Ειδήσεις

Επικαιρότητα

Το ωίδιο απειλεί τις καλλιέργειες ντομάτας, αγγουριού, πεπονιού και καρπουζιού

oidio-ntomatas-696x383 Το ωίδιο απειλεί τις καλλιέργειες ντομάτας, αγγουριού, πεπονιού και καρπουζιού

Ευνοϊκές είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν για την ανάπτυξη και τη μετάδοση του ωίδιου στις καλλιέργειες της βιομηχανικής και υπαίθριας ντομάτας, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Τα συμπτώματα και στις δύο καλλιέργειες εμφανίζονται ως κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm στην πάνω επιφάνεια των φύλλων και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξάνθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν τη διασπορά της ασθένειας.

Το κέντρο συστήνει να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα.

Το ωίδιο, όμως, συνεχίζει την εμφάνισή του στις υπαίθριες καλλιέργειες αγγουριού, με την εμφάνιση μικρών, λευκών κηλίδων στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς, με χαρακτηριστικές αλευρώδεις εξανθήσεις. Η καταπολέμηση, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, προβλέπει την αφαίρεση από τα φυτά των φύλλων με έντονη προσβολή από το παθογόνο και την καταστροφή τους και τον ψεκασμό των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

 

Κίνδυνος επίσης υπάρχει και για τις καλλιέργειες υπαίθριων καρπουζιών και πεπονιών. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο το ωίδιο συνεχίζει την εμφάνισή του και στις δύο καλλιέργειες. Όσον αφορά την καλλιέργεια καρπουζιών συμπτώματα όπως μικρές κηλίδες με λευκή εξάνθηση εμφανίζονται στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων στους μίσχους και τους βλαστούς. Η προσβολή ξεκινάει από τα φύλλα της βάσης. Η καταπολέμηση του ωίδιου στην καρπουζιά πρέπει να γίνει μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής με επιτρεπόμενα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Στην καλλιέργεια των υπαίθριων πεπονιών εμφανίζονται πρώτα μικρές, κιτρινωπές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, ενώ στην κάτω εμφανίζεται λευκή εξάνθηση. Αργότερα, η εξάνθηση εμφανίζεται και στις δύο επιφάνειες του φύλλου. Η καταπολέμηση περιλαμβάνει τον ψεκασμό των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα (ελάχιστες κηλίδες) και επανάληψη του ψεκασμού μετά 8-10 ημέρες.

Πηγή: ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

MAINOS-CONSULTING-small Το ωίδιο απειλεί τις καλλιέργειες ντομάτας, αγγουριού, πεπονιού και καρπουζιού

Διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων έως 10.000 ευρώ στο 9% εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις αλλαγές να ισχύουν από το επόμενο φορολογικό έτος.

Με καθυστέρηση από 10 έως 15 ημέρες, η ιταλική συγκομιδή σταφυλιών μόλις ξεκινάει. Το 15% της συγκομιδής θα συγκομισθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, έναντι 40% την ίδια περίοδο πριν από δύο χρόνια. Δυσμενής καθ 'όλη τη διάρκεια της αμπελουργικής περιόδου, ο καιρός έχει μειώσει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό της ιταλικής βιομηχανίας οίνου, η οποία όμως είναι στην ευχάριστη θέση να διατηρεί την παγκόσμια ηγεσία της.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search