Τεχνολογία

Τεχνολογία

GPS, έξυπνα κινητά και αισθητήρες στη μάχη κατά του δάκου

dakos-elia-696x348 GPS, έξυπνα κινητά και αισθητήρες στη μάχη κατά του δάκου

Ζήτημα ύψιστης σημασίας για τη Δυτική Αχαΐα αποτελεί η δακοκτονία, μετά και το σημαντικό πλήγμα που δέχθηκε η ελαιοπαραγωγή από τη μη εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης του δάκου, αλλά και από την επικράτηση συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξή του.

Πρόκειται για μία περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού της απασχολείται με την ελαιοκομία και που δεν έχει ενταχθεί ποτέ σε κάποιο πρόγραμμα δακοκτονίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς που έχουν ως μοναδικό εισόδημα το ελαιόλαδο.

 

Όπως άλλωστε αναφέρει η γεωπόνος του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, Μαρία Μηλολιδάκη, η περιοχή, λόγω του εδάφους της και του είδους της ελιάς που καλλιεργεί, την χονδροελιά, παράγει ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα της χώρας. «Αν και ο τομέας του ελαιολάδου έχει μεγάλη προοπτική, όχι μόνο δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί η αξία του στην περιοχή, αλλά βρίσκεται και εκτός του προγράμματος δακοκτονίας. Είναι παράλογο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τεχνολογία

Αναγνωρίζοντας λοιπόν τη σημασία του ελαιολάδου και προσπαθώντας να προστατεύσει την ελαιοπαραγωγή και το εισόδημα των παραγωγών, με την άρση του τον αποκλεισμού της περιοχής από τη δακοκτονία, ο δήμος επιστράτευσε τη Γεωργία Ακριβείας. Το προτεινόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από την κλασική μέθοδο καταπολέμησης του δάκου με επίγειους ψεκασμούς, την εφαρμογή ενός νέου προηγμένου προγράμματος δακοκτονίας, με GPS, έξυπνα κινητά και αισθητήρες που πρώτοι εφάρμοσαν οι κρητικοί αγρότες.

Η πρόταση βρίσκεται υπό επεξεργασία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά το σύστημα «ΝΤ4D» του Ινστιτούτου Ελαίας, με νέες τεχνολογίες, αξιοποιώντας σύγχρονες κινητές συσκευές, την επιστήμη της γεωπληροφορικής, την αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική καταγραφή των δακοσυλλήψεων και τη μοριακή βιοτεχνολογία. Με έξυπνα κινητά με GPS, ηλεκτρονικές παγίδες κ.ά θα γίνεται επισκόπηση της ευαισθησίας των πληθυσμών του δάκου, ώστε να καταπολεμάται ακόμα και στη φωλιά του, στη φάση της αναπαραγωγής των θηλυκών.

Διαδικασία

Για την εφαρμογή του προγράμματος, εφόσον πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο, συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή του δήμου, που θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα, ώστε σταδιακά αυτό να γίνει πράξη στην περιοχή κι έτσι να προληφθούν τεράστιες ζημιές στην ποσότητα και ποιότητα του προϊόντος.

Ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή στοιχείων για την ποσότητα των ελαιοδέντρων του δήμου, των δημοτών που ασχολούνται με την καλλιέργεια, την ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου όπως και άλλων χρήσιμων στοιχείων, αναγκαίων για μια πιλοτική εφαρμογή, που ανατρέπει τη μέθοδο των δολωματικών ψεκασμών.

www.ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

Σε σειρά τροποποιητικών αποφάσεων έχουν προχωρήσει οι περισσότερες αναπτυξιακές εταιρείες της χώρας που διαχειρίζονται το πρόγραμμα CLLD/LEADER, και δη τις προσκλήσεις που τρέχουν για τις παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα αυτό το χρονικό διάστημα.

Για μία χρονιά που δεν δικαιώνει μέχρι στιγμής τις υψηλές –βάσει των ποιοτικών προδιαγραφών του προϊόντος που έχει συγκομιστεί– προσδοκίες σε επίπεδο τιμών, κάνουν λόγο οι καλλιεργητές μαλακού σιταριού. «Οι αποδόσεις κινήθηκαν πράγματι σε ικανοποιητικά επίπεδα και εκτιμούμε ότι κυμάνθηκαν σε πολλές περιπτώσεις από 400 έως 600 κιλά»,

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search