Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

Καλής ποιότητας το μαλακό σιτάρι, δίχως όμως αντίκρισμα στο εμπόριο

Campo-di-cereali Καλής ποιότητας το μαλακό σιτάρι, δίχως όμως αντίκρισμα στο εμπόριο

Για μία χρονιά που δεν δικαιώνει μέχρι στιγμής τις υψηλές – βάσει των ποιοτικών προδιαγραφών του προϊόντος που έχει συγκομιστεί – προσδοκίες σε επίπεδο τιμών, κάνουν λόγο οι καλλιεργητές μαλακού σιταριού.

«Οι αποδόσεις κινήθηκαν πράγματι σε ικανοποιητικά επίπεδα και εκτιμούμε ότι κυμάνθηκαν σε πολλές περιπτώσεις από 400 έως 600 κιλά», λέει στην «ΥΧ» ο Μπάμπης Ορφανίδης, παραγωγός από τα Γρεβενά. Στο βόρειο τμήμα της περιοχής, ο μέσος όρος κινήθηκε χαμηλότερα, γύρω στα 300 κιλά, λόγω κάποιων βροχών που είχαν πέσει την περίοδο της άνοιξης.

«Εμάς στα νότια μας βρήκαν πιο πρώιμους, το “αδέλφωμα” έγινε καλύτερο, αλλά βορειότερα η ανάπτυξη του φυτού επηρεάστηκε σε κάποιο βαθμό. Επίσης ένα σημαντικό ζήτημα που παρατηρούμε και μας προβληματίζει είναι οι ασθένειες και οι προσβολές σε χωράφια από μύκητες», προσθέτει ο συνομιλητής μας.

Αναφορικά με τα δεδομένα της αγοράς, η γεύση που αφήνει η φετινή, τουλάχιστον στο ξεκίνημα, είναι γλυκόπικρη: «Η προσδοκία των παραγωγών λόγω της πολύ καλής ποιότητας του μαλακού ήταν να ξεπεράσουμε τα 20 λεπτά, ωστόσο με τιμές που έχουν ξεκινήσει από τα 15, 16 και 17 λεπτά δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Εκτιμώ όμως ότι το καλό μαλακό σιτάρι θα πιάσει σίγουρα το 20άρι, κάτι που έχει καιρό να γίνει, χωρίς όμως να το θεωρούμε αυτό αρκετό».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η διαφαινόμενη μείωση της παραγωγής σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη ίσως βοηθήσει την τιμή να τσιμπήσει λίγο παραπάνω. Χλιαρό το ξεκίνημα της εμπορικής σεζόν, διαβλέπουν ωστόσο περιθώρια ανόδου οι παραγωγοί.

Τελείωσαν τα αλώνια για το σκληρό στην Καστοριά

Στις αρχές της εβδομάδας ολοκληρώθηκε ο αλωνισμός στο σκληρό σιτάρι στην Καστοριά, με τους παραγωγούς να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις αποδόσεις των χωραφιών. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο παραγωγός και πρόεδρος του ΑΣ Πενταβρύσου Καστοριάς, Μίμης Λαζαρίδης, «η ποιότητα του προϊόντος ήταν πολύ καλή, μόνο σε μερικές περιοχές όπου έβρεξε πριν από δύο εβδομάδες είχαμε μία ελαφριά απόκλιση.

Σχετικά με τις αποδόσεις, μπορώ να τοποθετήσω μια μέση τιμή στα 250 κιλά / στρέμμα, αν και οι καλλιεργητές του νομού μας περίμεναν να ξεπεράσουν αυτά τα νούμερα. Αυτό που επίσης μπορούμε να πούμε είναι ότι τα σιτάρια μας ήταν αραιά. Αυτό, γιατί την άνοιξη, που χρειάζονταν νερό και ζέστη, επικρατούσαν κρύο και υγρασία. Συνέπεια αυτού ήταν να έχουμε λιγότερα φυτά ανά στρέμμα, όμως η ποιότητά τους βελτιώθηκε», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσφορές που δέχονται οι αγρότες για τις καλές ποιότητες φτάνουν αυτήν τη στιγμή τα 20 λεπτά, ωστόσο ο κ. Λαζαρίδης κάνει λόγο και για εναρμονισμένες πρακτικές από το εμπόριο, που «ρίχνουν» τον παραγωγό: «Ακόμα και φέτος κάνουμε τζίρο 50 ευρώ το στρέμμα, όμως τα έξοδά μας βρίσκονται στα 55 ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι πρέπει να καλύψουμε και τις απώλειες της περσινής χρονιάς», καταλήγει.

www.ypaithros.gr

MAINOS-CONSULTING-small Καλής ποιότητας το μαλακό σιτάρι, δίχως όμως αντίκρισμα στο εμπόριο

Το επόµενο διάστηµα και µέχρι τις 24 Οκτωβρίου, οπότε και δροµολογείται καλώς εχόντων των πραγµάτων η πληρωµή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του 2019 στους αγρότες, αυξάνεται κατά πολύ ο φόρτος εργασίας στους διοικητικούς του Οργανισµού Πληρωµών.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα των μετασυλλεκτικών ασθενειών των μήλων και των αχλαδιών είναι η εμφάνιση μούχλας ή σήψης στους καρπούς. Ο μολυσμένος ιστός γίνεται μαλακός στην αφή, έχει χρώμα καφέ έως μαύρο, με συνέπεια τα φρούτα να χάνουν την αγοραστική τους αξία και να γίνονται ακατάλληλα.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search