Ειδήσεις

Περιβάλλον

Μεσόγειος, η πιο υπεραλιευμένη θάλασσα παγκοσμίως

mesogeios-alieia-696x463 Μεσόγειος, η πιο υπεραλιευμένη θάλασσα παγκοσμίως

Το 1/3 των εμπορεύσιμων ιχθύων παγκοσμίως αλιεύεται σε μη βιώσιμα επίπεδα, με την υπεραλίευση να είναι πιο έντονη στις περιοχές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Με αυτά τα δεδομένα, το μέλλον για τη μεσογειακή βιοποικιλότητα κρίνεται ιδιαίτερα δυσοίωνο, με τις πρώτες αντιδράσεις από τη δημοσίευση των ανησυχητικών πορισμάτων να έχουν ήδη καταγραφεί.

 

Η έκθεση του FAO επιβεβαίωσε ότι η Μεσόγειος είναι η πλέον υπεραλιευμένη θάλασσα στον κόσμο. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι το 62% των ιχθυαποθεμάτων της υπεραλιεύεται, με τον κίνδυνο εξάντλησής τους να είναι υπαρκτός και ιδιαίτερα κρίσιμος.

Η δημοσιοποίηση των μετρήσεων έφερε την άμεση αντίδραση των ιθυνόντων της περιβαλλοντικής οργάνωσης Oceana, με τον εκτελεστικό διευθυντή, Lasse Gustavsson, να τονίζει ότι πρόκειται για μια «σοκαριστική κατάσταση που πρέπει να ηχήσει ως σήμα κινδύνου», που χρήζει άμεσης πολιτικής δράσης. «Θα πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την καταπολέμηση της αλιείας στην ανοιχτή θάλασσα με τράτες βυθού, την προστασία των περιοχών όπου μεγαλώνουν τα ψάρια και τον καθορισμό ετήσιων ορίων αλίευσης, σύμφωνα με τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις», συνέχισε ο Gustavsson.

ypaithros.gr

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Α.Σ. «Θερμασία Δήμητρα», έκανε γνωστό ότι πραγματοποίησε πράξη πωλήσεως φρέσκου αγουρέλαιου στα 3,95€/κιλό.

Ο Στέφανος Πούτας είναι καθηγητής τα απογεύµατα σε ένα φροντιστήριο στην Ελασσόνα, και παρά το γεγονός ότι δεν είχε, µέχρι πριν από δέκα χρόνια τουλάχιστον, κανένα αγροτικό υπόβαθρο, αφιερώνει τα πρωινά του στα 35 στρέµµατα γεµάτα µε 2.000 ροδιές.

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search