Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

Προβληματισμός για τις τιμές στο ρόδι – Η έλλειψη νερού φέρνει μείωση στην καλλιέργεια

rodi-696x464 Προβληματισμός για τις τιμές στο ρόδι – Η έλλειψη νερού φέρνει μείωση στην καλλιέργεια

Με πολλά προβλήματα έκλεισε η φετινή χρονιά για την παραγωγή ροδιού στην Ερμιόνη, καθώς δεν γλίτωσε ούτε από τον κυκλώνα. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερμιόνης, Κώστας Κατσουράνης, «η κακοκαιρία μας χτύπησε κατά την περίοδο της ωρίμανσης του ροδιού και η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 50%. Η τιμή που διαμορφώθηκε ήταν χαμηλότερη από την περσινή, αν και υπήρχε μειωμένη τιμή. Το 2017 ήταν στα 60 λεπτά, ενώ φέτος στα 50 λεπτά κατά μέσο όρο».

Ένα από τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί είναι και το εισαγόμενο ρόδι κυρίως από την Τουρκία.

Για την πορεία του ροδιού μας μίλησε και ο γεωπόνος και συνεργάτης του συνεταιρισμού, Γιώργος Σκούρτης. «Η οριστική απόφαση για το ΠΟΠ Ερμιόνης θα μας δώσει τη δυνατότητα να ελέγξουμε την κατάσταση, ώστε να μην πωλούνται ακόμα και εδώ ρόδια από άλλες περιοχές σαν ρόδια Ερμιόνης. Προς το παρόν, εμείς χάνουμε στην τιμή πώλησης και να δεν μπορούμε να δώσουμε την υπεραξία που πρέπει να έχει το προϊόν».

Νερό

Όπως μάλιστα εξηγεί ο κ. Σκούρτης, «η καλλιέργεια του ροδιού υποχωρεί και δίνει τη θέση της στην ελιά. Η έλλειψη νερού και η καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου του Αναβάλου δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τη χρήση του νερού, που σε πολλά σημεία είναι υφάλμυρο. Το ρόδι της Ερμιόνης έχει πολλά να δώσει στους παραγωγούς και για αυτό κάνουμε προσπάθεια να οργανώσουμε ομάδα παραγωγών μέσω του Συνεταιρισμού».

Τέλος, για τη μεταποίηση μας μίλησε ο Παντελής Κολυμπάδης, που διαθέτει μεταποιητική μονάδα στην περιοχή. Όπως επισημαίνει, «ήταν μια καλή χρονιά, αν και είχαμε απώλειες. Σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση και τις εξαγωγές, υπάρχουν ανοικτοί ορίζοντες».

ypaithros.gr

Μόνο τα αχλάδια, τα τεύτλα, τα µανταρίνια της Αργολίδας και τα ψάρια από τις λιµνοθάλασσες θα δουν ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας αναφέρουν οι πληροφορίες

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα στην κατεύθυνση της υποστήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας και της ενίσχυσης της αξίας του προϊόντος διοργανώνουν εσπερίδες σε Λάρισα (26 Φεβρουαρίου), Αλίαρτο (27 Φεβρουαρίου), Σέρρες (05 Μαρτίου) και Ορεστιάδα (06 Μαρτίου).

Τον ερχόμενο Μάρτιο θα προκηρυχθεί – σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια - η δεύτερη πρόσκληση της Δράσης

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search