Ειδήσεις

Περιβάλλον

«Ένοχη» η καλλιέργεια σόγιας για την αποψίλωση των δασών

enoxi-kalliergeia-sogias-696x392 «Ένοχη» η καλλιέργεια σόγιας για την αποψίλωση των δασών

Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της εθνικής στρατηγικής της γαλλικής κυβέρνησης ενάντια στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα που σχετίζονται με την αποψίλωση των δασών, οι γαλλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις Envol Vert και WWF France υπολόγισαν το δασικό αποτύπωμα του τρόπου ζωής των πολιτών της ΕΕ. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η καλλιέργεια σόγιας είναι η κύρια υπεύθυνη για την αποψίλωση των δασών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε Ευρωπαίος πολίτης καταναλώνει ετησίως περίπου 57 κιλά «κρυμμένης» σόγιας στη διατροφή του, καθώς το προϊόν χρησιμοποιείται στην παραγωγή λευκού κρέατος, αβγών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ούσα πλούσια σε πρωτεΐνες, η σόγια χρησιμοποιείται στις βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις ως ζωοτροφή, κυρίως για πουλερικά, γαλακτοπαραγωγές αγελάδες και χοίρους για την επιτάχυνση της ανάπτυξής τους και την ικανοποίηση των απαιτήσεων της αγροδιατροφής.

Η κατανάλωση αυτή αντιστοιχεί σε ένα αποτύπωμα 28 εκατομμυρίων στρεμμάτων, με αντίκτυπο κυρίως σε Βραζιλία και Αργεντινή, δύο χώρες που διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο αποψίλωσης. Στην ήπειρο της Νότιας Αμερικής, η εκτροφή ζώων είναι η κύρια αιτία της αποδάσωσης, σε ποσοστό 70% επί του συνόλου. Όπως εκτιμά η WWF France, η κατανάλωση σόγιας στη Γαλλία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει οδηγήσει στον αφανισμό δασικών εκτάσεων ίσων με το μέγεθος του Βελγίου.

Κατά μέσο όρο, κάθε Γάλλος ευθύνεται για την υλοτόμηση σε έκταση 352 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων τα 206 τ.μ. προορίζονται μόνο για σόγια, ξεπερνώντας κατά πολύ τα δέρματα ζώων (37 τ.μ.), το φοινικέλαιο (33 τ.μ.), που προορίζεται κυρίως για βιοκαύσιμα, το χαρτί (24 τ.μ.), τον καφέ, το καουτσούκ, το κακάο και το ξύλο.

ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

MAINOS-CONSULTING-small «Ένοχη» η καλλιέργεια σόγιας για την αποψίλωση των δασών

Σε σειρά τροποποιητικών αποφάσεων έχουν προχωρήσει οι περισσότερες αναπτυξιακές εταιρείες της χώρας που διαχειρίζονται το πρόγραμμα CLLD/LEADER, και δη τις προσκλήσεις που τρέχουν για τις παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα αυτό το χρονικό διάστημα.

Για μία χρονιά που δεν δικαιώνει μέχρι στιγμής τις υψηλές –βάσει των ποιοτικών προδιαγραφών του προϊόντος που έχει συγκομιστεί– προσδοκίες σε επίπεδο τιμών, κάνουν λόγο οι καλλιεργητές μαλακού σιταριού. «Οι αποδόσεις κινήθηκαν πράγματι σε ικανοποιητικά επίπεδα και εκτιμούμε ότι κυμάνθηκαν σε πολλές περιπτώσεις από 400 έως 600 κιλά»,

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search