Ειδήσεις

Περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παραγωγικότητα της γεωργίας και το αγροτικό εισόδημα

klimatiki-allagi-xirasia-yperthermansi-660x330 Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παραγωγικότητα της γεωργίας και το αγροτικό εισόδημα

Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί για το μέλλον της γεωργίας. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, συγκεκριμένες καλλιέργειες μπορεί να χαθούν ή και να εγκαταλειφθούν.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50% μέχρι το 2050 στη Νότια Ευρώπη. Αν το πρόβλημα παραδεχθούν όλοι οι πρωταγωνιστές, θα υπάρξουν άλλα μέσα απάντησης στο πρόβλημα.

«Χρησιμοποιώντας λιγότερο πετρέλαιο για παράδειγμα, νέους κινητήρες στα μηχανήματα και πιο αποτελεσματικά σύγχρονα μηχανήματα, είναι σημαντικό να μιλάμε για τεχνολογία αναπαραγωγής», εξήγησε ο Τόμας Μάγκνουσον, Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Συνεταιρισμών (Cogeca).

Χαμηλότερες αποδόσεις, υψηλότερο κόστος παραγωγής, αντίκτυπος στην ποιότητα των προϊόντων: οι παραγωγοί θα πρέπει να προσαρμοστούν. Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ απαιτούν αλλαγή στην Κοινή Αγροτική Πολιτική για να βοηθήσουν τους παραγωγούς να διαφοροποιήσουν τις καλλιέργειες.

«Οι πολιτικές μέχρι τώρα έχουν οδηγήσει τους αγρότες να γίνουν μεγαλύτεροι και μεγαλύτεροι, πιο βιομηχανικοποιημένοι και, ως εκ τούτου, να έχουν πεδία που βασίζονται σε μονοκαλλιέργεια. Με μία και μόνη καλλιέργεια, όταν αυτή πλήττεται από ξηρασία ή άλλη κλιματική αλλαγή, ολόκληρο το σύστημα των γεωργών κινδυνεύει να αποτύχει», λέει ο Μάρκο Κοντιέρο, υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής για την Greenpeace.

Η γεωργία εκπέμπει το 10% των αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ. Ωστόσο, οι επαγγελματίες και οι ΜΚΟ διαβεβαιώνουν ότι ο τομέας μπορεί να καταστεί ουδέτερος από το διοξείδιο του άνθρακα.Πηγή: agro24.gr

Το επόµενο διάστηµα και µέχρι τις 24 Οκτωβρίου, οπότε και δροµολογείται καλώς εχόντων των πραγµάτων η πληρωµή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του 2019 στους αγρότες, αυξάνεται κατά πολύ ο φόρτος εργασίας στους διοικητικούς του Οργανισµού Πληρωµών.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα των μετασυλλεκτικών ασθενειών των μήλων και των αχλαδιών είναι η εμφάνιση μούχλας ή σήψης στους καρπούς. Ο μολυσμένος ιστός γίνεται μαλακός στην αφή, έχει χρώμα καφέ έως μαύρο, με συνέπεια τα φρούτα να χάνουν την αγοραστική τους αξία και να γίνονται ακατάλληλα.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search