Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

Προβληματισμός για τις τιμές στο ρόδι – Η έλλειψη νερού φέρνει μείωση στην καλλιέργεια

rodi-696x464 Προβληματισμός για τις τιμές στο ρόδι – Η έλλειψη νερού φέρνει μείωση στην καλλιέργεια

Με πολλά προβλήματα έκλεισε η φετινή χρονιά για την παραγωγή ροδιού στην Ερμιόνη, καθώς δεν γλίτωσε ούτε από τον κυκλώνα. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερμιόνης, Κώστας Κατσουράνης, «η κακοκαιρία μας χτύπησε κατά την περίοδο της ωρίμανσης του ροδιού και η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 50%. Η τιμή που διαμορφώθηκε ήταν χαμηλότερη από την περσινή, αν και υπήρχε μειωμένη τιμή. Το 2017 ήταν στα 60 λεπτά, ενώ φέτος στα 50 λεπτά κατά μέσο όρο».

Ένα από τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί είναι και το εισαγόμενο ρόδι κυρίως από την Τουρκία.

Για την πορεία του ροδιού μας μίλησε και ο γεωπόνος και συνεργάτης του συνεταιρισμού, Γιώργος Σκούρτης. «Η οριστική απόφαση για το ΠΟΠ Ερμιόνης θα μας δώσει τη δυνατότητα να ελέγξουμε την κατάσταση, ώστε να μην πωλούνται ακόμα και εδώ ρόδια από άλλες περιοχές σαν ρόδια Ερμιόνης. Προς το παρόν, εμείς χάνουμε στην τιμή πώλησης και να δεν μπορούμε να δώσουμε την υπεραξία που πρέπει να έχει το προϊόν».

Νερό

Όπως μάλιστα εξηγεί ο κ. Σκούρτης, «η καλλιέργεια του ροδιού υποχωρεί και δίνει τη θέση της στην ελιά. Η έλλειψη νερού και η καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου του Αναβάλου δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τη χρήση του νερού, που σε πολλά σημεία είναι υφάλμυρο. Το ρόδι της Ερμιόνης έχει πολλά να δώσει στους παραγωγούς και για αυτό κάνουμε προσπάθεια να οργανώσουμε ομάδα παραγωγών μέσω του Συνεταιρισμού».

Τέλος, για τη μεταποίηση μας μίλησε ο Παντελής Κολυμπάδης, που διαθέτει μεταποιητική μονάδα στην περιοχή. Όπως επισημαίνει, «ήταν μια καλή χρονιά, αν και είχαμε απώλειες. Σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση και τις εξαγωγές, υπάρχουν ανοικτοί ορίζοντες».

ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

MAINOS-CONSULTING-small Προβληματισμός για τις τιμές στο ρόδι – Η έλλειψη νερού φέρνει μείωση στην καλλιέργεια

Σε σειρά τροποποιητικών αποφάσεων έχουν προχωρήσει οι περισσότερες αναπτυξιακές εταιρείες της χώρας που διαχειρίζονται το πρόγραμμα CLLD/LEADER, και δη τις προσκλήσεις που τρέχουν για τις παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα αυτό το χρονικό διάστημα.

Για μία χρονιά που δεν δικαιώνει μέχρι στιγμής τις υψηλές –βάσει των ποιοτικών προδιαγραφών του προϊόντος που έχει συγκομιστεί– προσδοκίες σε επίπεδο τιμών, κάνουν λόγο οι καλλιεργητές μαλακού σιταριού. «Οι αποδόσεις κινήθηκαν πράγματι σε ικανοποιητικά επίπεδα και εκτιμούμε ότι κυμάνθηκαν σε πολλές περιπτώσεις από 400 έως 600 κιλά»,

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search