Ειδήσεις

Περιβάλλον

Υποχρεωτική συλλογή των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων ως πιλοτικό πρόγραμμα στην Θεσσαλία

fytofarmaka-syskeyasies Υποχρεωτική συλλογή των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων ως πιλοτικό πρόγραμμα στην Θεσσαλία

Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ΠΕ Λάρισας, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), τους δήμους της ΠΕ Λάρισας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και την Ένωση καταστηματαρχών γεωργικών φαρμάκων της ΠΕ Λάρισας.

Το 2013 που ξεκίνησε το πρόγραμμα συμμετείχαν 100 αγρότες και μέσα σε μια πενταετία έφτασαν τους 1.000

Η συλλογή των κενών συσκευασιών ξεκίνησε προ ημερών στους επτά δήμους του νομού. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η «ψυχή» του προγράμματος, συντονιστής μεταξύ του ΕΣΥΦ και των δήμων και των γεωπονικών καταστημάτων και προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας, Δημήτρης Σταυρίδης, «μέχρι τώρα, στον Νομό Λάρισας η συμμετοχή των αγροτών είναι ικανοποιητική, αν αναλογιστεί κανείς το προαιρετικό και όχι το υποχρεωτικό του προγράμματος».

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, το 2013 που ξεκίνησε το πρόγραμμα συμμετείχαν 100 αγρότες και μέσα σε μια πενταετία έφτασαν τους 1.000, ενώ μαζεύτηκαν περίπου 5 τόνοι κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

 

«Είναι καιρός, όμως, να υιοθετήσουμε ως χώρα το ευρωπαϊκό μοντέλο, που προβλέπει την υποχρεωτικότητα συμμετοχής των αγροτών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα», σημειώνει και προσθέτει: «Βρισκόμαστε εν αναμονή της έγκρισης του φακέλου που υπέβαλε ο ΕΣΥΦ στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για να καθοριστούν οι όροι του προγράμματος. Τουλάχιστον από τη νέα χρονιά, να περάσουμε στην υποχρεωτική συμμετοχή όλων των αγροτών».

Οι δήμοι που διακρίθηκαν

Ο κ. Σταυρίδης θεωρεί καθοριστικό τον ρόλο των δήμων και των γεωπονικών καταστημάτων στην επιτυχία του προγράμματος. Όπως προκύπτει και από τις ημερομηνίες που εκδόθηκαν για τη συλλογή των κενών συσκευασιών, ο Δήμος Κιλελέρ είναι πρωταθλητής στη χρήση φυτοφαρμάκων και ακολουθεί ο Δήμος Αγιάς.

Ωστόσο, ο Δήμος Τυρνάβου ήταν αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα στη σωστή εκτέλεση του προγράμματος, καθορίζοντας εγκαίρως τους χώρους συλλογής των συσκευασιών, ελέγχοντας αν οι συσκευασίες πλύθηκαν σωστά κ.λπ. «Σημαντική κρίνεται και η ορθή συμμετοχή των γεωπόνων, οι οποίοι μπορούν να πείσουν σχετικά τους αγρότες για την ωφελιμότητα του προγράμματος», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρίδης.

Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Θεσσαλίας, μόνο ο Νομός Λάρισας εφαρμόζει με συνέπεια το παραπάνω πρόγραμμα, ενώ στους υπόλοιπους νομούς παρατηρείται μεμονωμένη και σποραδική συμμετοχή κάποιων δήμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιφερειάρχης, Κ. Αγοραστός, έχει ζητήσει τη συνδρομή του κ. Σταυρίδη, ώστε το πρόγραμμα να υλοποιηθεί σωστά και στην υπόλοιπη Θεσσαλία.

Ήδη αποφασίστηκε να γίνουν σεμινάρια στον κάμπο για να ενημερωθούν οι παραγωγοί για το σωστό πλύσιμο των κενών συσκευασιών, ενώ η ίδια υπηρεσία (ΔΑΟΚ-Τμήμα Φυτοπροστασίας) δίνει το καλό παράδειγμα με το πρόγραμμα δακοκτονίας που εφαρμόζει και τη σωστή απόσυρση των ψεκαστικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Για περισσότερες πληροφορίες (σχετικά με τις ημέρες και τα σημεία συγκέντρωσης των συσκευασιών), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη ΔΑΟΚ στα τηλέφωνα 2413 511119 (κ. Σταυρίδη) και 2413 511143 (κα Τριανταφύλλου), 2413 511181 (κα Εξάρχου) και στους γεωπόνους των γεωτεχνικών υπηρεσιών των δήμων.

ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

MAINOS-CONSULTING-small Υποχρεωτική συλλογή των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων ως πιλοτικό πρόγραμμα στην Θεσσαλία

Στη διαδικασία ανάκτησης των αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και των οφειλών από διοικητικές κυρώσεις που προέκυψαν κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων για το ημερολογιακό έτος αιτήσεων 2018 προχωρά ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε εφαρμογή του άρθρου 63 του Καν. (ΕΕ) 1306/2016.

Την περίοδο που διανύουμε γίνεται η σπορά των σιτηρών. Λόγω της οικονομικής σημασίας αυτής της καλλιέργειας, αναφέρουμε τις απαιτήσεις σε λιπαντικές μονάδες για άριστα αποτελέσματα.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search