Ειδήσεις

Ειδήσεις

Το αγροτικό εισόδημα και η κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού

agrotis-sto-xorafi Το αγροτικό εισόδημα και η κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού
Η κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού την περασμένη Τετάρτη σχεδόν συνέπεσε με την ανακοίνωση των Οικονομικών Λογαριασμών Γεωργίας από την ΕΛΣΤΑΤ και της αγροτικής παραγωγής των κρατών-μελών από τη Eurostat για το έτος 2017. Και όλα κινούνται σε ένα «κλίμα» αισιοδοξίας.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, για παράδειγμα, μέτρα όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε όσους είναι ενεργά και πραγματικά μέλη των συνεταιρισμών, ο σχεδόν μηδενισμός του ΕΦΚ οίνου και η αύξηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τον πρωτογενή τομέα, αποτελούν θετικές εξελίξεις. Γιατί και το ΠΑΑ πρέπει να εντείνει τον βηματισμό του και η φορολογία πρέπει να μειωθεί.

Άλλωστε, μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία των Οικονομικών Λογαριασμών, που εμφανίζουν το καθαρό επιχειρηματικό εισόδημα στη γεωργία αυξημένο κατά 8,92% για το έτος 2017, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες.

Πρώτον, στη μείωση των φόρων παραγωγής που πληρώνει ο αγρότης κατά 6,53%, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι στην Ελλάδα οι φόροι αυτοί σε απόλυτα μεγέθη είναι οι τρίτοι υψηλότεροι σε όλη την ΕΕ. Δεύτερον, στην αύξηση της αξίας παραγωγής κατά 5,02%. Αύξηση, ωστόσο, που οφείλεται κυρίως στη φυτική παραγωγή και στην καλή πορεία του ελαιολάδου την περασμένη χρονιά, γεγονός που αντιστάθμισε την κατάρρευση της κτηνοτροφίας, ενός κλάδου που διευρύνεται σε όλη την υπόλοιπη ΕΕ.

ypaithros.gr

Μόνο τα αχλάδια, τα τεύτλα, τα µανταρίνια της Αργολίδας και τα ψάρια από τις λιµνοθάλασσες θα δουν ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας αναφέρουν οι πληροφορίες

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα στην κατεύθυνση της υποστήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας και της ενίσχυσης της αξίας του προϊόντος διοργανώνουν εσπερίδες σε Λάρισα (26 Φεβρουαρίου), Αλίαρτο (27 Φεβρουαρίου), Σέρρες (05 Μαρτίου) και Ορεστιάδα (06 Μαρτίου).

Τον ερχόμενο Μάρτιο θα προκηρυχθεί – σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια - η δεύτερη πρόσκληση της Δράσης

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search