Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

Παράγοντες που επηρεάζουν την άνθηση των κερασιών

cherries Παράγοντες που επηρεάζουν την άνθηση των κερασιών

Η κερασιά είναι ανθεκτική στο ψύχος και καλλιεργείται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια με τις εκτάσεις της καλλιέργειας να αγγίζουν τα 100.000 στρέμματα κανονικών δενδρώνων. Από τις εκτάσεις αυτές το 80% βρίσκεται στην Μακεδονία και συγκεκριμένα στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, όπου συναντάται το 65-70% των καλλιεργούμενων εκτάσεων κερασιάς.

Η συνολική παραγωγή των κερασιών της χώρας μας κυμαίνεται από 42 έως 62 χιλιάδες τόνους τον χρόνο κατά την τελευταία δεκαετία με ετήσια παραγωγή τους να διαφοροποιείται ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν τόσο κατά την περίοδο ανθοφορίας όσο και κατά την περίοδο ωρίμανσης του καρπού.

Αναφορικά με την απόδοση του φυτού της κερασιάς, η μέση στρεμματική κυμαίνεται από 400 έως 650 κιλά περίπου.

Η άνθηση των κερασιών εξαρτάται από δυο κυρίως παράγοντες, από τις θερινές θερμοκρασίες και την ανεπαρκή χειμερινή ψύξη.

Ως προς τον πρώτο παράγοντα, κατά τα πρώιμα στάδια διαφοροποίησης, τα οποία θεωρούνται κρίσιμα, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν σαν αποτέλεσμα την ανώμαλη ανάπτυξη του άνθους, όπως σχηματισμούς οι οποίοι μοιάζουν με ύπερο ή πέταλα καθώς, επίσης και διπλούς υπέρους. Αποτέλεσμα αυτών των ανωμαλιών είναι η δημιουργία δίδυμων καρπών. Αυτό είναι συχνό πρόβλημα το οποίο παρατηρείται στα κεράσια με το ποσοστό της εμφάνισης του να εξαρτάται τόσο από την περιοχή όσο και από την ποικιλία.

Όσον αφορά τον δεύτερο παράγοντα, την ανεπαρκή ψύξη, αποτελεί πρόβλημα σε περιοχές με ήπιους χειμώνες. Ως ψύξη εκφράζεται ο αριθμός των ωρών μεταξύ 0-7oC αφού το φυτό εισέλθει σε λήθαργο, κατά την περίοδο Οκτώβριο με Νοέμβριο. Σημειωτέων ότι οι κερασιές απαιτούν περίοδο ψύχους 750-1400 ώρες. Αφού καλυφθούν οι απαιτούμενες ώρες χαμηλών θερμοκρασιών παρατηρείται έκπτυξη των οφθαλμών μετά την συμπλήρωση και των απαιτούμενων υψηλών θερμοκρασιών.

Έλενα Μποσνάκη
i-CON.SHARE

Διαβάστε επίσης

MAINOS-CONSULTING-small Παράγοντες που επηρεάζουν την άνθηση των κερασιών

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μικροστοιχείο για την διατροφή των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. Η έλλειψη του στις γεωργικές καλλιέργειες είναι πολύ κοινή έλλειψη μικροστοιχείου. Η έλλειψη του μπορεί να παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, από αμμώδη μέχρι βαριά αλουβικά εδάφη.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search