Ειδήσεις

Οικονομία

Οι όροι και oι προϋποθέσεις που σώζουν αγροτικά σπίτια από τις κατασχέσεις

spiti-horio Οι όροι και oι προϋποθέσεις που σώζουν αγροτικά σπίτια από τις κατασχέσεις

Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες δανειολήπτες με χρέη από στεγαστικά δάνεια ή από ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια να… σώσουν το σπίτι τους, ρυθμίζοντας παράλληλα την οφειλή τους με όρους αρκετά ευνοϊκούς συνιστά η πλατφόρμα για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας που μπαίνει σε λειτουργία από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου.

Πρόκειται για το «διάδοχο» σχήμα του νόμου Κατσέλη το οποίο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωυικόυ Χρέους (ΕΓΔΙΧ) και των τραπεζών, αναμένεται να αξιοποιήσουν περίπου 180.000 οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50.000 περίπου (2 δισ. ευρώ) είναι επαγγελματικά ή επιχειρηματικά που έχουν χορηγηθεί με προσημείωση της κύριας κατοικίας.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και ουκ ολίγοι αγρότες οι οποίοι, εφόσον πληρούν αθροιστικά τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος, έχουν τώρα τη δυνατότητα να προστατεύσουν την περιουσία τους από πλειστηριασμούς, δεδομένου ότι δικαίωμα ένταξης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από το αν διαθέτει ή όχι πτωχευτική ικανότητα. Πρέπει να τονιστεί βέβαια εδώ ότι το νέο προστατευτικό πλαίσιο αφορά μόνο δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και όχι οφειλές που έχουν να κάνουν με πιστωτικές κάρτες ή καταναλωτικά δάνεια.

Αυτόματα η διαδικασία

 

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και θα είναι συνδεδεμένη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα), δίνοντας σε Δημόσιο και τράπεζες μια πλήρη εικόνα της περιουσιακής και εισοδηματικής κατάστασης του δανειολήπτη και επιτρέποντας τη διασταύρωση των δικαιολογητικών, ώστε, στη συνέχεια, να εγκρίνεται ή να απορρίπτεται το αίτημα. Το μόνο δικαιολογητικό που δεν θα ανακτάται μέσω αυτής της αυτοματοποιημένης διαδικασίας είναι το πιστοποιητικό βαρών, το οποίο εκδίδεται από τα υποθηκοφυλακεία και θα πρέπει να προσκομιστεί από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο.

Έως 50% η επιδότηση των δόσεων

Εφόσον η αίτηση κρίνεται επιλέξιμη, θα μεταβιβάζεται ηλεκτρονικά στις τράπεζες, οι οποίες, σε διάστημα ενός μηνός, θα καταθέτουν στον δανειολήπτη πρόταση ρύθμισης που θα προβλέπει:

✱ Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας.

✱ Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου σε έως 25 έτη.

✱ Χαμηλό επιτόκιο 2% προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.

Πέρα από την προτεινόμενη από τα τραπεζικά ιδρύματα ρύθμιση, ο δανειολήπτης δικαιούται και επιδότηση των μηνιαίων δόσεων του δανείου του από το Δημόσιο, η οποία κυμαίνεται από 20% έως 50%, ανάλογα με την εισοδηματική του κατάσταση. Ειδικά για τα επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια, ορίζεται οριζόντια επιδότηση 30%, ανεξάρτητα από τα εισοδηματικά κριτήρια.

Με τους κωδικούς του Taxis η είσοδος στην εφαρμογή

Η είσοδος στην πλατφόρμα που διαχειρίζεται η ΕΓΔΙΧ πραγματοποιείται με τους κωδικούς του taxisnet και προκειμένου να κριθεί επιλέξιμος ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληροί αθροιστικά όλες τις παρακάτω προϋποθέσεις:

✱ H αντικειμενική αξία της α’ κατοικίας του να μην ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, εφόσον το δάνειο είναι στεγαστικό, ή τα 175.000 ευρώ, αν είναι επαγγελματικό με υποθήκη πρώτη κατοικία.

✱ Το ληξιπρόθεσµο ποσό του δανείου να μην υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ. Αν η οφειλή έχει συνοµολογηθεί σε άλλο νόµισµα (π.χ. σε ελβετικό φράγκο), τότε λαµβάνεται υπόψη η ισοτιµία ξένου νοµίσµατος και ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ώστε να καθοριστεί το µέγιστο όριο των 130.000 ευρώ.

✱ Το ετήσιο εισόδηµα για το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης να μην υπερβαίνει τα 36.000 ευρώ για μια πενταμελή οικογένεια (αντίστοιχα: τα 31.000 ευρώ για μια τετραμελή, τα 26.000 ευρώ για μια τριμελή, τα 21.000 ευρώ για ένα ζευγάρι και τα 12.500 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένει ένα άτομο).

✱ Οι καταθέσεις δεν υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων μετοχών, ομολόγων, κοσμημάτων κ.λπ.).

✱ Η αξία της υπόλοιπης κινητής και ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη, του συζύγου και των προστατευόμενων μελών να μην είναι υψηλότερη των 80.000 ευρώ.

Οικονομίαypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

MAINOS-CONSULTING-small Οι όροι και oι προϋποθέσεις που σώζουν αγροτικά σπίτια από τις κατασχέσεις

Διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων έως 10.000 ευρώ στο 9% εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις αλλαγές να ισχύουν από το επόμενο φορολογικό έτος.

Με καθυστέρηση από 10 έως 15 ημέρες, η ιταλική συγκομιδή σταφυλιών μόλις ξεκινάει. Το 15% της συγκομιδής θα συγκομισθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, έναντι 40% την ίδια περίοδο πριν από δύο χρόνια. Δυσμενής καθ 'όλη τη διάρκεια της αμπελουργικής περιόδου, ο καιρός έχει μειώσει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό της ιταλικής βιομηχανίας οίνου, η οποία όμως είναι στην ευχάριστη θέση να διατηρεί την παγκόσμια ηγεσία της.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search