Ειδήσεις

Επικαιρότητα

Η ΕΕ θέλει να σταματήσει τις εισαγωγές καναδικών κερασιών και άλλων φρούτων και λαχανικών.

cherries Η ΕΕ θέλει να σταματήσει τις εισαγωγές καναδικών κερασιών και άλλων φρούτων και λαχανικών.
«Δεν γνωρίζαμε ότι θα κλείσουν τα σύνορα για τα κεράσια έτσι ξαφνικά»

Σύμφωνα με έγγραφο της Καναδικής κυβέρνησης, από την 1η Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταματήσει τις εισαγωγές καναδικών κερασιών και άλλων φρέσκων φρούτων, επιβάλλοντας νέες απαιτήσεις εισαγωγής που σχετίζονται με τα παράσιτα. Στην ανακοίνωση, η Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (ΚΥΕΤ) δήλωσε ότι οι περιορισμοί ισχύουν και για οικογένειες φρούτων και λαχανικά, που περιλαμβάνουν μήλα, αχλάδια, βακκίνια (cranberries), βατόμουρα (blueberries), πιπεριές, πατάτες και ντομάτες.

Αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι η ΚΥΕΤ συνεργάζεται με τη βιομηχανία τροφίμων για να προτείνει μέτρα μετριασμού του κινδύνου μεταφοράς επιβλαβών οργανισμών προς την ΕΕ που σχετίζονται με αυτά τα προϊόντα, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει την συνέχιση των εξαγωγών.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ δεν ισχύουν για τους κατεψυγμένους και αποξηραμένους καρπούς. Επίσης, δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τα θαλάσσια εμπορευματοκιβώτια που φθάνουν στην ΕΕ με έγγραφα εξαγωγής που χρονολογούνται πριν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Το γραφείο της ΕΕ στην Οτάβα και η καναδή υπουργός Γεωργίας Marie-Claude Bibeau δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια. Ο αγροτικός τομέας του Καναδά ήδη αντιμετωπίζει άλλες εμπορικές διαφορές, συμπεριλαμβανομένης μιας συνεχιζόμενης αψιμαχίας με την Κίνα σχετικά με την καναδική κανόλα (φυτό που καλλιεργείται στον Καναδά για το έλαιο του), το χοιρινό και το βόειο κρέας.

Η Beth Cavers, ένας από τους διαχειριστές του προγράμματος του Συνεταιρισμού Κερασιού της Βρετανικής Κολομβίας, δήλωσε ότι η εκκρεμούσα απαγόρευση της ΕΕ δεν πρέπει να επηρεάσει τη φετινή συγκομιδή κερασιών, η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, καθώς τα φρούτα συσκευάζονται και αποστέλλονται αμέσως. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη συγκομιδή του 2020 εάν δεν έχει επιλυθεί το θέμα μέχρι τότε.

"Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ότι επανεξέταζαν αυτό το θέμα, αλλά δεν ήμασταν ενήμεροι ότι θα κλείσουν τα σύνορα για τα κεράσια έτσι ξαφνικά ", δήλωσε η Cavers τηλεφωνικά όταν ρωτήθηκε αν η βιομηχανία είχε λάβει προειδοποίηση.

Σύμφωνα με το καναδικό πρακτορείο ειδήσεων, το 2018, ο Καναδάς απέστειλε περίπου 3,1 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (2,1 εκατομμύρια ευρώ) σε κεράσια στην ΕΕ.

Έλενα Μποσνάκη
i-CON.SHARE

Διαβάστε επίσης

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μικροστοιχείο για την διατροφή των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. Η έλλειψη του στις γεωργικές καλλιέργειες είναι πολύ κοινή έλλειψη μικροστοιχείου. Η έλλειψη του μπορεί να παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, από αμμώδη μέχρι βαριά αλουβικά εδάφη.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search