Ειδήσεις

Ειδήσεις

Κανένα κρούσμα λύσσας σε κόκκινη αλεπού την τελευταία πενταετία στη χώρα

w04-140824w0493718fox Κανένα κρούσμα λύσσας σε κόκκινη αλεπού την τελευταία πενταετία στη χώρα
Κανένα κρούσμα λύσσας σε κόκκινη αλεπού δεν σημειώθηκε την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Δεν υπάρχει άλλο κρούσμα λύσσας στην Ελλάδα από το 2014, οπότε και καταγράφηκε το τελευταίο» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κτηνίατρος της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του υπουργείου, Αριστομένης Κατσιώλης. 
    Ωστόσο, όπως επισήμανε, το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας στη χώρα μας συνεχίζεται. «Για να έχουμε καλύτερη κάλυψη της περιοχής και να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο σίγουροι ότι τα ζώα της άγριας πανίδας δεν έχουν προσβληθεί, συνεχίζεται η συλλογή δειγμάτων θανατωμένων κόκκινων αλεπούδων» πρόσθεσε. 
    Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γνωστοποίησε ότι η διαδικασία θα γίνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες στο πλαίσιο της  αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος της ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας, με σκοπό τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού και της επιτυχούς ανοσοποίησης των ζώων-στόχων.
    Σε ό,τι αφορά τις γειτονικές χώρες, στην επίσημη σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν αναφέρονται περιστατικά λύσσας σε κόκκινη αλεπού ή σε οικόσιτα ζώα μετά το 2015 στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο στην Τουρκία, εξακολουθεί να καταγράφεται η νόσος στην άγρια πανίδα, παρότι σημειώνεται μια μείωση του αριθμού των κρουσμάτων (320 το 2013, 268 το 2014, 173 το 2015, 105 το 2016, 53 το 2017 και 11 το 2018). Στη γειτονική χώρα εκατοντάδες είναι, άλλωστε, κάθε χρόνο τα κρούσματα λύσσας και σε οικόσιτα ζώα. Στοιχεία για το 2019 δεν είναι, ακόμη, διαθέσιμα. 
    Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα καταγράφηκαν 40 κρούσματα λύσσας στην άγρια πανίδα το 2012, 33 το 2013 και οκτώ το 2014. 
    Η φετινή, άλλωστε, απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάνει αναφορά στα κρούσματα που υπήρξαν στην Τουρκία την διετία 2016 και 2017 και ορίζει τις περιοχές υλοποίησης του προγράμματος του εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας. 
    Σε ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους πολίτες, αν βρουν μπροστά τους κάποιο εμβόλιο - δόλωμα, να αποφύγουν την επαφή με αυτό ειδικά με γυμνά χέρια. Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας. 
    Σε περίπτωση, άλλωστε, που κάποιος σκύλος έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει, αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Αν ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.
Π. Γιούλτση
 
amna.gr

Διαβάστε επίσης

Σταδιακά από τη Δευτέρα 8/07/2019 μέχρι και την Τετάρτη 10/07/2019 θα πραγματοποιείται η πίστωση της δαπάνης εκκαθάρισης έτους 2018 στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ενταγμένων παραγωγών στις δράσεις του προγράμματος βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας.

Συνέχεια της εμπορικής σεζόν για το επιτραπέζιο ροδάκινο και νεκταρίνι, με τις τιμές στο επιτραπέζιο ροδάκινο να μην αγγίζουν ούτε το κόστος παραγωγής και τα αλυσοπρίονα να έχουν πάρει στη κυριολεξία φωτιά, με την κατάσταση στο νεκταρίνι να είναι κάπως καλύτερη

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search