Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

Μηδική: Κλείνει ο κύκλος της συλλογής, πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι

midiki-georgia-sillogi-696x522 Μηδική: Κλείνει ο κύκλος της συλλογής, πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι

Με αυξομειώσεις, σε ό,τι αφορά τον όγκο της παραγωγής, ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο στη Δυτική Ελλάδα η πέμπτη και τελευταία κοπή της μηδικής, με τους παραγωγούς να ελπίζουν στην απορρόφηση του προϊόντος τους σε καλή τιμή λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους της συγκεκριμένης καλλιέργειας.

Οι βροχοπτώσεις του καλοκαιριού ευνόησαν τις πρώτες κοπές της μηδικής, με τις αποδόσεις να είναι αρκετά υψηλές, όμως οι δύο τελευταίες ήταν προβληματικές λόγω της εμφάνισης του πράσινου σκουληκιού, που κατέφαγε σε μεγάλο βαθμό την καλλιέργεια. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στον Κάμπο της Ηλείας, όπου οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν φάρμακα για την αντιμετώπιση του σκουληκιού.

«Από τις 15 Ιουνίου έως τις 28 Ιουλίου είχαμε στην περιοχή πολλές συννεφιές και βροχές, με αποτέλεσμα το πρώτο, το δεύτερο και ακόμα καλύτερα το τρίτο ‘‘χέρι’’ να φέρει μεγάλη παραγωγή τριφυλλιού. Τα προβλήματα παρουσιάστηκαν στην τέταρτη και τώρα στην πέμπτη κοπή, από τα τέλη Ιουλίου και μετά, οπότε και έκανε την εμφάνισή του λόγω υγρασίας το πράσινο σκουλήκι. Έτσι, η παραγωγή στην τέταρτη κοπή ήταν μειωμένη κατά 20% σε σχέση με τις προηγούμενες και τώρα η πέμπτη είναι κατά 40% πεσμένη», μας εξηγεί ο Παντελής Ανδριόπουλος, παραγωγός από τη Ροδιά Ηλείας που καλλιεργεί περί τα 220 στρέμματα βιολογικής μηδικής. Η τιμή της κυμαίνεται από 14 έως 16 λεπτά το κιλό, ενώ, όπως μας εξηγούν παραγωγοί της Ηλείας, η ζήτηση είναι μειωμένη, καθώς οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και δεν προτιμούν τη μηδική για τη σίτιση των ζώων τους.

«Εάν δεν ανέβει η τιμή στο γάλα, δεν πρόκειται να αυξηθεί η ζήτηση. Κάτω από 16 λεπτά το κιλό δεν μπορεί να πωληθεί το τριφύλλι, γιατί τότε ο αγρότης θα μπει μέσα», μας λέει ο κ. Ανδριόπουλος. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η παραγωγή μηδικής φτάνει γύρω στα 1.800 κιλά το στρέμμα.

ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

MAINOS-CONSULTING-small Μηδική: Κλείνει ο κύκλος της συλλογής, πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι

Οι ηγέτες των αγορών κινούνται δραστήρια προς μια κατεύθυνση χαμηλώματος των τιμών παραγωγού ελαιολάδου με σημείο αναφοράς την επόμενη εμπορική περίοδο. Σε αυτό συνομολογούν τόσο η κατάσταση της φυσικής αγοράς σήμερα, όσο και σενάρια για το μέλλον του κλάδου από την ισπανική Deoleo αλλά και φήμες που ακούγονται από την γειτονική Ιταλία.

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search