Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

Στα 2,6 δισ. δολάρια η αξία των παγκόσμιων εξαγωγών φράουλας

strawberries-1 Στα 2,6 δισ. δολάρια η αξία των παγκόσμιων εξαγωγών φράουλας

Αγαπημένη για το λαμπερό κόκκινο χρώμα της, τη ζουμερή της υφή, το διακριτικό της άρωμα και τη γλυκιά της γεύση, η φράουλα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής είτε καταναλώνεται ανεπεξέργαστη, είτε μέσα σε ποτά, γλυκά, παγωτά, χυμούς κ.λπ. Έτσι, είναι απολύτως αναμενόμενη η δυναμική που αποτυπώνεται και στην αξία των παγκόσμιων εξαγωγών του προϊόντος.

Ειδικότερα, σε 2,6 δισ. δολάρια ανήλθε η αξία των παγκόσμιων εξαγωγών νωπής φράουλας και σε 1,1 δισ. δολάρια της κατεψυγμένης το 2018. Από το 2014 μέχρι πέρσι η αξία του παγκόσμιου εμπορίου νωπής φράουλας αυξήθηκε κατά 9,6%, και της κατεψυγμένης κατά 22,8%.

Στην κορυφή της δεκαπεντάδας των χωρών που αντιπροσωπεύουν το 94,6% της αξίας των παγκόσμιων εξαγωγών νωπής φράουλας φιγουράρει η Ισπανία, με ποσοστό 26,7% των παγκόσμιων εξαγωγών. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (18,3%) και το Μεξικό (16,6%), ενώ στη δεκάδα περιλαμβάνεται και η Ελλάδα με εξαγωγές αξίας 38,4 εκατ. ευρώ το 2018, ωστόσο με μειωμένη αξία εξαγωγών στην πενταετία 2014-2018 κατά 35%, σύμφωνα με το World ‘s Top Exporters.

 

Κορυφαίοι εξαγωγείς κατεψυγμένης φράουλας είναι η Πολωνία, το Μεξικό, η Αίγυπτος, η Κίνα και το Μαρόκο.

ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Την περίοδο που διανύουμε γίνεται η σπορά των σιτηρών. Λόγω της οικονομικής σημασίας αυτής της καλλιέργειας, αναφέρουμε τις απαιτήσεις σε λιπαντικές μονάδες για άριστα αποτελέσματα.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search