Ειδήσεις

Οικονομία

Εκτόξευση τιμών δημητριακών τον Αύγουστο λέει ο FAO

004829E43DA84577B7C12C033948BAD7 Εκτόξευση τιμών δημητριακών τον Αύγουστο λέει ο FAO

Ο μηνιαίος δείκτης που δημοσιεύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2018 κινήθηκε κατά μέσο όρο στις 167.6 μονάδες τον Αύγουστο, σχεδόν αμετάβλητος από την αναθεωρημένη εκτίμηση για τον Ιούλιο και 5.4% κάτω από το επίπεδο του περσινού Αυγούστου.

Ο δείκτης τιμών για τα δημητριακά του FAO αυξήθηκε κατά 4% κατά τη διάρκεια του μήνα, με τις τιμές για το σιτάρι διπλάσιες εξαιτίας της χειροτέρευσης των προοπτικών για τη σοδειά στην ΕΕ και τη Ρωσία. Η διεθνής προσφορά καλαμποκιού αυξήθηκε περισσότερο από 3%, ενώ οι τιμές για το ρύζι μετριάστηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα.

Ο δείκτης τιμών για τα λαχανικά του FAO μειώθηκε κατά 2.6% από τον Ιούλιο, αγγίζοντας χαμηλό επίπεδο τριών χρόνων καθώς η προσφορά για το φοινικέλαιο, το λάδι σόγιας και το ηλιέλαιο έπεσε εν μέσω ευνοϊκών τάσεων στην παραγωγή και ειδικά για την περίπτωση του φοινικέλαιου, χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές.

Ο δείκτης τιμών για τα γαλακτοκομικά του FAO σημείωσε τρίτη συναπτή μηνιαία μείωση τον Αύγουστο, περιοριζόμενη κατά 1.5% με σχετικά μικρές ποσότητες. Παρόλο που η ξηρασία ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενώς την παραγωγή γάλακτος σε περιοχές της Ευρώπης και της Αυστραλίας, η αναμενόμενη απόδοση στη Νέα Ζηλανδία βελτιώνεται.

Ο δείκτης τιμών για τη ζάχαρη του FAO έπεσε κατά 5.4% από τον Ιούλιο αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο δεκαετίας – κυρίως εξαιτίας των συνεχόμενων υποτιμήσεων των νομισμάτων χωρών που εξάγουν μεγάλες ποσότητες όπως η Βραζιλία και η Ινδία.

Ο δείκτης τιμών για το κρέας του FAO ήταν κατά κύριο λόγο αμετάβλητος κατά τη διάρκεια του μήνα καθώς η προσφορά σε χοιρινό κρέας και αρνιά αυξήθηκε σε σημαντικά σημεία από πλευράς εισαγωγικού ενδιαφέροντος όπως η Κίνα, εξισορροπώντας τις πτωτικές τιμές των πουλερικών και βοδινών, με τα τελευταία να δέχονται πίεση από τις μεγάλες ποσότητες προς εξαγωγή από τις ΗΠΑ. 

 

Νέες προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών

Ο FAO προβλέπει τώρα ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών για το 2018 θα φτάσει τους 2.587 εκατ. τόνους, που αποτελεί μια μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω από τον Ιούλιο αλλά ταυτόχρονα, χαμηλό τριετίας και κατά 2.4% κάτω από το περσινό υψηλό ποσοστό-ρεκόρ.

Η τελευταία Ενημέρωση σχετικά με τα Αποθέματα και τη Ζήτηση Δημητριακών που δημοσιεύθηκε επίσης στις 6 Σεπτεμβρίου 2018, περιόρισε σε αξιοσημείωτο βαθμό – κατά 14 εκατ. τόνους – τη φετινή πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή σταριού, που τώρα κινείται κατά προσέγγιση στους 722 εκατ. τόνους, που αποτελεί τη μικρότερη σοδειά από το 2013. Η ξηρασία και η ζέστη επισφράγισαν τη μειωμένη σοδειά σε όλη την Ευρώπη.

Από την άλλη μεριά, η παγκόσμια παραγωγή δευτερευόντων σιτηρών (coarse grains) αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 15 εκατ. τόνους από τον Ιούλιο, με βελτιωμένες προοπτικές για το καλαμπόκι στην Κίνα, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ – που σχεδόν αντισταθμίζονται από τις αναμενόμενες μειώσεις στην παραγωγή στην ΕΕ και τη Ρωσία. Ο FAO τώρα αναμένει την παραγωγή δευτερευόντων σιτηρών για το 2018 να είναι γύρω στους 1.354 εκατ. τόνους, περίπου μικρότερη κατά 2.6% από το 2017.

Την ίδια ώρα, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 1.3% από την προηγούμενη χρονιά και να αποτελέσει νέο ρεκόρ περίπου 512 εκατ. τόνων το 2018, στο οποίο συμβάλλουν η ανάκαμψη της παραγωγής που παρατηρείται στο Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ και σε μεγαλύτερο βαθμό στη Σρι Λάνκα και τις ΗΠΑ.

Ο FAO ανέβασε την πρόβλεψη για την παγκόσμια χρήση δημητριακών στους 2.648 εκατ. τόνους – κυρίως εξαιτίας της μεγαλύτερης αξιοποίησης καλαμποκιού για ζωοτροφή και βιομηχανική χρήση και της δυνατής σοδειάς ρυζιού.

Τα αποθέματα δημητριακών ελαττώνονται – ειδικά στην Κίνα, την ΕΕ και τη Ρωσία, με την παγκόσμια αναλογία αποθέματος-προς χρήση δημητριακών να αναμένεται να ολισθήσει στο 27.3%, που αποτελεί χαμηλό πέντε χρόνων.

Η πρόβλεψη για το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών τη σεζόν 2018/19 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά σχεδόν 414 εκατ. τόνους, περίπου 1.5% κάτω από το ρεκόρ της περσινής χρονιάς.

Αλίκη Χουλιάρα

Με συρρικνωμένη παραγωγή, δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια, αλλά και μεγάλη δακοπροσβολή, που δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως ή επαρκώς από τις επεμβάσεις δακοκτονίας, συνεχίζεται η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στις διάφορες περιοχές της χώρας για την ποικιλία Καλαμών

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search