Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

ΑΝΘΟΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ

-μηλιας ΑΝΘΟΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ
Λόγω της συνεχής στρεμματικής αύξησης της καλλιέργειας της αμυγδαλιάς στην επικράτεια και της σπουδαίας οικονομικής σημασίας του παραγόμενου προϊόντος, κρίνεται αναγκαία η ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς της. Ο ανθονόμος της αμυγδαλιάς προσβάλει και άλλες καλλιέργειες όπως το ροδάκινο και το κεράσι.

Ο ανθονόμος της αμυγδαλιάς έχει μήκος 3-4mm και χρώμα σκούρο καστανό. Έχει μία γενεά το έτος είναι δραστήριο το χειμώνα και την άνοιξη. Το καλοκαίρι τα ενήλικα άτομα βρίσκονται σε προστατευμένες θέσεις πάνω ή κοντά στα δένδρα, κάτω από ξερούς φλοιούς, σε ρωγμές του φλοιού, μέσα στο έδαφος και αλλού.


anthonomos_anthi_mhlias ΑΝΘΟΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ

Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του είναι τα έλυτρα, στην πρόσθια γωνία τους στο αρσενικό υπέρυθρα με τρεις εγκάρσιες τεφρές ζώνες ενώ στο θηλυκό ερυθρά, με κίτρινες ζώνες. Είναι υπόλευκα, με δύο εγκάρσιες σκοτεινόχρωμες ζώνες, μια περίπου στη μέση και μια στην κορυφή τους. Το ρύγχος έχει χρώμα καστανό ή σκουριάς. Τα πόδια και το πρόνωτο είναι υπέρυθρα ενώ η κεφαλή σχεδόν μαύρη.

260px-Apfelbaumkfer_ugglan ΑΝΘΟΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ

ΑΝΘΟΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ (Αnthonomus amygdali)

Τα ενήλικα δραστηριοποιούνται από τις αρχές Νοεμβρίου και αφού τραφούν για δυο εβδομάδες σε βάρος των οφθαλμών, αρχίζουν να ωοτοκούν από τον Δεκέμβριο έως τέλος Φεβρουαρίου, αναλόγως της περιοχής. Το θηλυκό γεννά τα αυγά του µέσα στα κλειστά άνθη της µηλιάς. Οι προνύµφες καταστρέφουν τα αναπαραγωγικά όργανα, µε αποτέλεσµα τα άνθη να παραµένουν κλειστά και να ξεραίνονται.

Συστάσεις: Σε περιοχές όπου υπάρχει ένδειξη ότι το φθινόπωρο ο ενήλικος πληθυσμός του εντόμου πάνω στα δένδρα είναι πυκνός, συνίσταται ένας ψεκασμός τον Νοέμβριο πριν πέσουν τα φύλλα και επανάληψη μετά την πτώση (των ¾ των φύλλων) μέχρι και τον Ιανουάριο μήνα, με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (Chlorpyrifos και deltamethrin).

Η προσβολή και η εξάπλωση του εντόμου στην Ευρώπη.
123456789 ΑΝΘΟΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ

Ιωάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE


Πηγές :

  • Θεωδοσιάδου, Ε., 2001, «Σημαντικοί εχθροί & ασθένειες των καρποφόρων δένδρων», ειδική ετήσια έκδοση Φυτοπροστασία - Θρέψη, εκδ. γεωργική τεχνολογία, σελ. 19-53
  • Παναγόπουλος, Χ.Γ., 1997. «Ασθένειες Καρποφόρων Δένδρων Και Αμπέλου». Εκδόσεις Α. Σταμούλης, Αθήνα 1997
  • Τζανακάκης, Μ.Ε. & Κατσόγιαννος, B.I. 2003. «Έντομα καρποφόρων δένδρων και αμπέλου», εκδ. Αγρότυπος σελ 51-140
  • Ivanov, I. & Stoeva, R. & Vesselinov, D. 1974. «Anthonomus amygdali hust. (Curculionidae, Coleoptera) a new plant pest in Bulgaria». [Almonds, peaches]
  • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΚΠΦ Π&ΦΕ ΑΧΑΙΑΣ, Πάτρα 7/03/2018  http://www.aigialeia.gov.gr/sites/default/files/entomoktona_mhlia_axladia070318.pdf
  • eu-nomen.eu http://www.eu-nomen.eu/portal/taxon.php?GUID=urn:lsid:faunaeur.org:taxname:250737
  • Ivanov, I. & Stoeva, R. & Vesselinov, D. 1974. «Anthonomus amygdali hust. (Curculionidae, Coleoptera) a new plant pest in Bulgaria». [Almonds, peaches]

Διαβάστε επίσης

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μικροστοιχείο για την διατροφή των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. Η έλλειψη του στις γεωργικές καλλιέργειες είναι πολύ κοινή έλλειψη μικροστοιχείου. Η έλλειψη του μπορεί να παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, από αμμώδη μέχρι βαριά αλουβικά εδάφη.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search