Τεχνολογία

Τεχνολογία

Kαινοτόμες ζωοτροφές από έντομα αναπτύσσει ελληνοβρετανική start up

kainotomia-zootrofes-startup-mars-696x463 Kαινοτόμες ζωοτροφές από έντομα αναπτύσσει ελληνοβρετανική start up

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση start up με ελληνικό χρώμα είναι η Entomics. Ο Φώτης Φωτιάδης, συνιδρυτής της εταιρείας, που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ζωοτροφών από έντομα μίλησε στην «ΥΧ» για το πολύ μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει ο συγκεκριμένος τομέας, για αυτό και ο ίδιος αποφάσισε να αφήσει τη βιομηχανία των καυσίμων, όπου εργαζόταν, και να αφοσιωθεί στην παραγωγή ζωοτροφών με πρωτοποριακές μεθόδους.

Entomics, όπως Facebook

Το χρονικό της δημιουργίας της εταιρείας θα μπορούσε να εμπνεύσει κινηματογραφική παραγωγή: «Αρχές του 2015, έλαβα μέρος, μαζί με άλλους δύο φοιτητές του πανεπιστημίου του Cambridge σε έναν διαγωνισμό, όπου κληθήκαμε να παρουσιάσουμε μια πρόταση στη θεματική της διαχείρισης των αποβλήτων τροφίμων. Εγώ είχα μόλις ολοκληρώσει εκεί το μεταπτυχιακό μου στη μηχανική της αειφορίας. Κάποιος από την ομάδα έριξε την ιδέα να ασχοληθούμε με τη μετατροπή απορριμμάτων σε πρωτεΐνες και λίπη μέσω εντόμων. Στην ομάδα συνεργαστήκαμε διαθέτοντας γνώσεις από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, οπότε ήμασταν ήδη μια έτοιμη εταιρεία», αναφέρει χαριτολογώντας ο Φώτης, για να συμπληρώσει: «Πήραμε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό και με το ποσό των 5.000 λιρών που μας δόθηκε ως έπαθλο, δημιουργήσαμε, λίγο αργότερα, την Εntomics». Από τότε μέχρι σήμερα η εταιρεία αριθμεί επτά εργαζόμενους και έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, δείγμα της προόδου που έχει σημειώσει.

Το μέλλον των ζωοτροφών είναι τώρα

kainotomia-zootrofes-startup-mars2 Kαινοτόμες ζωοτροφές από έντομα αναπτύσσει ελληνοβρετανική start up
Εξηγώντας τι ακριβώς κάνει η Entomics, μας λέει: «Μετατρέπουμε χαμηλής ποιότητας οργανική ύλη και απορρίμματα σε υψηλής ποιότητας ζωοτροφή, χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο έντομο ως μηχανισμό μετατροπής. Αναλυτικότερα, ταΐζουμε απορρίμματα το έντομο και αυτό, μέσα σε μια μέγιστη περίοδο 14 ημερών τα καταναλώνει, πολλαπλασιάζεται και τα μετατρέπει σε πρωτεΐνες και λίπη. Εν συνεχεία επεξεργαζόμαστε τα έντομα και παράγουμε ζωοτροφή». Αναφερόμενος στα οφέλη που προσφέρει μια τέτοια λύση, ο Φώτης μας εξηγεί: «Πέρα από το γεγονός ότι μιλάμε για κάτι περιβαλλοντικά ωφέλιμο που εξοικονομεί σημαντικό κόστος, στόχος μας είναι να πάμε πέρα από τη δημιουργία μιας ζωοτροφής υψηλής σε πρωτεΐνες και να δημιουργήσουμε τροφές με ευεργετικές ιδιότητες για τα ζώα, όπως π.χ. η βελτίωση του ανοσοποιητικού τους συστήματος».

Αν όλα αυτά ακούγονται επιστημονική φαντασία, ο συνιδρυτής της Entomics μας διαβεβαιώνει για το εντελώς αντίθετο: «Είμαστε στο στάδιο τελειοποίησης της τεχνολογίας. Αναμένουμε να έχουμε τα πρώτα έσοδα του τελικού μας προϊόντος μέσα στο 2019, από μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Μόλις τον Ιούλιο του 2017 ξεκλείδωσε νομικά μέσω της ΕΕ η δυνατότητα να ταΐσεις ζώα με επεξεργασμένη πρωτεΐνη από έντομα και αυτό μόνο σε ψάρια. Σε κοτόπουλα και χοιρίδια ακόμη απαγορεύεται». Ωστόσο, και για αυτό η Entomics έχει τη λύση: «Μια άλλη ιδέα στην οποία εργαζόμαστε είναι η δημιουργία τεχνολογίας παραγωγής ζωντανής, μη επεξεργασμένης τροφής (σκουληκιών) κοντά σε πτηνοτροφικές μονάδες, κάτι που μπορεί να συνδυάσει υγιεινή και θρεπτική τροφή για τα κοτόπουλα και μείωση των ενεργειακών δαπανών για τις πτηνοτροφικές μονάδες», εξηγεί. Αυτές τις μέρες χτίζεται η πρώτη μονάδα σε πτηνοτροφική εκμετάλλευση αγρότη στην Αγγλία, ώστε να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες δοκιμές. «Αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε έτοιμοι για εμπορική εφαρμογή σε έναν χρόνο. Το σημαντικό είναι ότι μεταξύ των υποστηρικτών μας βρίσκεται και γνωστή βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ», σημειώνει ο ίδιος.

ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

MAINOS-CONSULTING-small Kαινοτόμες ζωοτροφές από έντομα αναπτύσσει ελληνοβρετανική start up

Σταδιακά από τη Δευτέρα 8/07/2019 μέχρι και την Τετάρτη 10/07/2019 θα πραγματοποιείται η πίστωση της δαπάνης εκκαθάρισης έτους 2018 στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ενταγμένων παραγωγών στις δράσεις του προγράμματος βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας.

Συνέχεια της εμπορικής σεζόν για το επιτραπέζιο ροδάκινο και νεκταρίνι, με τις τιμές στο επιτραπέζιο ροδάκινο να μην αγγίζουν ούτε το κόστος παραγωγής και τα αλυσοπρίονα να έχουν πάρει στη κυριολεξία φωτιά, με την κατάσταση στο νεκταρίνι να είναι κάπως καλύτερη

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search