Ειδήσεις

Επικαιρότητα

Η επιβίωση των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων προτεραιότητα του νέου Επιτρόπου Γεωργίας

_2 Η επιβίωση των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων προτεραιότητα του νέου Επιτρόπου Γεωργίας

Να σημειωθεί ότι δεν δόθηκε καμία διευκρίνηση αναφορικά με το ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης, ούτε τοποθετήθηκε επί της ουσίας πάνω σε ζητήματα της επερχόμενης ΚΑΠ, καλώντας σε νέο διάλογο το Ευρωκοινοβούλιο και υποστηρίζοντας πως το μεταρρυθμιστικό πακέτο που αφήνει πίσω του ο Φιλ Χόγκαν "δεν είναι Βίβλος". Αντιθέτως, ο Πολωνός πολιτικός προτίμησε περισσότερο να ξεδιπλώσει την "φιλοσοφία" του πάνω σε ζητήματα αγροτικης πολιτικής, υπογραμμίζοντας το ανησυχητικό για εκείνον γεγονός ότι "στην Ευρώπη χάνονται περί τις 1000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις κάθε μέρα".
 
Υποστήριξε λοιπόν ότι βασικός στόχος είναι να προωθηθεί η επιβίωση μικρών και οικογενειακών εκμεταλλεύσεων. Ο Πολωνός υποψήφιος Γιάνουζ Βοϊτσεχόφκσι είπε ότι θα θέσει τη γεωργία στο επίκεντρο των πολιτικών του κατά τη διάρκεια πενταετούς θητείας που θα αρχίσει το Νοέμβριο και θα καταστήσει τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις πρωταρχικό οδηγό προόδου.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης επιβεβαίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη, ο Wojciechowski στάθηκε δραματική μείωση του αριθμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε όλη την ΕΕ. Ο κ. Βοϊτσεχόφκσι είπε ότι από το 2005 έως το 2015, το μπλοκ έχασε 4 εκατομμύρια αγροκτήματα και υποχώρησε στα 11 εκατομμύρια. «Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν πεσιμιστή και έναν αισιόδοξο; Ο πεσιμιστής έχει μεγαλύτερη επίγνωση της πραγματικότητας» ανέφερε ο ίδιος, συνεχίζοντας λέγοντας ότι ότι κατά τη διάρκεια της τριήμερης ακρόασης «περισσότεροι από 100 Ευρωπαίοι αγρότες πιθανότατα θα χάσουν την εκμετάλλευσή τους, τη δουλειά τους. Για πολλούς από αυτούς θα είναι τραγικό», είπε.

Η τοποθέτηση αυτή, έρχεται σε αντίθεση με τις φωνές που ζητούσαν μια στροφή προς μια ΚΑΠ που εξασφαλίζει βασικά τα συμφέροντα της βιομηχανικής παραγωγής, προκαλώντας μάλιστα έκπληξη, αφού η Γερμανία, της οποίας η Πολωνία αποτελεί κράτος-δορυφόρος σε ευρωπαϊκά ζητήματα οικονομικού περιεχομένου, έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση του συγκεκριμένου κράτους μέλους και προσώπου προς το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

 

Το μέλλον της γεωργίας και των αγροτών της ΕΕ

Κατά την εισαγωγική ομιλία του, ο υποψήφιος Επίτροπος δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται ένα «μακροπρόθεσμο όραμα για την ευρωπαϊκή γεωργία», εμπνευσμένο από τις τρέχουσες στρατηγικές της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια. Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι μια «ειδική έκθεση» που θα εξετάζει την «αληθινή εικόνα» της τρέχουσας κατάστασης στην περιοχή. Ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών της ΕΕ, βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας και βελτίωση των προτύπων καλής διαβίωσης των ζώων.


Ανοιχτός σε διάλογο για τη νέα ΚΑΠ

Οι ευρωβουλευτές διατύπωσαν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει μια πραγματικά κοινή πολιτική που θα προσφέρει τόσο στους αγρότες όσο και στους καταναλωτές και πώς θα καταστεί πιο φιλική προς το περιβάλλον. Ο κ. Βοϊτσεχόφκσι δήλωσε ότι είναι «ανοικτός σε διάλογο» για τη βελτίωση των νομοθετικών προτάσεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ που βρίσκεται ήδη στο τραπέζι.

Οι βουλευτές ρώτησαν επίσης τον ορισθέντα Επίτροπο σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι αγρότες και οι καταναλωτές της ΕΕ προστατεύονται καλύτερα στις συνομιλίες για το ελεύθερο εμπόριο, αναφέροντας συγκεκριμένα, για παράδειγμα, τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ΕΕ-Mercosur και τον ρώτησαν πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προστατευτικά μέτρα των ξένων χωρών. Συζητήθηκαν επίσης η ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η δικαιότερη κατανομή των άμεσων πληρωμών εντός και μεταξύ των κρατών μελών και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής.

Οι συντονιστές των πολιτικών ομάδων από την επιτροπή θα συναντηθούν λίγο μετά την ακρόαση για να αξιολογήσουν, μέσα σε 24 ώρες, τις επιδόσεις του υποψήφιου Επιτρόπου Βοϊτσεχόφσκι. Τώρα, αυτό που μένει, είναι η Συνεδρίαση των προέδρων της Ευρωβουλής να αποφασίσει στις 17 Οκτωβρίου εάν ο κύκλος των ακροάσεων έχει τελειώσει ώστε στις 23 Οκτωβρίου η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να ψηφίσει υπέρ ή κατά της προτεινόμενης σύστασης της Κομισιόν στο σύνολό της.

Πηγή: agronews.gr

Διαβάστε επίσης

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Την περίοδο που διανύουμε γίνεται η σπορά των σιτηρών. Λόγω της οικονομικής σημασίας αυτής της καλλιέργειας, αναφέρουμε τις απαιτήσεις σε λιπαντικές μονάδες για άριστα αποτελέσματα.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search