Τεχνολογία

Τεχνολογία

Αλληλούχιση DNA Νέας Γενιάς, το σύγχρονο όπλο κατά της απάτης στα τρόφιμα

allilouxisi-dna-696x392 Αλληλούχιση DNA Νέας Γενιάς, το σύγχρονο όπλο κατά της απάτης στα τρόφιμα

Πρωτοπόρος στην ευαισθητοποίηση και στην καταπολέμηση της απάτης στα τρόφιμα αναδεικνύεται η Ιρλανδία. Η υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων της χώρας ήταν εκείνη που αποκάλυψε το σκάνδαλο του αλογίσιου κρέατος το 2013, ενώ τώρα είναι και πάλι η πρώτη που έκανε χρήση ενός νέου τύπου τεστ DNA για να ελέγξει εάν τα συστατικά επιλεγμένων τροφίμων ταιριάζουν με την επισήμανση που αυτά φέρουν.

Η ιρλανδική αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSAI) αναφέρει ότι το νέο αναλυτικό εργαλείο μπορεί να εντοπίσει προληπτικά όλα τα συστατικά και τις βιολογικές πηγές τους στα τρόφιμα. Η αρχή συνεργάστηκε επί μία διετία με την εταιρεία IdentiGEN (μία από τις πρώτες εταιρείες στον κόσμο που ανέπτυξαν ένα επιτυχημένο σύστημα ιχνηλασιμότητας DNA) για να προσαρμόσει νέες τεχνολογίες προσδιορισμού της αλληλουχίας του DNA σε ένα καινοτόμο εργαλείο ελέγχου του DNA στα τρόφιμα.

Μέχρι σήμερα, τέτοιοι έλεγχοι απαιτούν από τους αναλυτές να γνωρίζουν τι ακριβώς επιθυμούν να ψάξουν και, στη συνέχεια, να διενεργούν τα τεστ τους πάνω σε αυτό. Ωστόσο, πλέον «γίνεται δυνατό να σαρώσει κανείς ολόκληρη την περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε DNA χωρίς προηγούμενη γνώση ή υποψία για το τι μπορεί ή δεν μπορεί να υπάρχει σε αυτό το προϊόν», εξηγεί ο Δρ. Pat O’ Mahony της FSAT, προσθέτοντας ότι η νέα μέθοδος θα αποτελέσει «σημαντικό πλεονέκτημα», προκειμένου να μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς τι περιέχεται σε ένα τρόφιμο και αν αυτό ταιριάζει με ό,τι αναφέρεται στην επισήμανση του προϊόντος.

Η μέθοδος Αλληλούχισης DNA Νέας Γενιάς (NGS), η οποία συνιστά τη βάση του νέου εργαλείου, έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία από τη FSAI για την εξέταση 45 τροφίμων φυτικής προέλευσης και συμπληρωμάτων διατροφής από ιρλανδικά καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής και σούπερ μάρκετ. Από τα 14 προϊόντα που κρίθηκε ότι χρήζουν περαιτέρω έρευνας, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ενός προϊόντος που περιείχε μη δηλωμένη μουστάρδα σε σημαντικά επίπεδα. Η μουστάρδα είναι ένα από τα 14 αλλεργιογόνα συστατικά τροφίμων που πρέπει να αναγράφονται σε όλα τα τρόφιμα βάσει ιρλανδικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

MAINOS-CONSULTING-small Αλληλούχιση DNA Νέας Γενιάς, το σύγχρονο όπλο κατά της απάτης στα τρόφιμα

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μικροστοιχείο για την διατροφή των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. Η έλλειψη του στις γεωργικές καλλιέργειες είναι πολύ κοινή έλλειψη μικροστοιχείου. Η έλλειψη του μπορεί να παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, από αμμώδη μέχρι βαριά αλουβικά εδάφη.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search