Ειδήσεις

Επικαιρότητα

Κινεζική αντιπροσωπεία σε θερμοκήπια της Κρήτης

akineantiproiera2 Κινεζική αντιπροσωπεία σε θερμοκήπια της Κρήτης

Την Ιεράπετρα και την Ψαρή Φοράδα Βιάννου επισκέφθηκε μετά το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου, αποστολή αποτελούμενη από 8 Καθηγητές κινεζικών Πανεπιστημίων καθώς και εκπροσώπων της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια μίας ευρύτερης περιοδείας σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εμπειρία στην παραγωγή εκτός εποχής κηπευτικών, για τη σύσφιξη σχέσεων συνεργασίας και την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών στον χώρο των εκτός εποχής κηπευτικών.
Οι 8 Κινέζοι πανεπιστημιακοί έχουν ήδη μεταβεί στην Ισπανία και την Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής τους στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας και της Ψαρής Φοράδας, την 8μελή αποστολή συνόδεψαν ο μορφωτικός ακόλουθος της κινεζικής Πρεσβείας και ο Ιεραπετρίτης Καθηγητής του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Σαρρής, ο οποίος συντόνιζε την όλη πρωτοβουλία. Την ενημέρωση της κινεζικής αποστολής είχε αναλάβει ο ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Συγριμής.

«Στην Κίνα έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των κατασκευών των θερμοκηπίων τους αλλά και των καλλιεργητικών τους μεθόδων, επιχειρώντας να αναπτύξουν περισσότερο τη μέθοδο της υδροπονίας. Τα θερμοκήπια στην Κίνα είναι σχετικά μικρά και βρίσκονται στην κατάσταση που ήμασταν εμείς στην Κρήτη το 1970. Θέλουν να εξελίξουν τις καλλιέργειές τους όπως κάνουν οι Ευρωπαίοι αγρότες. Για τον λόγο αυτό επισκέφτηκαν πρώτα την Αλμερία και τη Σικελία, κλείνοντας την περιοδεία τους στην Κρήτη, όπου επέλεξαν να επισκεφτούν την Ιεράπετρα και την Ψαρή Φοράδα. Η συνεργασία μας θα έχει να κάνει με τη λήψη τεχνογνωσίας από την Κρήτη με παράλληλο άνοιγμα της αγοράς τους σε διάφορα ελληνικά προϊόντα, όπως είναι το λάδι. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τους έχουμε ποτέ ανταγωνιστές στα νωπά κηπευτικά λόγω του μεγάλου μεταφορικού κόστους και της απόστασης», είπε στο neakriti.gr ο Kαθηγητής κ. Νίκος Συγριμής.

Ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας

Ο Καθηγητής του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Σαρρής ανέφερε ότι «στόχος της επίσκεψης της κινεζικής αποστολής είναι η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας σε επιστημονικό επίπεδο αλλά και μιας βαθύτερης προσέγγισης και συνεργασίας».

Η περιοδεία της ομάδας των Κινέζων Καθηγητών ξεκίνησε από την Περιφέρεια Κρήτης και τα «Πλαστικά Κρήτης» στο Ηράκλειο, ενώ στη συνέχεια συνοδεία των Ελλήνων καθηγητών Ν. Συγριμή και Παναγιώτη Σαρρή καθώς και των Μαν. Κυκριλή και Δ. Σιδεράκου από τα «Πλαστικά Κρήτης», βρέθηκαν στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας σε υπερσύγχρονο σιδερένιο θερμοκήπιο του Αντώνη και της Κατερίνας Ζαχαριαδάκη στο Κεντρί, όπου έκαναν δεκάδες ερωτήσεις στους παραγωγούς.

Αμέσως μετά, ξεναγήθηκαν στην υδροπονική καλλιέργεια του Αντώνη Ταμπάκη στη Γρα Λυγιά, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ανατολή» και τέλος σε θερμοκήπια αγγουριού στην Ψαρή Φοράδα.


Πηγή: neakriti.gr

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα στην κατεύθυνση της υποστήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας και της ενίσχυσης της αξίας του προϊόντος διοργανώνουν εσπερίδες σε Λάρισα (26 Φεβρουαρίου), Αλίαρτο (27 Φεβρουαρίου), Σέρρες (05 Μαρτίου) και Ορεστιάδα (06 Μαρτίου).

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search