Ειδήσεις

Ενισχύσεις - Πληρωμές

Με νέες καλλιέργειες και προτεραιότητα σε αγρότες μέλη οργανώσεων η 2η προκήρυξη στα Αντιχαλαζικά

40200173262_b50c6032fe_o_2 Με νέες καλλιέργειες και προτεραιότητα σε αγρότες μέλη οργανώσεων η 2η προκήρυξη στα Αντιχαλαζικά

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Παράλληλα, η δεύτερη προκήρυξη του Μέτρου που προγραµµατίζεται αρχές του 2020 σχεδιάζεται να καλύπτει εκτός από µηλοειδή, πυρηνόκαρπα, ακτινίδια και αµπέλια, νέες καλλιέργειες όπως όψιµες ποικιλίες πορτοκαλιάς, οι δίφορες και πολύµορφες ποικιλίες λεµονιάς, τα µύρτιλα και τα γκότζι µπέρι.

Σύµφωνα µε τα νέα κριτήρια µοριοδότησης θα πρέπει ο υποψήφιος να ξεπεράσει τους 40 πόντους βάσει των εξής κριτηρίων:

  • Συχνότητα των φυσικών φαινοµένων, δυσµενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συµβάντων: Υψηλός κίνδυνος (21 µόρια), Μεσαίος κίνδυνος (14,7 µόρια), Χαµηλός κίνδυνος (8,4 µόρια).
  • Οι καλλιέργειες µε την µεγαλύτερη ασφαλιζόµενη αξία: 1.501 ευρώ/στρέµµα και άνω (16 µόρια), µεταξύ 1.001-1.500 ευρώ/στρέµµα (12,8 µόρια), µεταξύ 501-1.000 ευρώ/στρέµµα (9,6 µόρια), 500 ευρώ/ στρέµµα και κάτω (6,4 µόρια).
  • Κατ’ επάγγελµα αγρότης: 9 µόρια.
    Η επένδυση πρόληψης είναι συλλογική, ως προς τη χρήση της: 28 µόρια.
  • Το οικονοµικό µέγεθος της εκµετάλλευσης σε όρους τυπικής απόδοσης: Έως 20.000 ευρώ (10 µόρια), από 20.001 έως 35.000 ευρώ (7 µόρια).
  • Αγρότης ορεινής ή µειονεκτικής περιοχής: 15 µόρια.
  • Νέος Αγρότης της τρέχουσας ή της περασµένης προγραµµατικής περιόδου: 17 µόρια.
  • Καλλιέργειες ΠΟΠ/ΠΓΕ ή βιολογικές: 3 µόρια.
  • Μέλος συλλογικού σχήµατος (οµάδα παραγωγών, συνεταιρισµός): 9 µόρια.

Πηγή: agronews.gr

Διαβάστε επίσης

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μικροστοιχείο για την διατροφή των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. Η έλλειψη του στις γεωργικές καλλιέργειες είναι πολύ κοινή έλλειψη μικροστοιχείου. Η έλλειψη του μπορεί να παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, από αμμώδη μέχρι βαριά αλουβικά εδάφη.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search