Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

Χωρίς βάθος η αγορά αµυγδάλου στην Ελλάδα

amigdalia-kalliergeia-696x348 Χωρίς βάθος η αγορά αµυγδάλου στην Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παράδοσης αμυγδάλου από τους παραγωγούς στις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και κυρίως στις δύο μεγάλες εταιρείες του Νομού Λάρισας, την «Agronuts» και τον «Ντίνα», οι οποίες απορροφούν τη μεγαλύτερη παραχθείσα ποσότητα του κάμπου. Όπως είναι γνωστό, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε ολοκληρώθηκαν η συγκομιδή αμυγδάλου και η διαδικασία της διαλογής, πήραν «φωτιά» οι μηχανές των μεταποιητών. Οι συμφωνίες που κλείστηκαν κυμαίνονται μεταξύ 1,80-2,40 ευρώ, ανάλογα με την ψίχα και την ποιότητα του αμυγδάλου, ενώ πέρυσι η αντίστοιχη διακύμανση έπαιζε μεταξύ 2,50-2,70 ευρώ, καθώς το 2017 η αγορά (διεθνή, εσωτερική) ήταν ελλειμματική. Φέτος, υπάρχει υπερπροσφορά, ενώ και οι στρεμματικές αποδόσεις των δέντρων είναι ικανοποιητικές (250-350 κιλά/στρέμμα).

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μεταποιητών, «με βάση τα τεράστια παγκόσμια αποθέματα, είναι κατόρθωμα το γεγονός ότι φέτος στις τιμές που παραδώσαμε ξεπεράσαμε το ψυχολογικό φράγμα των 2 ευρώ. Το ζήτημα, όμως, δεν πρέπει να εστιάζεται στην τιμή πώλησης, αλλά στις πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε ως χώρα για να βελτιώσουμε τις αποδόσεις και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, κυρίως με το αφορολόγητο πετρέλαιο και την άρδευση. Ήδη, έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις σε υπουργείο και περιφέρεια. Όσον αφορά τις ποικιλίες, η αγορά εμπιστεύεται τις παραδοσιακές ‘‘Τέξας’’, ‘‘Φυρανιά’’ και ‘‘Τουόνο’’, αλλά από πέρυσι ξεκίνησε μια προσπάθεια στα νέα δέντρα που φυτεύονται να δοκιμαστούν και οι νέες ποικιλίες ‘‘Μπάιρον’’ και ‘‘Σολάτα’’, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή. Αν φτάσουμε τα 500 κιλά/στρ., τότε ο παραγωγός δεν θα αγωνιά αν η τιμή που θα απολαύσει θα είναι 2,30 ευρώ ή 2,70 ευρώ».   

Τέλος, αναφορικά με την αποθήκευση του προϊόντος και με την εκτίμηση κάποιων παραγωγών να πουλήσουν το αμύγδαλο στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς είθισται τα Χριστούγεννα η τιμή να ανεβαίνει, οι εκπρόσωποι των μεταποιητών εκτιμούν ότι η τιμή θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, ίσως υποχωρήσει και λίγο, διότι εκείνη την περίοδο θα κατακλύσουν την αγορά τα αμερικανικά αμύγδαλα (ετήσια παραγωγή φέτος πάνω από 1,1 δισ.) και θα διαταραχθεί ακόμη περισσότερο ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.

ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

Σε σειρά τροποποιητικών αποφάσεων έχουν προχωρήσει οι περισσότερες αναπτυξιακές εταιρείες της χώρας που διαχειρίζονται το πρόγραμμα CLLD/LEADER, και δη τις προσκλήσεις που τρέχουν για τις παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα αυτό το χρονικό διάστημα.

Για μία χρονιά που δεν δικαιώνει μέχρι στιγμής τις υψηλές –βάσει των ποιοτικών προδιαγραφών του προϊόντος που έχει συγκομιστεί– προσδοκίες σε επίπεδο τιμών, κάνουν λόγο οι καλλιεργητές μαλακού σιταριού. «Οι αποδόσεις κινήθηκαν πράγματι σε ικανοποιητικά επίπεδα και εκτιμούμε ότι κυμάνθηκαν σε πολλές περιπτώσεις από 400 έως 600 κιλά»,

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search