Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

Οι leaders της αγοράς κρατούν χαμηλά την τιμή του ελαιολάδου εν αναμονή της επόμενης εμπορικής περιόδου

maxresdefault_23 Οι leaders της αγοράς κρατούν χαμηλά την τιμή του ελαιολάδου εν αναμονή της επόμενης εμπορικής περιόδου

Η κατάσταση της φυσικής αγοράς στην Ελλάδα έχει ως εξής. Προϊόν υπάρχει, τα αποθέματα δεν ανησυχούν ακόμα παραγωγούς και συνεταιρισμούς, ενώ η ζήτηση από την Ιταλία είναι δεδομένη. Ωστόσο οι πράξεις γίνονται με το σταγονόμετρο με τις όποιες ποσότητες διακινούνται, να απορροφούνται από την εγχώρια βιομηχανία. Σε αυτό το πλαίσιο οι τιμές δεν έχουν υποχωρήσει δραματικά. Στα 3,20 με 3,30 ευρώ ανά κιλό το ταβάνι για το λακωνικό ελαιόλαδο, με τις πράξεις να μην ξεπερνούν τα 2 με 3 βυτία εβδομαδιαίως. Στην Κρήτη οι τρεις γραμμές πληρώνονται με 2,70 ευρώ ανά κιλό, προσφορά που σύμφωνα με πληροφορίες τραβάει και το ενδιαφέρον της εγχώριας τυποποίησης.

Στην Ισπανία τώρα, η μέση τιμή έφτασε ακόμη και τα 2,07 ευρώ ανά κιλό για τα έξτρα παρθένα, ενώ έπειτα από την απόφαση αποθεματοποίησης περί των 300.000 τόνων  βιομηχανικού, οι τιμές ανέβηκαν στα 2,20 ευρώ ανά κιλό τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα η Deoleo εξέδωσε μια έκθεση που με αφορμή την κατάσταση παραδοσιακών ελαιώνων στην γειτονική χώρα, υπογραμμίζει την  υψηλή παραγωγή ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο η οποία θα οδηγήσει σε σταθερά αποθέματα άνω των 1 εκατ. τόνων.

Στην Ιταλία γράφονται και ακούγονται πολλά για την πορεία των τιμών. Μπορεί η γειτονική χώρα να απολαμβάνει τιμές παραγωγού άνω των 6 ευρώ ανά κιλό, όμως ακριβώς αυτή η διαφορά στην τιμή με το ισπανικό, σταμάτησε να «πείθει» την εγχώρια βιομηχανία. Ήδη σουπερ μάρκετ προχώρησαν σε μεγάλες εκπτώσεις για ιταλικά ελαιόλαδα, που ναι μεν βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης, δεν παύουν όμως να δημιουργούν εντυπώσεις. Συνδυαστικά με αυτό, εκφράζονται ανησυχίες για την εμφάνιση αποθεμάτων στην αρχή της επόμενης χρονιάς, κυριολεκτικά από το πουθενά, ως μια μεθόδευση που θα πιέσει τις τιμές ενόψει και μιας μεγάλης παραγωγής, άνω των 400.000 τόνων. 

agronews.gr

Διαβάστε επίσης

Σταδιακά από τη Δευτέρα 8/07/2019 μέχρι και την Τετάρτη 10/07/2019 θα πραγματοποιείται η πίστωση της δαπάνης εκκαθάρισης έτους 2018 στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ενταγμένων παραγωγών στις δράσεις του προγράμματος βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας.

Συνέχεια της εμπορικής σεζόν για το επιτραπέζιο ροδάκινο και νεκταρίνι, με τις τιμές στο επιτραπέζιο ροδάκινο να μην αγγίζουν ούτε το κόστος παραγωγής και τα αλυσοπρίονα να έχουν πάρει στη κυριολεξία φωτιά, με την κατάσταση στο νεκταρίνι να είναι κάπως καλύτερη

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search