Ειδήσεις

Επικαιρότητα

Αντιστέκεται στα χτυπήματα του καιρού το ακτινίδιο

aktinidio-696x383 Αντιστέκεται στα χτυπήματα του καιρού το ακτινίδιο

Το τελικό σχήμα στους καρπούς της ακτινιδιάς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται η ωρίμανσή τους με την αύξηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Ο κύριος όγκος παραγωγής θα συλλεχθεί αρχές Οκτωβρίου, με την ποικιλία Hayworth. Η εικόνα της παραγωγής στη χώρα μας σε σύγκριση με την γειτονική Ιταλία εμφανίζει αρκετές διαφορές και, αν εξαιρέσουμε τις περιοχές που επλήγησαν από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, η ελληνική παραγωγή φέτος είναι ποσοτικά και ποιοτικά πολύ καλή.

Στις περιοχές που επηρεάστηκαν από τον καιρό ανήκει και η Άρτα, όπου τα χτυπήματα που δέχθηκαν οι καρποί του ακτινιδίου από το χαλάζι οδήγησαν πολλούς εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Παράλληλα, δε, οι υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν αρνητικά στον σχηματισμό και στο μέγεθος. Όπως όλα δείχνουν, οι στόχοι για πάνω από 40.000 τόνους παραγωγής ακτινιδίου στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου μάλλον δεν θα επιτευχθούν κατά την τρέχουσα παραγωγική περίοδο.

Την άποψη αυτή ενισχύει και η δήλωση του Άγγελου Ξυλογιάννη, παραγωγού από την Άρτα. «Λόγω των καιρικών συνθηκών, τα μεγέθη των καρπών θα είναι μικρότερα σε σχέση με τα κανονικά ακτινίδια. Το βάρος τους θα επηρεάσει και τις στρεμματικές αποδόσεις. Εμείς επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στις οργανοληπτικές ιδιότητες του καρπού και πιστεύω μέχρι την ωρίμανση να το πετύχουμε».

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα για τον κ. Ξυλογιάννη εστιάζεται στην εμπορία του προϊόντος: «Η παραγωγή της Ιταλίας είναι αισθητά μειωμένη. Αν εμείς πουλήσουμε το προϊόν στους Ιταλούς, όπως συνήθως κάνουμε όλα τα χρόνια, το ακτινίδιό μας χάνει την ταυτότητά του».

Ελεγχόμενοι εχθροί και ασθένειες στην Κεντρική Μακεδονία

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας επηρέασαν αρνητικά τον σχηματισμό του καρπού και στην Κ. Μακεδονία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Θανάσης Πισσαλίδης, γεωπόνος από την Κατερίνη. «Η απομάκρυνση ανεπιθύμητων καρπών από τα δέντρα θα βοηθήσει τα υπόλοιπα ακτινίδια να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους με καλύτερα αποτελέσματα».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αντιμετώπισης ασθενειών και εντόμων, ο κ. Πισσαλίδης είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. «Η ασιατική βρωμούσα, η οποία αποτελεί σημαντικό εχθρό για το ακτινίδιο, δεν επηρέασε την παραγωγή και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός της μηδενικής παρουσίας βακτηρίων και όλα δείχνουν ότι η παραγωγή θα εξελιχθεί ομαλά μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου και τη συλλογή του καρπού».

Οι μέλισσες έβαλαν το αποτύπωμά τους στη Μακρακώμη Φθιώτιδας

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την παρουσία των μελισσοκόμων στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, έδωσαν έναν ξεχωριστό τόνο στη νέα παραγωγική περίοδο του ακτινιδίου. «Θα ξεπεράσουμε τους 4.000 τόνους», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Στέφανος Παπαϋφαντής, παραγωγός και γεωπόνος από το Καστρί. «Η παρουσία των μελισσοκόμων και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περίοδο της ανθοφορίας συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγής στον τόπο μας. Τη θετική αυτή εικόνα αποκομίζουμε από την εξέλιξη της καλλιέργειας στην περιοχή μας και αναμένουμε αρχές Οκτωβρίου να ξεκινήσουμε τη συλλογή».

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας όπου παράγεται το ακτινίδιο παρατηρούνται εξίσου διαφορετικές εικόνες. Στην Καβάλα, όπως μας εξηγεί η Αριστέα Νικάκη γεωπόνος της ΕΑΣ, «τα χτυπήματα από τις δύο χαλαζοπτώσεις στην περιοχή μας, αυτές του Μαΐου και του Ιουλίου, επηρέασαν αρνητικά τις καλλιέργειες και το ποσοστό καταστροφής, σύμφωνα με τους ελεγκτές γεωπόνους του ΕΛΓΑ, μπορεί να ξεπεράσει και το 50% της παραγωγής μας».

Καλύτερη παραγωγική εικόνα μας μεταφέρει από τα Τρίκαλα ο Δημήτρης Βράντζας, παραγωγός και γεωπόνος από την περιοχή. «Η καρποφορία των δέντρων σε σύγκριση με άλλες χρονιές είναι σημαντικά καλύτερη. Καλλιεργούμε την ποικιλία Τσεχελίδης και πιστεύω μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου να έχουν συγκεντρωθεί στους καρπούς τα σάκχαρα που απαιτούνται, για να προχωρήσουμε στη συλλογή».

Πηγή: ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μικροστοιχείο για την διατροφή των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. Η έλλειψη του στις γεωργικές καλλιέργειες είναι πολύ κοινή έλλειψη μικροστοιχείου. Η έλλειψη του μπορεί να παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, από αμμώδη μέχρι βαριά αλουβικά εδάφη.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search