Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

Καλαμπόκι: Ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές στη Δυτική Ελλάδα

KALAMPOKI-696x383 Καλαμπόκι: Ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές στη Δυτική Ελλάδα
Ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες οι πρώτες κοπές καλαμποκιού για καρπό στις νότιες περιοχές της χώρας. Ήδη έχουν συλλεχθεί τα μικρού βιολογικού κύκλου καλαμπόκια (95 έως 105 ημερών). Αν ληφθεί υπόψη ότι ένας μεγάλος αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων δέχτηκε υψηλές θερμοκρασίες πάνω στην κρίσιμη περίοδο της γονιμοποίησης και του γεμίσματος του σπάδικα, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι οι αποδόσεις για τα πρώιμα θα είναι ελαφρά μειωμένες. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και ο Γιώργος Βασιλόπουλος, παραγωγός από την Ηλεία: «Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού τα πρώιμα υβρίδια επηρεάστηκαν σε ένα σημαντικό ποσοστό με αποτέλεσμα να βλέπουμε μειωμένες αποδόσεις στις καλλιέργειές μας. Τα ίδια υβρίδια άλλες χρονιές, πιο ήπιες, μας δίνανε πάνω από 1.600 κιλά το στρέμμα και τώρα βλέπουμε να πέφτουμε και κάτω από τα 1.400 κιλά».

Σε λίγες ημέρες αναμένονται να ξεκινήσουν και οι κοπές για τα όψιμα υβρίδια (128 έως 135 ημερών), όπου οι αποδόσεις θα είναι συγκριτικά καλύτερες.

Έως 19 λεπτά, με φόντο την πανώλη

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών παραγωγού, δεν υπάρχουν διακυμάνσεις σε σύγκριση με τις περσινές και όλα δείχνουν ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα. Μεγάλο ρόλο θα παίξει και η ψυχολογία των κτηνοτρόφων λόγω της πανώλης, όπως επισημαίνει ο κ. Βασιλόπουλος. «Οι χοιροτρόφοι της χώρας μας έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από την ΑΠΧ, με αποτέλεσμα να ζητάνε τα δικά μας καλαμπόκια, φοβούμενοι για τη μεταφορά της ασθένειας από τη Βουλγαρία. Οι τιμές που πουλάμε σήμερα κυμαίνονται από 17 έως 18 λεπτά το κιλό στο εμπόριο».
 
Με ανακοίνωση του ο αγροτικός συνεταιρισμός Λεχαινών «Η ΕΝΩΣΗ» άνοιξε τις αγορές καλαμποκιού από τους παραγωγούς στα 19 λεπτά το κιλό.
Σε 10 μέρες η Βοιωτία και η Φθιώτιδα

Μικρές διακυμάνσεις στις αποδόσεις σε σύγκριση με τις περσινές δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις καλλιέργειες στη Στερεά Ελλάδα. Αυτό μεταφέρει ο Γιώργος Σιαμαντούρος, γεωπόνος από περιοχή της Αλιάρτου. «Έχουμε στρεμματικές αποδόσεις ίδιες με τις περσινές. Το γεγονός ότι και στην ενσίρωση είχαμε τα ίδια αποτελέσματα, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι και η φετινή χρονιά δεν θα έχει σημαντικές διακυμάνσεις».

Για καλή παραγωγή στην περιοχή της Δυτικής Λοκρίδας κάνει λόγο ο Βασίλης Πόρρος, γεωπόνος και παραγωγός καλαμποκιού. «Το μικροκλίμα της περιοχής επηρέασε θετικά την καλλιέργεια του καλαμποκιού και όλα δείχνουν ότι οι στρεμματικές αποδόσεις θα κυμαίνονται σε καλά επίπεδα. Τα καλαμπόκια μας σχεδόν έχουν ολοκληρώσει τον βιολογικό τους κύκλο και σε 10 ημέρες περίπου θα ξεκινήσουν οι πρώτες κοπές». 

Πηγή: ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

Διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων έως 10.000 ευρώ στο 9% εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις αλλαγές να ισχύουν από το επόμενο φορολογικό έτος.

Με καθυστέρηση από 10 έως 15 ημέρες, η ιταλική συγκομιδή σταφυλιών μόλις ξεκινάει. Το 15% της συγκομιδής θα συγκομισθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, έναντι 40% την ίδια περίοδο πριν από δύο χρόνια. Δυσμενής καθ 'όλη τη διάρκεια της αμπελουργικής περιόδου, ο καιρός έχει μειώσει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό της ιταλικής βιομηχανίας οίνου, η οποία όμως είναι στην ευχάριστη θέση να διατηρεί την παγκόσμια ηγεσία της.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search