Ειδήσεις

Περιβάλλον

Μείωση κατά 35% των αποδόσεων των καλλιεργειών τα επόμενα χρόνια

kipeutika-laxanika-kalliergeia-696x522 Μείωση κατά 35% των αποδόσεων των καλλιεργειών τα επόμενα χρόνια

Τα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια φαίνεται πως θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της περιβαλλοντικής αλλαγής που αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια. Επιστήμονες από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου διεξήγαγαν έρευνα η οποία εξέτασε συστηματικά το βαθμό στον οποίο οι προβλεπόμενες αλλαγές, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας και η μειωμένη διαθεσιμότητα νερού, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή και τη διατροφική ποιότητα των φυλλώδη λαχανικών και των οσπρίων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στις γεωργικές αποδόσεις, οι περιβαλλοντικές μεταβολές που αναμένεται να προκύψουν από τα μέσα έως το τέλος του αιώνα όσον αφορά τη διαθεσιμότητα νερού και τις συγκεντρώσεις όζοντος θα μειώσουν τη μέση απόδοση λαχανικών και οσπρίων κατά 35% και 9% αντιστοίχως. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις συγκεκριμένες καλλιέργειες, καθώς όπως αναφέρουν «Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι προβλεπόμενες μελλοντικές αλλαγές θερμοκρασίας και βροχόπτωσης θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των αποδόσεων πολλών βασικών καλλιεργειών όπως το ρύζι και το σιτάρι, ωστόσο οι επιπτώσεις στα λαχανικά και τα όσπρια – σημαντικά συστατικά των υγιεινών διαιτολογίων – ήταν μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό άγνωστες.

 

Επιπτώσεις στην υγεία

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, ελλείψει σημαντικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των προβλεπόμενων μελλοντικών περιβαλλοντικών αλλαγών, οι μειώσεις των αποδόσεων των λαχανικών και των οσπρίων θα μεταβάλλουν σημαντικά τη διαθεσιμότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέτοιες αλλαγές ενδέχεται να επηρεάσουν την προσιτότητα και την κατανάλωση λαχανικών και οσπρίων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού παγκοσμίως.

Καινοτομία

Για να μετριαστούν οι κίνδυνοι που συνεπάγονται οι μελλοντικές περιβαλλοντικές αλλαγές στις καλλιέργειες αυτές, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι καινοτομίες για τη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων ποικιλιών καλλιεργειών καθώς και της ενισχυμένης διαχείρισης των αγροτικών εφοδίων καθώς και της χρήσης συστημάτων ευφυούς γεωργίας.

ypaithros.gr

Εκτός de minimis έμειναν – σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί στην Agronews – οι ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου Έβερτ και Άνδρος.

Δυσλειτουργίες ανακύπτουν στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς και δη στη διαχείριση της ελιάς Καλαμών, ως αποτέλεσμα των αυξημένων προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί και της ιδιότυπης

Η εταιρεία από τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, αναπτύσσει εδώ και χρόνια ρομπότ για τη συγκομιδή φράουλας, και σε ένα μήνα από τώρα θα το παρουσιάσει σε ετήσιο συνέδριο της βιομηχανίας στο Ορλάντο.

Τον ερχόμενο Μάρτιο θα προκηρυχθεί – σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια - η δεύτερη πρόσκληση της Δράσης

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search