Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

Οι εκτιμήσεις της WAPA για την καλλιέργεια μήλων στην Ευρώπη

vbnbvmvbς Οι εκτιμήσεις της WAPA για την καλλιέργεια μήλων στην Ευρώπη

Οι εκπρόσωποι των χωρών με τις μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας μήλων συναντήθηκαν για ακόμα μια χρονιά και αυτή την φορά στο Βέλγιο, κατά την διάρκεια της Prognosfruit, ενός από τα μεγαλύτερα γεγονότα που γίνονται κάθε χρόνο στην βιομηχανία παραγωγής φρούτων παγκοσμίως. Το συνέδριο συγκεντρώνει παραγωγούς, μεταποιητές και εμπόρους από όλο τον κόσμο και οι τάσεις της αγοράς φρούτων στην ΕΕ και στο εξωτερικό είναι η κύρια θεματολογία των συζητήσεων

Στο συνέδριο αυτό, η Παγκόσμια Ένωση Μήλου και Αχλαδιού (WAPA) ανακοίνωσε τις προβλέψεις της παραγωγής μήλων και αχλαδιών στις ευρωπαϊκές χώρες για το 2019. Οι εκτιμήσεις για την φετινή χρονιά παρουσιάζουν πτώση της αναμενόμενης παραγωγής μήλων, η οποία οφείλεται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, όπως ο ήπιος χειμώνας, ο κρύος Μάιος και ο καλοκαιρινός καύσωνας, αλλά και η υπερπαραγωγή του 2018. Η μείωση της ποσότητας παραγωγής υπολογίζεται στο 20% σε σύγκριση με το περασμένο έτος και στο 8% με την μέση παραγωγή των περασμένων τριών ετών. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι τα ποσοστά μείωσης διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών γιατί οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σε διαφορετικό βαθμό την κάθε χώρα και κατά συνέπεια και την παραγωγή μήλων.

Αναλυτικά στο παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η παραγωγή μήλων ανά ευρωπαϊκή χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια (επί 1000 τόνους). Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν στην Prognosfruit τον Αύγουστο του 2019. Στις τελευταίες δυο στήλες παρουσιάζονται αρχικά η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ εκτίμησης της παραγωγής το 2019 και παραγωγής το 2018 (1) και η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ εκτίμησης παραγωγής 2019 και Μ.Ο. παραγωγής από το 2016 έως το 2018 (2).

oi-ektimiseis-tis-wapa-gia-tin-kalliergeia-milon-stin-evropi Οι εκτιμήσεις της WAPA για την καλλιέργεια μήλων στην Ευρώπη
Έλενα Μποσνάκη
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Διαβάστε επίσης

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Την περίοδο που διανύουμε γίνεται η σπορά των σιτηρών. Λόγω της οικονομικής σημασίας αυτής της καλλιέργειας, αναφέρουμε τις απαιτήσεις σε λιπαντικές μονάδες για άριστα αποτελέσματα.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search