Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

Οι μετασυλλεκτικές ασθένειες των μήλων και των αχλαδιών

apple-pear4-537x350 Οι μετασυλλεκτικές ασθένειες των μήλων και των αχλαδιών

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα των μετασυλλεκτικών ασθενειών των μήλων και των αχλαδιών είναι η εμφάνιση μούχλας ή σήψης στους καρπούς. Ο μολυσμένος ιστός γίνεται μαλακός στην αφή, έχει χρώμα καφέ έως μαύρο, με συνέπεια τα φρούτα να χάνουν την αγοραστική τους αξία και να γίνονται ακατάλληλα.

Μετά τη συγκομιδή, τα φρούτα, σχεδόν όλων των ειδών, είναι ευαίσθητα σε ασθένειες. Παρόλο που οι συνθήκες στις αποθήκες ελέγχονται, παρατηρείται αλλοίωση των φρούτων λόγω της εμφάνισης ορισμένων ασθενειών. Τα μήλα και τα αχλάδια αποθηκεύονται συνήθως σε ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας αλλά ακόμα και αυτή η μέθοδος αποθήκευσης δεν μπορεί να εμποδίσει την αλλοίωση των καρπών εάν φέρουν κάποιο παθογόνο (βακτήριο ή μύκητα) το οποίο έχει μεταφερθεί από τον οπωρώνα.

Κοινές ασθένειες

Οι ασθένειες που αναπτύσσονται μετά τη συγκομιδή είναι οι Monilinia fructigena, Glomerella cingulata, Penicillium expansum, Botrytis cinerea και Colleteotrichum spp. Το κοινό σε αυτές τις ασθένειες είναι ότι μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ποιότητα των καρπών και να επηρεάσουν την εμφάνιση τους λόγω σήψης.

Αντιμετώπιση τροφοπενίας ασβεστίου

Πριν από την συγκομιδή, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις των απαραίτητων στοιχείων για να αποφευχθούν οι πιθανοί κίνδυνοι φυσιολογικών αλλαγών στους καρπούς και οι μτασυλλεκτικές ασθένειες κατά την αποθήκευση. Η απουσία ασβεστίου, επιδεινώνει ραγδαία την καταστροφή των καρπών ακόμη και όταν πληρούνται οι σωστές συνθήκες αποθήκευσης. Η επέμβαση με ασβέστιο γίνεται για την αποφυγή κηλίδων και άλλων φυσιολογικών αλλαγών στο φρούτο. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούνται διάφορα σκευάσματα ασβεστίου.

Προσοχή στα μυκητοκτόνα

Η εφαρμογή μυκητοκτόνων πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, λόγω της πιθανότητας υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων. Πριν τη συγκομιδή εφαρμόζονται μυκητοκτόνα με το μικρότερο PHI (Τελευταία εφαρμογή πριν την συγκομιδή).

Η χρήση μυκητοκτόνων μπορεί να μειώσει σημαντικά την απώλεια φρούτων κατά την αποθήκευση και να παρατείνει το χρόνο αποθήκευσης. Η εφαρμογή μυκητοκτόνων για προστασία των καρπών κατά την αποθήκευση πρέπει να πραγματοποιείται προληπτικά τον τελευταίο μήνα πριν τη συγκομιδή.

Έλενα Μποσνάκη
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Διαβάστε επίσης

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μικροστοιχείο για την διατροφή των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. Η έλλειψη του στις γεωργικές καλλιέργειες είναι πολύ κοινή έλλειψη μικροστοιχείου. Η έλλειψη του μπορεί να παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, από αμμώδη μέχρι βαριά αλουβικά εδάφη.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search