Ειδήσεις

Επικαιρότητα

Ευνοϊκή συγκυρία για τα ακτινίδια - τα 80 λεπτά πιάνει η Hayward

26-31_5 Ευνοϊκή συγκυρία για τα ακτινίδια - τα 80 λεπτά πιάνει η Hayward

«Παράθυρο» ευκαιρίας, ικανό να κάνει τα σχεδόν 65 λεπτά το κιλό που έπιασαν οι παραγωγοί την «ονειρική» σεζόν του 2017 να µοιάζουν λίγα, ανοίγεται φέτος, υπό προϋποθέσεις, για το πράσινο ελληνικό ακτινίδιο της ποικιλίας Hayward, που άρχισε να συγκοµίζεται στις 15 Οκτωβρίου. Οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον µοιάζουν ιδανικές για να κερδίσει µερίδια το ελληνικό ακτινίδιο και να ανεβάσουν την τιµή παραγωγού ακόµη και στα επίπεδα των 80 λεπτών το κιλό, παραδέχονται έµπειροι παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι διακρίνονται για τη σοβαρότητά τους και συνήθως είναι πολύ µετρηµένοι στις εκτιµήσεις που διατυπώνουν.

Για να συµβεί κάτι τέτοιο, ωστόσο, όπως τονίζουν, απαιτείται να γίνει σωστή εµπορική διαχείριση της παραγωγής και να µπει «φρένο» χθες στη διακίνηση προϊόντων, που δεν καλύπτουν τα ποιοτικά standards, αλλά και στα κρούσµατα διακίνησης ακτινιδίων σε bins, παρά την απαγόρευση, σε Ιταλούς και σε Ισπανούς εµπόρους, οι οποίοι έχουν κάνει την επανεµφάνισή τους, αγοράζοντας από το χωράφι, µε δέλεαρ ελαφρά καλύτερη τιµή, πληρωµή τοις µετρητοίς και ενίοτε µαύρα.

Ξεκαθαρίζει το διεθνές τοπίο

Ένα από τα µεγάλα πλεονεκτήµατα που καλείται να αξιοποιήσει το ελληνικό ακτινίδιο στη φετινή εµπορική σεζόν είναι ότι θα καθαρίσει σύντοµα το τοπίο στις διεθνείς αγορές, όσον αφορά στην παρουσία ανταγωνιστών, τόσο από το νότιο, όσο και από το βόρειο ηµισφαίριο.

Η Χιλή σιγά - σιγά αποσύρεται αυτό το διάστηµα από τις αγορές, ενώ και τα αποθέµατα ακτινιδίων της Νέας Ζηλανδίας αναµένεται να έχουν εξαντληθεί σε περίπου έναν ή το πολύ σε ενάµιση µήνες από σήµερα. Την ίδια στιγµή, οι προβλέψεις για την παραγωγή της Ιταλίας είναι ότι θα εµφανίσει σηµαντική µείωση, στους περίπου 300.000 τόνους, αντί των 550.000 που είναι η ετήσια δυναµικότητά της, κάνοντας πολύ ευνοϊκό το διεθνές περιβάλλον για το ελληνικό ακτινίδιο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβεβαιωθούν οι θετικές προβλέψεις, ωστόσο, είναι να αποφευχθούν τα αυτογκόλ. Η φετινή παραγωγή, µε βάση εκτιµήσεις παραγόντων του χώρου αναµένεται να κυµανθεί στους 230.000 έως 270.000 τόνων, ανεβάζοντας την Ελλάδα στην τρίτη θέση της παγκόσµιας λίστας παραγωγών ακτινιδίου και αν η διαχείρισή της γίνει σωστά, µπορεί να φέρει διπλό όφελος. Από τη µια να επιτρέψει στο ελληνικό ακτινίδιο, βραχυπρόθεσµα, να πετύχει υψηλότερες τιµές προς όφελος των παραγωγών και όλων όσοι εµπλέκονται στον κύκλο της παραγωγής, τυποποίησης και εµπορίας του και µακροπρόθεσµα να κερδίσει πρόσθετα µερίδια σε υφιστάµενες και νέες αγορές.


Πηγή: agronews.gr

Διαβάστε επίσης

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μικροστοιχείο για την διατροφή των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. Η έλλειψη του στις γεωργικές καλλιέργειες είναι πολύ κοινή έλλειψη μικροστοιχείου. Η έλλειψη του μπορεί να παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, από αμμώδη μέχρι βαριά αλουβικά εδάφη.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search