Καλλιέργειες

Καλλιέργειες

Το σκόρδο γίνεται μαύρο από έναν αγρότη στο Κατηχώρι Πηλίου

mavro-skordo-katoxori-piliou2-1 Το σκόρδο γίνεται μαύρο από έναν αγρότη στο Κατηχώρι Πηλίου

Αλλάζει χρώμα, μορφή και διατροφικά στοιχεία και μετατρέπεται σε ένα πρωτότυπο και καινοτόμο προϊόν που ανοίγει μία νέα αγορά στην καλλιέργεια σκόρδου. Ο λόγος για το μαύρο σκόρδο και τον Παναγιώτη Γανωτή από το Κατηχώρι Πηλίου, ο οποίος μετέτρεψε την οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση που κληρονόμησε από τον παππού του σε μία πειραματική φάρμα παραγωγής μαύρου σκόρδου. Στην εκμετάλλευση «DownVillage», όπως μεταφέρεται στα αγγλικά το όνομα του χωριού Κατηχώρι, όλες οι λειτουργίες για την παραγωγή του μαύρου σκόρδου πραγματοποιούνται πλήρως αυτοματοποιημένα με τεχνολογικό εξοπλισμό που κατασκευάζει ο ίδιος.

Έχοντας τις αναμνήσεις και τις εικόνες της αγροτικής πορείας του παππού του, καθώς μεγάλωσε μέσα στην εκμετάλλευση, αλλά και γνώσεις προγραμματισμού, ο Παναγιώτης ξεκίνησε με την παραγωγή λαχανικών που διοχέτευε σε επαγγελματικές κουζίνες, ενώ το 2012 αποφάσισε να επενδύσει στην παραγωγή του μαύρου σκόρδου μετά την παρότρυνση του συνεταίρου του, Γρηγόρη Χέλμη. Ο Παναγιώτης, αφού έλαβε μία έρευνα ενός κορεάτικου πανεπιστημίου για το μαύρο σκόρδο και τη διαδικασία της καραμελοποίησής του, αποφάσισε να βρει τον τρόπο που θα παραγάγει και ο ίδιος. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ», «το μαύρο σκόρδο προέρχεται από το λευκό σκόρδο, το οποίο με μια φυσική διαδικασία χωρίς πρόσθετα και χημικά καραμελώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασίες για περίπου δύο μήνες. Η διαδικασία της καραμελοποίησης, που βασίζεται στα σάκχαρα του λευκού σκόρδου, έχει ως αποτέλεσμα, πέρα από την αλλαγή του χρώματος, να αλλάζει και η υφή και η γεύση του. Έτσι, λοιπόν, από σκληρό και αψύ μετατρέπεται σε μαλακό, γλυκό και με ελαφριά οξύτητα, κρατώντας ένα ελαφρύ και ευχάριστο άρωμα σκόρδου. Η διαδικασία της καραμελοποίησης, επίσης, παράγει την ουσία L-Allycysteine, η οποία έχει 4,5 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από την Αλισίνη του λευκού σκόρδου, ενώ τα υπόλοιπα συστατικά του σταθεροποιούνται και μετατρέπονται από λιποδιαλυτά σε υδατοδιαλυτά, επιτρέποντας στον οργανισμό να τα απορροφήσει ευκολότερα».

Επόμενος στόχος του Παναγιώτη είναι να καταστήσει την εκμετάλλευσή του αυτοβιώσιμη, δηλαδή να παράγει το δικό της βιοαέριο από υπολείμματα κοπριάς από γουρούνια και κότες.

ypaithros.gr

Εκτός de minimis έμειναν – σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί στην Agronews – οι ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου Έβερτ και Άνδρος.

Δυσλειτουργίες ανακύπτουν στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς και δη στη διαχείριση της ελιάς Καλαμών, ως αποτέλεσμα των αυξημένων προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί και της ιδιότυπης

Η εταιρεία από τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, αναπτύσσει εδώ και χρόνια ρομπότ για τη συγκομιδή φράουλας, και σε ένα μήνα από τώρα θα το παρουσιάσει σε ετήσιο συνέδριο της βιομηχανίας στο Ορλάντο.

Τον ερχόμενο Μάρτιο θα προκηρυχθεί – σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια - η δεύτερη πρόσκληση της Δράσης

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search