Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

Θετικά μέχρι στιγμής τα μηνύματα από την ελαιοκαλλιέργεια

elaiodentra_1 Θετικά μέχρι στιγμής τα μηνύματα από την ελαιοκαλλιέργεια

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινείται η ανθοφορία και η καρποφορία των ελαιοδέντρων στον Νομό Ηλείας, με διάφορες διακυμάνσεις ανάλογα με την περιοχή, με την καλλιέργεια να θεωρείται πιο όψιμη σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Οι παραγωγοί εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, δεδομένου ότι η προηγούμενη ελαιοκομική χρονιά ήταν καταστροφική, τόσο από άποψη ποσότητας όσο και από πλευράς ποιότητας. Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας και υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος Δακοκτονίας, Γιώργος Μικέογλου, η μέχρι στιγμής εικόνα είναι καλή, με την καρποφορία να κυμαίνεται, ανάλογα με τις διάφορες ελαιοκομικές ζώνες, από 50% έως και 80%.
Όλα κυλούν ομαλά και φαίνεται πως θα έχουμε μια καλή χρονιά. Αυτό προϋποθέτει το να συνεχιστούν οι ευνοϊκές για την ελιά θερμοκρασίες του καλοκαιριού και να ακολουθήσει η δροσιά κατά τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου. Επισήμανε, δε, ότι ουσιαστικά ασφαλή στοιχεία για την ελαιοπαραγωγή μπορούμε να έχουμε μόνο την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, υπενθυμίζοντας ότι το 2017, λόγω της ξηρασίας, όλοι έκαναν λόγο για μια καταστροφική χρονιά και στην πραγματικότητα αποδείχθηκε το αντίθετο.

Η συγκεκριμένη χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων, όχι μόνο σε ποσότητα, αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. Αναφορικά με τον δάκο, ο κ. Μικέογλου τόνισε πως με την πρώτη εικόνα στις ελαιοκαλλιέργειες, ο δάκος φέτος είναι πολύ περιορισμένος και δεν φαίνεται να απειλεί την ελιά. Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι παραγωγοί θα πρέπει είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, να παρακολουθούν την εξέλιξη του καρπού.

ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

Διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων έως 10.000 ευρώ στο 9% εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις αλλαγές να ισχύουν από το επόμενο φορολογικό έτος.

Με καθυστέρηση από 10 έως 15 ημέρες, η ιταλική συγκομιδή σταφυλιών μόλις ξεκινάει. Το 15% της συγκομιδής θα συγκομισθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, έναντι 40% την ίδια περίοδο πριν από δύο χρόνια. Δυσμενής καθ 'όλη τη διάρκεια της αμπελουργικής περιόδου, ο καιρός έχει μειώσει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό της ιταλικής βιομηχανίας οίνου, η οποία όμως είναι στην ευχάριστη θέση να διατηρεί την παγκόσμια ηγεσία της.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search