Ειδήσεις

Περιβάλλον

«Ένοχη» η καλλιέργεια σόγιας για την αποψίλωση των δασών

enoxi-kalliergeia-sogias-696x392 «Ένοχη» η καλλιέργεια σόγιας για την αποψίλωση των δασών

Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της εθνικής στρατηγικής της γαλλικής κυβέρνησης ενάντια στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα που σχετίζονται με την αποψίλωση των δασών, οι γαλλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις Envol Vert και WWF France υπολόγισαν το δασικό αποτύπωμα του τρόπου ζωής των πολιτών της ΕΕ. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η καλλιέργεια σόγιας είναι η κύρια υπεύθυνη για την αποψίλωση των δασών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε Ευρωπαίος πολίτης καταναλώνει ετησίως περίπου 57 κιλά «κρυμμένης» σόγιας στη διατροφή του, καθώς το προϊόν χρησιμοποιείται στην παραγωγή λευκού κρέατος, αβγών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ούσα πλούσια σε πρωτεΐνες, η σόγια χρησιμοποιείται στις βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις ως ζωοτροφή, κυρίως για πουλερικά, γαλακτοπαραγωγές αγελάδες και χοίρους για την επιτάχυνση της ανάπτυξής τους και την ικανοποίηση των απαιτήσεων της αγροδιατροφής.

Η κατανάλωση αυτή αντιστοιχεί σε ένα αποτύπωμα 28 εκατομμυρίων στρεμμάτων, με αντίκτυπο κυρίως σε Βραζιλία και Αργεντινή, δύο χώρες που διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο αποψίλωσης. Στην ήπειρο της Νότιας Αμερικής, η εκτροφή ζώων είναι η κύρια αιτία της αποδάσωσης, σε ποσοστό 70% επί του συνόλου. Όπως εκτιμά η WWF France, η κατανάλωση σόγιας στη Γαλλία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει οδηγήσει στον αφανισμό δασικών εκτάσεων ίσων με το μέγεθος του Βελγίου.

Κατά μέσο όρο, κάθε Γάλλος ευθύνεται για την υλοτόμηση σε έκταση 352 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων τα 206 τ.μ. προορίζονται μόνο για σόγια, ξεπερνώντας κατά πολύ τα δέρματα ζώων (37 τ.μ.), το φοινικέλαιο (33 τ.μ.), που προορίζεται κυρίως για βιοκαύσιμα, το χαρτί (24 τ.μ.), τον καφέ, το καουτσούκ, το κακάο και το ξύλο.

ypaithros.gr

Εκτός de minimis έμειναν – σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί στην Agronews – οι ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου Έβερτ και Άνδρος.

Δυσλειτουργίες ανακύπτουν στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς και δη στη διαχείριση της ελιάς Καλαμών, ως αποτέλεσμα των αυξημένων προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί και της ιδιότυπης

Η εταιρεία από τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, αναπτύσσει εδώ και χρόνια ρομπότ για τη συγκομιδή φράουλας, και σε ένα μήνα από τώρα θα το παρουσιάσει σε ετήσιο συνέδριο της βιομηχανίας στο Ορλάντο.

Τον ερχόμενο Μάρτιο θα προκηρυχθεί – σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια - η δεύτερη πρόσκληση της Δράσης

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search