Ειδήσεις

Οικονομία

Ο άστατος καιρός κρατά ψηλά τις τιμές στο σιτάρι

442D7287E31F10D6C3DEDA462CF27428 Ο άστατος καιρός κρατά ψηλά τις τιμές στο σιτάρι

Για το συμβόλαιο του Δεκεμβρίου στο μαλακό σιτάρι, που τώρα είναι το πιο δραστήριο συμβόλαιο  στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ανέβηκε κατά 0,8% σε μια μέρα, δηλαδή 1,50 ευρώ, κλείνοντας στα 189,25 ευρώ ανά τόνο, ενώ λίγο νωρίτερα είχε φτάσει και τα 189,50, διαμορφώνοντας την υψηλότερη τιμή από τις 6 Ιουλίου, και φτάνοντας πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των 190 ευρώ.

«Η αγορά κινείται μέσα σε μια αβεβαιότητα» υποστηρίζει ένας έμπορος στον Independent.

Η αγορά της Γαλλίας περιμένει τώρα μια σοδειά καλής ποιότητας γύρω στους 35 με 36 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 5 με 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτός ο όγκος όμως είναι  μεγαλύτερος από  αυτόν που προέβλεπαν στα τέλη του Ιουνίου συμβουλευτικές εταιρείες, που κατά μέσο όρο υπολόγιζαν την παραγωγή στους 33 εκατ. τόνους. «Αν η Γαλλία καταφέρει  όντως να παραγάγει φέτος γύρω στους 36 εκατ. τόνους, η εγχώρια αγορά θα πρέπει να βιαστεί ώστε να αυξήσει το μερίδιό της στις ξένες», αναφέρει έμπορος.

Την ίδια στιγμή στην Γερμανία, το χρηματιστήριο του Αμβούργου ήταν συγκρατημένο, λόγω των ανησυχιών για τον όγκο της επερχόμενης παραγωγής, που θα είναι σίγουρα μειωμένος εξαιτίας της ξηρασίας. Οι τιμές για το γερμανικό μαλακό βρίσκονται κατά  6,5 με 7 ευρώ πάνω σε σχέση με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του  Παρισιού.

«Οι αγρότες είναι διστακτικοί πωλητές αφού δεν γνωρίζουν ακόμα τι θα μπορέσουν να κάνουν με την νέα σοδειά», υποστηρίζει ένας Γερμανός έμπορος.  «Αρκετοί  μάλιστα θεωρούν ότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλές δεδομένης της καταστροφής που προκαλεί η ξηρασία σε Γερμανία, Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής».

Η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα στην νότια και κεντρική Γερμανία, όμως όχι και στον βορά της χώρας, που χτυπήθηκε περισσότερο από την ξηρασία.

«Φαίνεται πως οι τιμές στο σκληρό, θα μείνουν σταθερές στο επόμενο διάστημα εξαιτίας της μικρής σοδειάς», συμπλήρωσε ο ίδιος έμπορος. Σημειωτέον, το σκληρό στην νότια Γερμανία πληρώνει για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου περί τα 201 ευρώ ανά τόνο.

agronews.gr

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Α.Σ. «Θερμασία Δήμητρα», έκανε γνωστό ότι πραγματοποίησε πράξη πωλήσεως φρέσκου αγουρέλαιου στα 3,95€/κιλό.

Ο Στέφανος Πούτας είναι καθηγητής τα απογεύµατα σε ένα φροντιστήριο στην Ελασσόνα, και παρά το γεγονός ότι δεν είχε, µέχρι πριν από δέκα χρόνια τουλάχιστον, κανένα αγροτικό υπόβαθρο, αφιερώνει τα πρωινά του στα 35 στρέµµατα γεµάτα µε 2.000 ροδιές.

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search