Ειδήσεις

Επικαιρότητα

Αισιοδοξία για το φιστίκι Καλαμάτας – Η υψηλή ποιότητα κερδίζει την αγορά

fistiki-kalamatas-696x460 Αισιοδοξία για το φιστίκι Καλαμάτας – Η υψηλή ποιότητα κερδίζει την αγορά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η παραγωγή του αράπικου φιστικιού της Μεσσηνίας, γνωστό και ως αραχίδα (arachis hypogaea). Στη Μεσσηνία καλλιεργούνται 5.000 στρέμματα σε συγκεκριμένη περιοχή, που είναι μεταξύ της Καλαμάτας και της Μεσσήνης. Όπως μας μετέφερε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, «είναι ο ίδιος θύλακας όπου καλλιεργείται και η εαρινή πατάτα. Τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσία δείχνουν μία έκταση 5.000 στρεμμάτων περίπου».

Για τη φετινή χρονιά παραγωγής μάς μίλησε και ο εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας, που ασχολείται με το εμπόριο του αράπικου φιστικιού. «Αυτήν τη χρονιά περιμένουμε μία ακόμα καλή παραγωγή. Θα έχουμε τις ποσότητες που απαιτούνται, αλλά κυνηγάμε και τις τιμές που όλοι χρειαζόμαστε. Το φιστίκι της Καλαμάτας έχει σημαντική υπεροχή έναντι των εισαγόμενων, που όμως έχουν χαμηλότερη τιμή από το δικό μας κατά 30% περίπου. Η τιμή που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής κινείται στο ένα ευρώ περίπου και είναι μία τιμή που έχει άμεση εξάρτηση από την παραγόμενη ποσότητα. Ελπίζουμε ότι η παραγωγή να φτάσει τους 1.500 τόνους περίπου. Εάν δεν υπήρχε η διαφορά τιμής με τα εισαγόμενα, τότε το ελληνικό φιστίκι θα αποτελούσε μονοπώλιο».

Το 70% της παραγόμενης ποσότητας μεταποιείται και, τα τελευταία χρόνια, το εισόδημα που προκύπτει από την παραγωγή αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για να συνεχίζεται η παραγωγή του, κυρίως από τους παραγωγούς εαρινής πατάτας, αφού η σπορά του αράπικου φιστικιού έρχεται αμέσως μετά την παραγωγή της πατάτας. Θα πρέπει να σημειώσουμε, όπως μας δήλωσε ο Κώστας Κατσούλης, ότι το πρόβλημα της εισαγωγής τόσων μεγάλων ποσοτήτων από το εξωτερικό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

MAINOS-CONSULTING-small Αισιοδοξία για το φιστίκι Καλαμάτας – Η υψηλή ποιότητα κερδίζει την αγορά

Οι ηγέτες των αγορών κινούνται δραστήρια προς μια κατεύθυνση χαμηλώματος των τιμών παραγωγού ελαιολάδου με σημείο αναφοράς την επόμενη εμπορική περίοδο. Σε αυτό συνομολογούν τόσο η κατάσταση της φυσικής αγοράς σήμερα, όσο και σενάρια για το μέλλον του κλάδου από την ισπανική Deoleo αλλά και φήμες που ακούγονται από την γειτονική Ιταλία.

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search