Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

Αυξημένοι οι εχθροί και οι ασθένειες στην καλλιέργεια του αμπελιού

61uhuojj0eL._SX425_ Αυξημένοι οι εχθροί και οι ασθένειες στην καλλιέργεια του αμπελιού

Διαπιστώσεις και οδηγίες σχετικά με τους εχθρούς και τις ασθένειες στην καλλιέργεια του αμπελιού στην Κρήτη καταγράφει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, την Τετάρτη 24 Ιουλίου, στις περιφερειακές ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου, για τα αμπέλια της πρώιμης ζώνης, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν (σχετική υγρασία, θερμοκρασία) ευνοούν την ασθένεια του ωιδίου και τις νέες μολύνσεις.

Οι ράγες είναι ευαίσθητες μέχρι το γυάλισμα, οι μίσχοι – άξονες των σταφυλιών μέχρι τη συγκομιδή και το φύλλωμα όλη την καλλιεργητική περίοδο. Επίσης, στην πρώιμη ζώνη του Ν. Χανίων η 3η πτήση (3η γενιά) της ευδεμίδας έχει ξεκινήσει και κατά θέσεις καταγράφονται αυξημένοι πληθυσμοί.

Το Περιφερειακό Κέντρο συστήνει για την ευδεμίδα και το ωίδιο την άμεση προστασία εφιστώντας την προσοχή για τις προσβολές από τις προνύμφες της 3ης γενιάς της ευδεμίδας που συνδέονται με σήψεις στα σταφύλια. Τα κρυμμένα σταφύλια συνήθως προσβάλλονται. Θα πρέπει να γίνονται οι απαραίτητοι χειρισμοί στη βλάστηση, ώστε να εξασφαλίζεται η καλή κάλυψη όλων των σταφυλιών.

Τζιτζικάκι

Σε αρκετά αμπέλια εμφανίζονται δυναμικοί πληθυσμοί. Υπενθυμίζεται ότι το ενδεικτικό όριο επέμβασης είναι τα 50 – 70 άπτερα άτομα ανά 100 φύλλα. Θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος της κάτω επιφάνειας 100 τυχαίων φύλλων, από τα μεσαία έως και 1-2 φύλλα πριν από την κορυφή του βλαστού. Προστασία του φυλλώματος συνιστάται, όταν μετρώνται συνολικά 50-70 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα. Η αντιμετώπιση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για την ευδεμίδα.

Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου – Λασιθίου

Στη μεσοπρώιμη ζώνη του Ν. Ηρακλείου, η δραστηριότητα του εντόμου της ευδεμίδας στην 3η πτήση σταδιακά αυξάνεται, με μικρότερη όμως ένταση σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Σε αμπέλια των παραπάνω περιοχών που έχει λήξει ή λήγει άμεσα η διάρκεια δράσης του σκευάσματος από την προηγούμενη εφαρμογή συνιστάται να γίνει επανάληψη ψεκασμού.

Μύγα Μεσογείου

Τα τελευταία χρόνια, η μύγα Μεσογείου ζημιώνει περιστασιακά χονδρόραγα επιτραπέζια σταφύλια. Οι ζημιές είναι χωροταξικά διάσπαρτες, ενώ η ένταση και οι θέσεις των προσβολών διαφέρουν από έτος σε έτος. Μέσα στον Ιούλιο καταγράφονται μέτριοι πληθυσμοί στο δίκτυο παγίδευσης των εσπεριδοειδών (κύριοι ξενιστές) και μειωμένες προσβολές σε φρούτα που προηγούνται των σταφυλιών (βερίκοκα, ροδάκινα κ.λπ.).

Τα επιτραπέζια σταφύλια που βρίσκονται σε περιοχές με ιστορικό ζημιών (όπως Μαλάδες, Φοινικιά, Σταυράκια, Αθάνατοι, Προφ. Ηλίας, Αρχάνες κ.λπ.) συνιστάται να ελέγχονται τακτικά για εμφάνιση προσβολών. Οι αμπελουργοί μπορούν να προστατεύσουν τα σταφύλια:

 Τοποθετώντας από νωρίς παγίδες μαζικής προσέλκυσης και θανάτωσης.

 Χρησιμοποιώντας σκευάσματα με έγκριση και για τη μύγα σε ψεκασμούς για την ευδεμίδα που γίνονται κοντά στην ωρίμαση.

ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

MAINOS-CONSULTING-small Αυξημένοι οι εχθροί και οι ασθένειες στην καλλιέργεια του αμπελιού

Σε σειρά τροποποιητικών αποφάσεων έχουν προχωρήσει οι περισσότερες αναπτυξιακές εταιρείες της χώρας που διαχειρίζονται το πρόγραμμα CLLD/LEADER, και δη τις προσκλήσεις που τρέχουν για τις παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα αυτό το χρονικό διάστημα.

Για μία χρονιά που δεν δικαιώνει μέχρι στιγμής τις υψηλές –βάσει των ποιοτικών προδιαγραφών του προϊόντος που έχει συγκομιστεί– προσδοκίες σε επίπεδο τιμών, κάνουν λόγο οι καλλιεργητές μαλακού σιταριού. «Οι αποδόσεις κινήθηκαν πράγματι σε ικανοποιητικά επίπεδα και εκτιμούμε ότι κυμάνθηκαν σε πολλές περιπτώσεις από 400 έως 600 κιλά»,

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search