την εφαρμογή του προγράμματος, εφόσον πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο, συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή του δήμου, που θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα, ώστε σταδιακά αυτό να γίνει πράξη στην περιοχή κι έτσι να προληφθούν τεράστιες ζημιές στην ποσότητα και ποιότητα του προϊόντος.

Ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή στοιχείων για την ποσότητα των ελαιοδέντρων του δήμου, των δημοτών που ασχολούνται με την καλλιέργεια, την ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου όπως και άλλων χρήσιμων στοιχείων, αναγκαίων για μια πιλοτική εφαρμογή, που ανατρέπει τη μέθοδο των δολωματικών ψεκασμών.

www.ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μικροστοιχείο για την διατροφή των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. Η έλλειψη του στις γεωργικές καλλιέργειες είναι πολύ κοινή έλλειψη μικροστοιχείου. Η έλλειψη του μπορεί να παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, από αμμώδη μέχρι βαριά αλουβικά εδάφη.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search