Νέοι Αγρότες

Νέοι Αγρότες

Σε αδιέξοδο οι νέοι αγρότες του 2014. Η εναλλακτική λύση για την πίστωση των χρημάτων

sygkomidi-mhla-696x522 Σε αδιέξοδο οι νέοι αγρότες του 2014. Η εναλλακτική λύση για την πίστωση των χρημάτων

Σε αναμονή για την πίστωση της β’ και γ΄ δόσης του Μέτρου 112 «Ενισχύσεις για Νέους Γεωργούς» παραμένουν οι Νέοι Αγρότες του 2014, παρά το γεγονός ότι έχουν ολοκληρώσει ως όφειλαν τα υποχρεωτικά σεμινάρια κατάρτισής τους. Το πρόβλημα εντοπίζεται σχεδόν στο σύνολο της χώρας, με εξαίρεση τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Ηπείρου, και οφείλεται κυρίως στον κακό συντονισμό των συνεργαζόμενων υπηρεσιών, αλλά και στην έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού.

Βασική προϋπόθεση για την πίστωση και των δύο δόσεων, είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ να πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στη συνέχεια να κοινοποιήσουν το σχετικό πόρισμα στις αρμόδιες διευθύνσεις.

Προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι, πρέπει η οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) να διαβιβάσει τα απαραίτητα πρακτικά και δικαιολογητικά στον φορέα εφαρμογής του Μέτρου, ο οποίος από την πλευρά του θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη χορήγηση της 2ης και 3ης δόσης, ή στην επιβολή κυρώσεων.

 

Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων κατάρτισης (σεμινάρια), οι κατά τόπους περιφερειακές ΔΑΟΚ, σε συνεργασία με τις νομαρχίες, έπρεπε να έχουν καταχωρήσει τους δικαιούχους που συμμετείχαν σε αυτά, σε φακέλους, και να τους στείλουν στους κατά τόπους εκπροσώπους του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Χωρίς η ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά τη μία ή την άλλη υπηρεσία, καθώς σε άλλες περιοχές έχει μεν μεταβιβαστεί ο φάκελος αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί ο επιτόπιος έλεγχος, και σε άλλες δεν έχει καν φτάσει ο φάκελος στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι Νέοι Αγρότες του 2014 διαμαρτύρονται εντόνως. Και όχι άδικα, αφού η καταβολή των ποσών που είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν με το επιχειρησιακό τους σχέδιο, έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Εναλλακτική

Ως μόνη εναλλακτική λύση για να αρχίσουν οι δόσεις να πιστώνονται πιο γρήγορα, είναι οι δικαιούχοι να αιτηθούν αρχικά την καταβολή μόνο της β’ δόσης του Μέτρου, η οποία μπορεί να χορηγηθεί χωρίς να προηγηθεί επιτόπιος έλεγχος. Και στη συνέχεια, έχοντας εξασφαλίσει τη β’ δόση, να αιτηθούν και την καταβολή της γ’ δόσης, που απαιτεί και την απαραίτητη χρονοβόρα διαδικασία. Ο λόγος είναι ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι Νέοι Αγρότες του 2014 έχουν αιτηθεί να λάβουν και τις δύο δόσεις, γεγονός που απαιτεί την διενέργεια τόσο των επιτόπιων ελέγχων όσο και της ομαλής ροής της όλης διαδικασίας.

ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

Σταδιακά από τη Δευτέρα 8/07/2019 μέχρι και την Τετάρτη 10/07/2019 θα πραγματοποιείται η πίστωση της δαπάνης εκκαθάρισης έτους 2018 στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ενταγμένων παραγωγών στις δράσεις του προγράμματος βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας.

Συνέχεια της εμπορικής σεζόν για το επιτραπέζιο ροδάκινο και νεκταρίνι, με τις τιμές στο επιτραπέζιο ροδάκινο να μην αγγίζουν ούτε το κόστος παραγωγής και τα αλυσοπρίονα να έχουν πάρει στη κυριολεξία φωτιά, με την κατάσταση στο νεκταρίνι να είναι κάπως καλύτερη

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search