Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

ΑΣΚΓΕ «ΑΡΔΑΣ»: Προσαρμογή και σχεδιασμός παραγωγής στον Έβρο

kerasi-evros-696x522 ΑΣΚΓΕ «ΑΡΔΑΣ»: Προσαρμογή και σχεδιασμός παραγωγής στον Έβρο
Μπρόκολο, κεράσι, πεπόνι, κινέζικο λάχανο και ραντίτσιο συνιστούν τα προϊόντα της παραγωγικής παλέτας που διαμόρφωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης «ΑΡΔΑΣ» στην Πλάτη του Δήμου Ορεστιάδας για τα 28 μέλη του.

Κυρίαρχη θέση κατέχει το μπρόκολο που προωθείται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, διαθέτοντας υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές. Η καλλιέργειά του αντιπροσωπεύει το 90% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Τάσος Τοπαλίδης. Ο ίδιος θυμίζει ότι η ομάδα ξεκίνησε το 1990 με το λευκό σπαράγγι, αλλά μετά από δύο πλημμύρες το 2006 και το 2015 καταστράφηκε η παραγωγή και τα χωράφια, οπότε αναγκάστηκαν να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες για να επιβιώσουν, όπως το κεράσι, η πατάτα, το κρεμμύδι και το μπρόκολο, που καλλιεργείται σε 400 στρέμματα και η συγκομιδή του ήδη ξεκίνησε.

Κεράσι σε Ιταλία και Γερμανία

Μέτρια προς άσχημη χαρακτηρίζει τη χρονιά για το κεράσι ο κ. Τοπαλίδης, γιατί το προϊόν δεν ήταν ποιοτικό εξαιτίας των βροχών. Συνέπεια αυτού ήταν η χαμηλή τιμή παραγωγού που διαμορφώθηκε για το 28αρι στο 1,5 ευρώ το μέγιστο. Τα μέλη του συνεταιρισμού καλλιεργούν 210 στρέμματα κεράσι, με πυκνή φύτευση τα 160 και άλλα 50 παραδοσιακά. Οι ποικιλίες είναι Black Star, Big Star, Grace Star, Ferrovia, Regina, Early Lory, Kordia. Θετικό είναι ότι από την εποχή καλλιέργειας του σπαραγγιού ο συνεταιρισμός είχε ανοίξει αγορές σε Ιταλία και Γερμανία, όπου εξήγαγαν όλη τη φετινή παραγωγή.

Σε μεγάλες αλυσίδες στην εσωτερική αγορά προωθείται το θρακιώτικο πεπόνι «Χρυσή κεφαλή», που καλλιεργείται σε 100 στρέμματα και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις καλλιέργειες του «ΑΡΔΑ». Οι παραγωγοί βρίσκονται στη μέση της συγκομιδής, αλλά δυστυχώς οι στρεμματικές αποδόσεις είναι μειωμένες. Ως προς τις τιμές, ο πρόεδρος μεταφέρει ότι δεν έκλεισαν, αλλά κινούνται στα 50-60 λεπτά/κιλό τιμή πώλησης από τον συνεταιρισμό. Η ζήτηση παραμένει υψηλή και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο συνεταιρισμός προγραμματίζει σύμφωνα με τη ζήτηση των αγορών τις καλλιέργειες της επόμενης περιόδου τον χειμώνα μέσα από συνεργασία της γεωπονικής ομάδας με τη διοίκηση.

www.ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

Οι ηγέτες των αγορών κινούνται δραστήρια προς μια κατεύθυνση χαμηλώματος των τιμών παραγωγού ελαιολάδου με σημείο αναφοράς την επόμενη εμπορική περίοδο. Σε αυτό συνομολογούν τόσο η κατάσταση της φυσικής αγοράς σήμερα, όσο και σενάρια για το μέλλον του κλάδου από την ισπανική Deoleo αλλά και φήμες που ακούγονται από την γειτονική Ιταλία.

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search