Ειδήσεις

Οικονομία

Εκτόξευση τιμών δημητριακών τον Αύγουστο λέει ο FAO

004829E43DA84577B7C12C033948BAD7 Εκτόξευση τιμών δημητριακών τον Αύγουστο λέει ο FAO

Ο μηνιαίος δείκτης που δημοσιεύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2018 κινήθηκε κατά μέσο όρο στις 167.6 μονάδες τον Αύγουστο, σχεδόν αμετάβλητος από την αναθεωρημένη εκτίμηση για τον Ιούλιο και 5.4% κάτω από το επίπεδο του περσινού Αυγούστου.

Ο δείκτης τιμών για τα δημητριακά του FAO αυξήθηκε κατά 4% κατά τη διάρκεια του μήνα, με τις τιμές για το σιτάρι διπλάσιες εξαιτίας της χειροτέρευσης των προοπτικών για τη σοδειά στην ΕΕ και τη Ρωσία. Η διεθνής προσφορά καλαμποκιού αυξήθηκε περισσότερο από 3%, ενώ οι τιμές για το ρύζι μετριάστηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα.

Ο δείκτης τιμών για τα λαχανικά του FAO μειώθηκε κατά 2.6% από τον Ιούλιο, αγγίζοντας χαμηλό επίπεδο τριών χρόνων καθώς η προσφορά για το φοινικέλαιο, το λάδι σόγιας και το ηλιέλαιο έπεσε εν μέσω ευνοϊκών τάσεων στην παραγωγή και ειδικά για την περίπτωση του φοινικέλαιου, χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές.

Ο δείκτης τιμών για τα γαλακτοκομικά του FAO σημείωσε τρίτη συναπτή μηνιαία μείωση τον Αύγουστο, περιοριζόμενη κατά 1.5% με σχετικά μικρές ποσότητες. Παρόλο που η ξηρασία ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενώς την παραγωγή γάλακτος σε περιοχές της Ευρώπης και της Αυστραλίας, η αναμενόμενη απόδοση στη Νέα Ζηλανδία βελτιώνεται.

Ο δείκτης τιμών για τη ζάχαρη του FAO έπεσε κατά 5.4% από τον Ιούλιο αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο δεκαετίας – κυρίως εξαιτίας των συνεχόμενων υποτιμήσεων των νομισμάτων χωρών που εξάγουν μεγάλες ποσότητες όπως η Βραζιλία και η Ινδία.

Ο δείκτης τιμών για το κρέας του FAO ήταν κατά κύριο λόγο αμετάβλητος κατά τη διάρκεια του μήνα καθώς η προσφορά σε χοιρινό κρέας και αρνιά αυξήθηκε σε σημαντικά σημεία από πλευράς εισαγωγικού ενδιαφέροντος όπως η Κίνα, εξισορροπώντας τις πτωτικές τιμές των πουλερικών και βοδινών, με τα τελευταία να δέχονται πίεση από τις μεγάλες ποσότητες προς εξαγωγή από τις ΗΠΑ. 

 

Νέες προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών

Ο FAO προβλέπει τώρα ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών για το 2018 θα φτάσει τους 2.587 εκατ. τόνους, που αποτελεί μια μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω από τον Ιούλιο αλλά ταυτόχρονα, χαμηλό τριετίας και κατά 2.4% κάτω από το περσινό υψηλό ποσοστό-ρεκόρ.

Η τελευταία Ενημέρωση σχετικά με τα Αποθέματα και τη Ζήτηση Δημητριακών που δημοσιεύθηκε επίσης στις 6 Σεπτεμβρίου 2018, περιόρισε σε αξιοσημείωτο βαθμό – κατά 14 εκατ. τόνους – τη φετινή πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή σταριού, που τώρα κινείται κατά προσέγγιση στους 722 εκατ. τόνους, που αποτελεί τη μικρότερη σοδειά από το 2013. Η ξηρασία και η ζέστη επισφράγισαν τη μειωμένη σοδειά σε όλη την Ευρώπη.

Από την άλλη μεριά, η παγκόσμια παραγωγή δευτερευόντων σιτηρών (coarse grains) αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 15 εκατ. τόνους από τον Ιούλιο, με βελτιωμένες προοπτικές για το καλαμπόκι στην Κίνα, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ – που σχεδόν αντισταθμίζονται από τις αναμενόμενες μειώσεις στην παραγωγή στην ΕΕ και τη Ρωσία. Ο FAO τώρα αναμένει την παραγωγή δευτερευόντων σιτηρών για το 2018 να είναι γύρω στους 1.354 εκατ. τόνους, περίπου μικρότερη κατά 2.6% από το 2017.

Την ίδια ώρα, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 1.3% από την προηγούμενη χρονιά και να αποτελέσει νέο ρεκόρ περίπου 512 εκατ. τόνων το 2018, στο οποίο συμβάλλουν η ανάκαμψη της παραγωγής που παρατηρείται στο Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ και σε μεγαλύτερο βαθμό στη Σρι Λάνκα και τις ΗΠΑ.

Ο FAO ανέβασε την πρόβλεψη για την παγκόσμια χρήση δημητριακών στους 2.648 εκατ. τόνους – κυρίως εξαιτίας της μεγαλύτερης αξιοποίησης καλαμποκιού για ζωοτροφή και βιομηχανική χρήση και της δυνατής σοδειάς ρυζιού.

Τα αποθέματα δημητριακών ελαττώνονται – ειδικά στην Κίνα, την ΕΕ και τη Ρωσία, με την παγκόσμια αναλογία αποθέματος-προς χρήση δημητριακών να αναμένεται να ολισθήσει στο 27.3%, που αποτελεί χαμηλό πέντε χρόνων.

Η πρόβλεψη για το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών τη σεζόν 2018/19 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά σχεδόν 414 εκατ. τόνους, περίπου 1.5% κάτω από το ρεκόρ της περσινής χρονιάς.

Αλίκη Χουλιάρα

Διαβάστε επίσης

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Την περίοδο που διανύουμε γίνεται η σπορά των σιτηρών. Λόγω της οικονομικής σημασίας αυτής της καλλιέργειας, αναφέρουμε τις απαιτήσεις σε λιπαντικές μονάδες για άριστα αποτελέσματα.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search