Ειδήσεις

Ειδήσεις

Επ’ αµφιβόλω έχει τεθεί η διαδικασία υπερδέσµευσης των 300 εκατ. ευρώ στα Σχέδια Βελτίωσης

18-19_13 Επ’ αµφιβόλω έχει τεθεί η διαδικασία υπερδέσµευσης των 300 εκατ. ευρώ στα Σχέδια Βελτίωσης
Η υπόθεση της εξασφάλισης των έξτρα χρηµάτων χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη και αν δεν προχωρήσει το ζήτηµα µέχρι να τελειώσουν οι αξιολογητές, δηλαδή δεν γίνει η σχετική τροποποίηση της προκήρυξης, τότε κατά την Agrotica που είναι και ο στόχος έκδοσης των εγκριτικών αποφάσεων, πολύς κόσµος δεν θα γνωρίζει αν τελικά θα περάσει, οι βάσεις θα εµφανίζονται στα ύψη και οι εκταµιεύσεις θα είναι πρακτικά αδύνατες.

Άλλωστε µεσολαβεί και η περίοδος ενστάσεων. Υπενθυµίζεται ότι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες του 2016 έπρεπε να περιµένουν σχεδόν ένα χρόνο µέχρι να περάσει η υπερδέσµευση και να µάθουν ότι εντάσσονται στο Μέτρο. Στην Αττική, βγήκαν οι καταστάσεις χωρίς πρόβληµα καθώς τα κονδύλια που είχε κάλυπταν και µε το παραπάνω τις αιτήσεις, αλλά για παράδειγµα στην Στερεά Ελλάδα που ετοιµάζεται να βγάλει κατάσταση δικαιούχων την ερχόµενη εβδοµάδα, η λίστα θα είναι γεµάτη µε επιλαχόντες, οι οποίοι  δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν, ίσως για πολύ καιρό ακόµα, αν εγκρίνονται ή όχι.

Παράλληλα, οι πληροφορίες θέλουν να έχει πέσει «ψαλίδι» στις επιλέξιµες δαπάνες των Σχεδίων Βελτίωσης, µε αποτέλεσµα να υπάρχει µείωση 10-15% στον αιτούµενο προϋπολογισµό ανά Περιφέρεια, ώστε να χωρέσουν ακόµα πιο πολλοί δικαιούχοι. Πέρα από την δικαιολογηµένη περικοπή ορισµένων δαπανών, καταγράφονται από συµβούλους φαινόµενα όπου αυθαίρετα δεν περνάνε ορισµένες επενδύσεις όπως τρακτέρ και ειδικά παρελκόµενα. Αυτό φάνηκε και από την Αττική όπου ένα 15% των δαπανών περίπου κόπηκε. Ως εκ τούτου, η περίοδος των ενστάσεων θεωρείται σίγουρο πως θα διαρκέσει πάνω από δύο µήνες, µέχρι να ξεκαθαριστεί το ζήτηµα. Ενώ θα είναι και οι επιλαχόντες που θα περιµένουν την υπερδέσµευση.

Σηµειώνεται εδώ πως σε Θεσσαλία και Κρήτη οι αξιολογητές έχουν βάλει στόχο να είναι σε θέση να εκδόσουν αποτελέσµατα στις 20 Ιανουαρίου, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία εκτός από το γεγονός ότι οι φάκελοι είναι τετραπλάσιοι της ζήτησης, οι έχοντες γνώση των πραγµάτων αναφέρουν πως εγκρίθηκαν όλες οι επενδύσεις που είχαν καταχωρήσει οι αγρότες ως «καινοτοµίες» και ως εκ τούτου τα µόρια σπρώχνονται προς τα επάνω.

Πάντως, την ερχόµενη ∆ευτέρα 13 Ιανουαρίου, αναµένεται συνάντηση στην Αθήνα µεταξύ διαχειριστικών αρχών και γεωτεχνικών για να συζητηθεί το θέµα της υπερδέσµευσης των χρηµάτων και ο τρόπος που πρέπει να µοιραστούν.

Πηγή: agronews.gr

Διαβάστε επίσης

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μικροστοιχείο για την διατροφή των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. Η έλλειψη του στις γεωργικές καλλιέργειες είναι πολύ κοινή έλλειψη μικροστοιχείου. Η έλλειψη του μπορεί να παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, από αμμώδη μέχρι βαριά αλουβικά εδάφη.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search