Ειδήσεις

Επικαιρότητα

Τις πληγές τους μετρούν οι παραγωγοί σε Ημαθία και Πέλλα λόγω των καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις περιοχές

Pliges-paragogoi-imathia-Pella-kairikon-fainomenon-perioxes-696x392 Τις πληγές τους μετρούν οι παραγωγοί σε Ημαθία και Πέλλα λόγω των καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις περιοχές

Σε περισσότερα από 40.000 στρ. υπολογίζονται τα κτήματα με γεωργικές καλλιέργειες, κυρίως δενδρώδεις, που επλήγησαν στον νομό Ημαθίας, από τη χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας, και ενώ οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ «έπιασαν» ήδη δουλειά, οι παραγωγοί δηλώνουν πως βρίσκονται σε απόγνωση.

«Αν δεν αποζημιωθούμε άμεσα από τον οργανισμό και συνεχιστεί η ίδια τακτική (της καταβολής των αποζημιώσεων) ενάμιση χρόνο μετά, τότε δεν χάνουμε μόνο τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, αλλά πολλοί από εμάς, ίσως και την επόμενη» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αλεξάνδρειας, Τάσος Λιολιόπουλος.

Προσθέτοντας «ακόμη έχουμε να λαμβάνουμε οφειλές του 2018 από τον ΕΛΓΑ», ο κ. Λιολιόπουλος τόνισε: «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί. Με προκαταβολές και έναντι δεν μπορούμε να είμαστε οι επιχειρηματίες που ευαγγελίζονται ότι πρέπει να γίνουμε».

Υπογραμμίζοντας ότι «περισσότερες από 2.000 οικογένειες είναι ήδη καταδικασμένες, τη στιγμή που η φετινή παραγωγική περίοδος προμηνυόταν η καλύτερη των τελευταίων χρόνων», ο κ. Λιολιόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι και σε επίπεδο επάρκειας στην εγχώρια αγορά και συνέπειας απέναντι στους πελάτες, τονίζοντας: «πρέπει να αποζημιωθούμε άμεσα. Την ίδια ώρα που εμείς κλείναμε δουλειές στην 5η Freskon, ο καιρός μας θέριζε».

Τονίζεται ότι κλιμάκια του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν ήδη να περιηγούνται στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασιν τις καταστροφές λόγω της χαλαζόπτωσης, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λιολιόπουλο έγινε ήδη η αναγγελία δηλώσεων ζημιάς για τους παραγωγούς.

Τεράστιες εκτάσεις στον κάμπο και στα ημιορεινά, με ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, μήλα, κεράσια και ακτινίδια βρέθηκαν στο στόχαστρο του καιρού και η ζημιά «είναι στο 100%», τόνισε ο παραγωγός Νίκος Βόλκος, ο οποίος πρόσθεσε: «δεν φτάνει να πιστοποιείται ότι καταστραφήκαμε. Αυτό το ξέρουμε. Πρέπει επιτέλους η αποζημίωση να μας καταβάλλεται όταν τη χρειαζόμαστε περισσότερο και όχι με καθυστέρηση ενάμιση και δύο χρόνων».

Αντίστοιχη κατάσταση ζουν και παραγωγοί σε αρκετές περιοχές της Πέλλας, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Νίκο Δημητριάδη, να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «κυρίως τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια και τα βερίκοκα, οι καταναλωτές θα τα ψάχνουν με το κιάλι».

Όπως εξήγησε, με εξαίρεση τα αχλάδια που φέτος έτσι κι αλλιώς παρουσιάζουν ακαρπία σε μεγάλο βαθμό, ο καιρός κατέστρεψε σε ποσοστό από 60% έως και 100%, ανάλογα με την περιοχή, τις υπόλοιπες προαναφερόμενες καλλιέργειες, ενώ στο στόχαστρο του καιρού βρέθηκαν και τα ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια και ακτινίδια. «Δεν φτάνει να γίνονται άμεσα οι εκτιμήσεις, που γίνονται. Αν δεν καταλάβουν στον ΕΛΓΑ ότι πρέπει οι αποζημιώσεις να δίνονται άμεσα, τότε δεν υπάρχει μέλλον» υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων έως 10.000 ευρώ στο 9% εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις αλλαγές να ισχύουν από το επόμενο φορολογικό έτος.

Με καθυστέρηση από 10 έως 15 ημέρες, η ιταλική συγκομιδή σταφυλιών μόλις ξεκινάει. Το 15% της συγκομιδής θα συγκομισθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, έναντι 40% την ίδια περίοδο πριν από δύο χρόνια. Δυσμενής καθ 'όλη τη διάρκεια της αμπελουργικής περιόδου, ο καιρός έχει μειώσει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό της ιταλικής βιομηχανίας οίνου, η οποία όμως είναι στην ευχάριστη θέση να διατηρεί την παγκόσμια ηγεσία της.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search