Ειδήσεις

Περιβάλλον

«Ένοχη» η καλλιέργεια σόγιας για την αποψίλωση των δασών

enoxi-kalliergeia-sogias-696x392 «Ένοχη» η καλλιέργεια σόγιας για την αποψίλωση των δασών

Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της εθνικής στρατηγικής της γαλλικής κυβέρνησης ενάντια στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα που σχετίζονται με την αποψίλωση των δασών, οι γαλλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις Envol Vert και WWF France υπολόγισαν το δασικό αποτύπωμα του τρόπου ζωής των πολιτών της ΕΕ. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η καλλιέργεια σόγιας είναι η κύρια υπεύθυνη για την αποψίλωση των δασών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε Ευρωπαίος πολίτης καταναλώνει ετησίως περίπου 57 κιλά «κρυμμένης» σόγιας στη διατροφή του, καθώς το προϊόν χρησιμοποιείται στην παραγωγή λευκού κρέατος, αβγών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ούσα πλούσια σε πρωτεΐνες, η σόγια χρησιμοποιείται στις βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις ως ζωοτροφή, κυρίως για πουλερικά, γαλακτοπαραγωγές αγελάδες και χοίρους για την επιτάχυνση της ανάπτυξής τους και την ικανοποίηση των απαιτήσεων της αγροδιατροφής.

Η κατανάλωση αυτή αντιστοιχεί σε ένα αποτύπωμα 28 εκατομμυρίων στρεμμάτων, με αντίκτυπο κυρίως σε Βραζιλία και Αργεντινή, δύο χώρες που διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο αποψίλωσης. Στην ήπειρο της Νότιας Αμερικής, η εκτροφή ζώων είναι η κύρια αιτία της αποδάσωσης, σε ποσοστό 70% επί του συνόλου. Όπως εκτιμά η WWF France, η κατανάλωση σόγιας στη Γαλλία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει οδηγήσει στον αφανισμό δασικών εκτάσεων ίσων με το μέγεθος του Βελγίου.

Κατά μέσο όρο, κάθε Γάλλος ευθύνεται για την υλοτόμηση σε έκταση 352 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων τα 206 τ.μ. προορίζονται μόνο για σόγια, ξεπερνώντας κατά πολύ τα δέρματα ζώων (37 τ.μ.), το φοινικέλαιο (33 τ.μ.), που προορίζεται κυρίως για βιοκαύσιμα, το χαρτί (24 τ.μ.), τον καφέ, το καουτσούκ, το κακάο και το ξύλο.

ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

MAINOS-CONSULTING-small «Ένοχη» η καλλιέργεια σόγιας για την αποψίλωση των δασών

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Την περίοδο που διανύουμε γίνεται η σπορά των σιτηρών. Λόγω της οικονομικής σημασίας αυτής της καλλιέργειας, αναφέρουμε τις απαιτήσεις σε λιπαντικές μονάδες για άριστα αποτελέσματα.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search