Ειδήσεις

Οικονομία

Η μαύρη αγορά το πρόβλημα της νέας ελαιοκομικής χρονιάς

ladi_elaiolado Η μαύρη αγορά το πρόβλημα της νέας ελαιοκομικής χρονιάς

Το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι κανείς δεν διαφωνεί με την φορολογία των αγροτών, πολύ περισσότερο δε με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση παραστατικών από τις αγροτικές επιχειρήσεις. Αντίθετα, το σύνολο των συντελεστών του κλάδου καλωσόρισε αυτή την εξέλιξη, εκτιμώντας ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω εξυγίανση της αγοράς και στην βελτίωση των όρων ισονομίας και ανταγωνιστικότητας όλων των κρίκων της αλυσίδας.

Το πρόβλημα ξεκινάει από το επίπεδο των φορολογικών συντελεστών και ειδικά από την προκαταβολή 100% (στη βάση του φόρου της προηγούμενης χρονιάς), ρύθμιση η οποία είναι άδικη και υπονομεύει την ίδια τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Με ποια λογική, οι οικονομικές αρχές υποχρεώνουν φέτος τον καλλιεργητή ελιάς στη Χαλκιδική να καταβάλει 100% προκαταβολή φόρου, όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι φετινές αποδόσεις των ελαιώνων υπολείπονται κατά πολύ των αντίστοιχων της περασμένης χρονιάς, έλλειμμα το οποίο δεν είναι σε θέση να το καλύψει καμιά τιμολογιακή πολιτική και καμιά μεταποιητική βιομηχανία. Με δεδομένη μάλιστα τη ζήτηση που υπάρχει για το προϊόν, είναι φυσικό, ο ελαιοκαλλιεργητής, προκειμένου να ανταπεξέλθει στην άδικη απαίτηση των φορολογικών αρχών, να αναζητήσει και να βρει λύσεις διεξόδου στο πεδίο της παραοικονομίας.       

Όπως έχει ήδη γράψει το Agronews και η Agrenda το παρεμπόριο στα αγροτικά προϊόντα, τον τελευταίο καιρό λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας, επομένως και στις επιτραπέζιες ελιές και στο ελαιόλαδο, ως αποτέλεσμα της βαριάς φορολογίας των αγροτικών εισοδημάτων (υψηλοί συντελεστές φόρου, προκαταβολή στο 100% του προηγούμενου έτους και ασφαλιστικές εισφορές άμεσα συνδεδεμένες με το φορολογητέο εισόδημα) αλλά και των αδυναμιών της Πολιτείας να ελέγξει την αγορά και να επιβάλει με αυστηρότητα την τήρηση των κανόνων.

Έτσι, την ώρα που οι παραγωγοί αναζητούν εναγωνίως λύσεις για το μετριασμό των επιπτώσεων από τη βαριά φορολογία, στελέχη από τον κλάδο της μεταποιητικής βιομηχανίας και το εμπόριο αγροτικών προϊόντων δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις διαστάσεις που παίρνει η «μαύρη αγορά», φαινόμενο το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις απειλεί τα θεμέλια της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Η υπερφορολόγηση αποτελεί τη βαθύτερη αιτία

Στο θέμα αναφέρθηκε ανοικτά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και ο Χάρης Σιούρας, γενικός γραμματέας της ΠΕΜΕΤΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η υπερφορολόγηση αποτελεί τη βαθύτερη αιτία για την εκτόξευση της διακίνησης των προϊόντων στην γκρίζα οικονομία. Ο ίδιος δε επανέλαβε το αίτημα της οργάνωσης για τη σύσταση Μητρώου Μεταποιητικών και Εξαγωγικών Επιχειρήσεων, προκειμένου να ξεκινούν όλοι, όπως είπε,  από την ίδια αφετηρία.  

Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στο ότι ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς κατάφερε να συνεννοηθεί και να προετοιμάσει έναν εμπεριστατωμένο φάκελο για την ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελιάς, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να τον εγκρίνει άμεσα.

agronews.gr

MAINOS-CONSULTING-small Η μαύρη αγορά το πρόβλημα της νέας ελαιοκομικής χρονιάς

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα στην κατεύθυνση της υποστήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας και της ενίσχυσης της αξίας του προϊόντος διοργανώνουν εσπερίδες σε Λάρισα (26 Φεβρουαρίου), Αλίαρτο (27 Φεβρουαρίου), Σέρρες (05 Μαρτίου) και Ορεστιάδα (06 Μαρτίου).

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search