Ειδήσεις

Επικαιρότητα

Με 30 λεπτά και καλές προοπτικές ξεκίνησαν τα πορτοκάλια Ναβαλίνες

navalines_2 Με 30 λεπτά και καλές προοπτικές ξεκίνησαν τα πορτοκάλια Ναβαλίνες

Σε όλα τα παραγωγικά κέντρα αναμένεται ένας συνολικός όγκος πορτοκαλιών της ποικιλίας αυτής, μειωμένος κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με τις περσινές επιδόσεις, ωστόσο οι ποιότητα των καρπών είναι αναμφίβολα καλή. Σε αυτό συνέβαλλαν τα πρωτοβρόχια και οι όμβροι κατά τις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους παραγωγούς, αφού βοήθησαν στην ανάπτυξη του μεγέθους των καρπών. Αν τώρα υπάρχει ένα πρόβλημα στην καλλιέργεια την φετινή χρονιά, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά το βράδυ, οι οποίες δεν επιτρέπουν τον αποπρασινισμό του καρπού, ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά ποιοτικά ζητήματα, δεδομένου ότι η θερμοκρασία αναμένεται ν υποχωρήσει ελαφρώς τις προσεχείς ημέρες.

Αν και όψιμη η χρονιά τουλάχιστον κατά δέκα ημέρες, ήδη σε ορισμένα παραγωγικά κέντρα έχουν ξεκινήσει οι πράξεις, με την τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται κατά το ξεκίνημα στα 30 λεπτά ανά κιλό, όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 19 με 20 λεπτά ανά κιλό. Από τα παραπάνω πηγάζει μια αίσθηση αισιοδοξίας στους κόλπους των παραγωγών για την πορεία της φετινής εμπορικής χρονιάς τουλάχιστον για μέχρι τα Χριστούγεννα. 

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες ποικιλίες, σταθερή φαίνεται πως θα παραμείνει η παραγωγή στην ποικιλία Μέρλιν, ενώ τα πιο όψιμα Lane Late, αν και είναι ακόμη νωρίς, αναμένεται μια μικρή αύξηση της παραγωγής.

Κοιλιά στην ισπανική παραγωγή...

Χαμηλές επιδόσεις αναμένει η Ισπανία στο σύνολο της παραγωγής εσπεριδοειδών, εμφανίζοντας παράλληλα καθυστέρηση στην ωρίμανση των φρούτων. Οι 6,11 εκατ. τόνοι εσπεριδοειδών που θα συγκομίσουν φέτος οι Ισπανοί, διαμορφώνουν μια εξαιρετικά μεγάλη μείωση της παραγωγής, που προσεγγίζει το 20%, μια εξέλιξη που σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα, θα επηρεάσει το εμπόριο του κλάδου σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.  Παράλληλα στο πεδίο των τιμών, οι παραγωγοί πορτοκαλιών δεν φαίνεται να κερδίζουν αρκετά, με τις τιμές να ακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες μια σταθερά πτωτική πορεία και να διαμορφώνονται στα 0,17 με 0,26 λεπτά ανά κιλό για τις ναβαλίνες.

Πηγή: agronews.gr

Διαβάστε επίσης

Στη διαδικασία ανάκτησης των αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και των οφειλών από διοικητικές κυρώσεις που προέκυψαν κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων για το ημερολογιακό έτος αιτήσεων 2018 προχωρά ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε εφαρμογή του άρθρου 63 του Καν. (ΕΕ) 1306/2016.

Την περίοδο που διανύουμε γίνεται η σπορά των σιτηρών. Λόγω της οικονομικής σημασίας αυτής της καλλιέργειας, αναφέρουμε τις απαιτήσεις σε λιπαντικές μονάδες για άριστα αποτελέσματα.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search