Ειδήσεις

Επικαιρότητα

Μήλα: Ιδιαίτερη η φετινή χρονιά

Jonathan-Apples Μήλα: Ιδιαίτερη η φετινή χρονιά
Φέτος η παραγωγή των μήλων είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με την περσινή χρονιά, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Μειωμένος όγκος παραγωγής παρατηρείται σε όλη την επικράτεια, στις περισσότερες παραγωγικές περιοχές κοντά στο 20% και σε κάποιες πάνω και από το 30%.

Η εικόνα της ποιότητας των καρπών είναι αποθαρρυντική. Οι μικροί καρποί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Η καθυστέρηση της άνθισης και κατά συνέπεια και της καρπόδεσης συντέλεσαν στην δημιουργία μικρών καρπών.

Παράλληλα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του φετινού καλοκαιριού παρατηρείται και η έλλειψη ικανοποιητικού χρώματος των καρπών. Ελάχιστες είναι οι περιοχές που λόγω του μικροκλίματος τους έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με το χρωματισμό των καρπών, αλλά και πάλι το μέγεθος τους είναι μικρό.

Κοντά στα παραπάνω, πρέπει να σημειώσουμε ακόμα και ότι το χαλάζι δημιούργησε άλλοτε μεγαλύτερα και άλλοτε μικρότερα προβλήματα και ειδικά στα κτήματα που δεν είχαν σκεπαστεί με αντιχαλαζικά δίχτυα.

Οι τελευταίες ελπίδες έχουν εναποθετηθεί σε ενοϊκές συνθήκες κατά τον μήνα Σεπτέμβρη και περιμένουμε την εξαγωγή συμπερασμάτων με το πέρας και αυτού του μήνα. Αναμένουμε, πάντως, να είναι κρίσιμη η περίοδος της συγκομιδής, καθώς τότε θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για το πως θα εξελιχθεί η σεζόν.

Έλενα Μποσνάκη
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Διαβάστε επίσης

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Την περίοδο που διανύουμε γίνεται η σπορά των σιτηρών. Λόγω της οικονομικής σημασίας αυτής της καλλιέργειας, αναφέρουμε τις απαιτήσεις σε λιπαντικές μονάδες για άριστα αποτελέσματα.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search