Ειδήσεις

Επικαιρότητα

Αισιοδοξία για το φιστίκι Καλαμάτας – Η υψηλή ποιότητα κερδίζει την αγορά

fistiki-kalamatas-696x460 Αισιοδοξία για το φιστίκι Καλαμάτας – Η υψηλή ποιότητα κερδίζει την αγορά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η παραγωγή του αράπικου φιστικιού της Μεσσηνίας, γνωστό και ως αραχίδα (arachis hypogaea). Στη Μεσσηνία καλλιεργούνται 5.000 στρέμματα σε συγκεκριμένη περιοχή, που είναι μεταξύ της Καλαμάτας και της Μεσσήνης. Όπως μας μετέφερε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, «είναι ο ίδιος θύλακας όπου καλλιεργείται και η εαρινή πατάτα. Τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσία δείχνουν μία έκταση 5.000 στρεμμάτων περίπου».

Για τη φετινή χρονιά παραγωγής μάς μίλησε και ο εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας, που ασχολείται με το εμπόριο του αράπικου φιστικιού. «Αυτήν τη χρονιά περιμένουμε μία ακόμα καλή παραγωγή. Θα έχουμε τις ποσότητες που απαιτούνται, αλλά κυνηγάμε και τις τιμές που όλοι χρειαζόμαστε. Το φιστίκι της Καλαμάτας έχει σημαντική υπεροχή έναντι των εισαγόμενων, που όμως έχουν χαμηλότερη τιμή από το δικό μας κατά 30% περίπου. Η τιμή που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής κινείται στο ένα ευρώ περίπου και είναι μία τιμή που έχει άμεση εξάρτηση από την παραγόμενη ποσότητα. Ελπίζουμε ότι η παραγωγή να φτάσει τους 1.500 τόνους περίπου. Εάν δεν υπήρχε η διαφορά τιμής με τα εισαγόμενα, τότε το ελληνικό φιστίκι θα αποτελούσε μονοπώλιο».

Το 70% της παραγόμενης ποσότητας μεταποιείται και, τα τελευταία χρόνια, το εισόδημα που προκύπτει από την παραγωγή αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για να συνεχίζεται η παραγωγή του, κυρίως από τους παραγωγούς εαρινής πατάτας, αφού η σπορά του αράπικου φιστικιού έρχεται αμέσως μετά την παραγωγή της πατάτας. Θα πρέπει να σημειώσουμε, όπως μας δήλωσε ο Κώστας Κατσούλης, ότι το πρόβλημα της εισαγωγής τόσων μεγάλων ποσοτήτων από το εξωτερικό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

ypaithros.gr

Με συρρικνωμένη παραγωγή, δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια, αλλά και μεγάλη δακοπροσβολή, που δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως ή επαρκώς από τις επεμβάσεις δακοκτονίας, συνεχίζεται η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στις διάφορες περιοχές της χώρας για την ποικιλία Καλαμών

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search