Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

Στη βιομηχανική ντομάτα βοηθάει μόνο η βιομηχανία

84A0E74BDE3B7B62D4E75C66CA23DAF8 Στη βιομηχανική ντομάτα βοηθάει μόνο η βιομηχανία

Οι βιομηχανίες ντοματοπολτού κάνουν ήδη σημαντικές κινήσεις για τη διευκόλυνση των παραγωγών, μεταξύ άλλων και τα στραβά μάτια για τις ξένες ύλες και ελαστικότητα στα brix.

Το κακό είναι ότι για δεύτερη κατά σειρά χρονιά, η καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας πλήττεται καίρια, χωρίς την ίδια στιγμή να εκκινούν οι διαδικασίες καταγραφής της κατάστασης και εκτίμησης των ζημιών με προοπτική την αποζημίωση των παραγωγών. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για μια ακόμη φορά ερμηνεύεται με τρόπο τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αποζημιώσεων για δευτερογενή αίτια, δηλαδή για ασθένειες που έρχονται ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δηλαδή των έντονων βροχοπτώσεων και των αιφνίδιων υψηλών θερμοκρασιών που αυξάνουν τα παθογόνα.

Πληροφορίες του AgroNews αναφέρουν ότι οι καλλιεργητές δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με τη στάση που τηρεί ο ΕΛΓΑ στην περίπτωση της βιομηχανικής ντομάτας και ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συναντήσεις εκπροσώπων απ’ όλες τις Ομάδες Παραγωγών της χώρας (Λάρισα -ΘΕΣΤΟ, Πύργος, Αμαλιάδα και Δυτική Ελλάδα), έτσι ώστε να χαραχθεί κοινή γραμμή διεκδικήσεων και να γίνουν οι αντίστοιχες διαβουλεύσεις με τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι, ούτε η ζημιά είναι ίδια παντού, ούτε οι παραγωγοί έχουν σε όλα τα κτήματά τους το ίδιο πρόβλημα. Υπάρχουν κτήματα από τα οποία συγκομίζουν με άνεση και φέτος 11 και 12 τόνους το στρέμμα, υπάρχουν ωστόσο φυτείες και περιοχές στις οποίες δύσκολα ξεκαθαρίζουν 4-5 τόνους το στρέμμα. Σε περιοχή των Φαρσάλων π.χ. απ' όπου πέρασε χαλάζι, η καταστροφή ήταν ολική, δεν υπάρχει συλλογή, εκεί βέβαια έχει αναλάβει έργο ο ΕΛΓΑ και οι καλλιεργητές αναμένεται να αποζημιωθούν κανονικά.  

Όπως δηλώνει στο AgroNews, ο πρόεδρος της ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης, το δεύτερο κατά σειρά «χτύπημα» από τον καιρό που δέχεται φέτος η βιομηχανική ντομάτα φέρνει τους ντοματοπαραγωγούς σε πολύ δύσκολη θέση και κάνει την καλλιέργεια να κινδυνεύει, παρά τη μεγάλη ζήτηση που φαίνεται να έχει το προϊόν στην Ευρώπη και διεθνώς. Οι βιομηχανίες ντοματοπολτού δείχνουν να έχουν πάρει το μήνυμα και ήδη κάνουν σημαντικές κινήσεις για τη διευκόλυνση των παραγωγών (τα στραβά μάτια για τις ξένες ύλες και ελαστικότητα στα brix).

Βεβαίως, η πολιτική δεν είναι ίδια απ’ όλες τις επιχειρήσεις. Ο Νομικός π.χ. υποχρεώθηκε να ανοίξει και το τρίτο εργοστάσιο, αυτό της Κωπαϊδας, προκειμένου να ανταποκριθεί ταχύτερα στην παραλαβή της βιομηχανικής ντομάτας από τους παραγωγούς, ενώ δεδομένη είναι η προσπάθειά του να διατηρήσει την καλή συναλλακτική θέση με τους αγρότες.

Διαλλακτικότερη στάση ακολουθεί το τελευταίο τουλάχιστον διάστημα και η νέα διοίκηση της Damavand A.E., αφήνοντας πίσω τη δυσκαμψία που έδειχναν το πρώτο διάστημα οι νέοι μέτοχοι της εταιρείας.

Τέλος, απ’ ότι λέγεται, πολύ κοντά στους παραγωγούς στέκεται αυτή τη φορά η Agrofarm του Λεβεντάκη, η οποία, όπως οι πληροφορίες του AgroNews αναφέρουν, έχει κλείσει ένα μεγάλο συμβόλαιο με Βρετανό αγοραστή, ο οποίος χρηματοδοτεί επί της ουσίας τη λειτουργία της επιχείρησης, διευκολύνοντας σε σημαντικό βαθμό τους χειρισμούς και τις πληρωμές έναντι των παραγωγών.

agronews.gr

Εκτός de minimis έμειναν – σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί στην Agronews – οι ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου Έβερτ και Άνδρος.

Δυσλειτουργίες ανακύπτουν στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς και δη στη διαχείριση της ελιάς Καλαμών, ως αποτέλεσμα των αυξημένων προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί και της ιδιότυπης

Η εταιρεία από τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, αναπτύσσει εδώ και χρόνια ρομπότ για τη συγκομιδή φράουλας, και σε ένα μήνα από τώρα θα το παρουσιάσει σε ετήσιο συνέδριο της βιομηχανίας στο Ορλάντο.

Τον ερχόμενο Μάρτιο θα προκηρυχθεί – σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια - η δεύτερη πρόσκληση της Δράσης

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search