Ειδήσεις

Ειδήσεις

Τα αποτελέσματα από τον πρότυπο ελαιώνα στην Λακωνία "Αειφόρο Λιοστάσι" παρουσίασε η BASF

aeiforo_liostasi Τα αποτελέσματα από τον πρότυπο ελαιώνα στην Λακωνία "Αειφόρο Λιοστάσι" παρουσίασε η BASF

Το όραμα τους για μία βιώσιμη ελαιοκομία παρουσίασαν οι συνεργάτες του πρότυπου ελαιώνα της BASF «Αειφόρο Λιοστάσι», την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018, στη Σπάρτη, με βασικό μήνυμα «Επενδύουμε στη γνώση, σεβόμαστε την παράδοση». Περισσότεροι από 95 προσκεκλημένοι - γεωπόνοι, παραγωγοί, ερευνητές, πανεπιστημιακοί και άλλοι επαγγελματίες και φορείς – ενημερώθηκαν για τις καινοτομίες, την ψηφιακή τεχνολογία και τις αειφόρες πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη από το 2016.

gounaris_vassilis Τα αποτελέσματα από τον πρότυπο ελαιώνα στην Λακωνία "Αειφόρο Λιοστάσι" παρουσίασε η BASF

«Σήμερα, θέτουμε τα θεμέλια για μία νέα εποχή για την ελαιοπαραγωγή, στοχεύοντας στην υιοθέτηση ενός νέου βελτιωμένου, ρεαλιστικού και βιώσιμου μοντέλου ελαιοκαλλιέργειας, το οποίο θα καταλήγει σε ένα προϊόν ελαιολάδου ή ελιάς που θα φέρει ειδική πιστοποίηση και σήμανση αναγνωρίσιμη από τον καταναλωτή. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, κινούμενοι σε δύο άξονες, δηλαδή στην πιστοποίηση και βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και της εμπορικής διαδικασίας ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη αξία στο τελικό παραγόμενο προϊόν», δήλωσε ο κ. Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ.

tsigkounis_kostas Τα αποτελέσματα από τον πρότυπο ελαιώνα στην Λακωνία "Αειφόρο Λιοστάσι" παρουσίασε η BASF

Ο κ. Κώστας Τσιγκούνης, ο παραγωγός του πρότυπου ελαιώνα και μέλος της ομάδας παραγωγών Μολών Λαβέ, μίλησε για την εμπειρία των δύο τελευταίων ετών, τονίζοντας ότι στο Αειφόρο Λιοστάσι επιτεύχθηκε ορθολογική διαχείριση του νερού, στοχευμένες και αποτελεσματικές επεμβάσεις φυτοπροστασίας και θρέψης, μείωση του κόστους φυτοπροστασίας κα λίπανσης, αύξηση της παραγωγής ανά δέντρο και της παραγωγικότητας ανά στρέμμα και μείωση του εργατικού κόστους, καθώς και βελτίωση της ποιότητας του καρπού.

«Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι οι πρακτικές κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, δηλαδή προς τη διατήρηση της ισορροπίας του τοπικού οικοσυστήματος, την οικονομική βιωσιμότητα του παραγωγού και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Τάσος Κλειτσινάρης, υπεύθυνος του project και Συντονιστής Πειραματισμού της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ.

beadle_andrew_david Τα αποτελέσματα από τον πρότυπο ελαιώνα στην Λακωνία "Αειφόρο Λιοστάσι" παρουσίασε η BASF

Ο κ. Andrew David Beadle, Υπεύθυνος Αειφόρου Γεωργίας του Τομέα Agricultural Solutions της BASF, ανέφερε ότι «το μέλλον της βιώσιμης γεωργίας βρίσκεται στη συνεργασία όλων όσων έχουν ενεργό ρόλο στον κλάδο αυτό. Κανείς ιδιώτης ή καμία εταιρεία μόνη της δεν μπορεί να έχει όλες τις απαντήσεις. Εμείς στη BASF εφαρμόζουμε την αειφορία στην πράξη πάντα από κοινού με τους συνεργάτες μας.»

manikis_giannis Τα αποτελέσματα από τον πρότυπο ελαιώνα στην Λακωνία "Αειφόρο Λιοστάσι" παρουσίασε η BASF

Ο κ. Γιάννης Μανίκης, Γενικός Διευθυντής της MOLON LAVE AE τόνισε ότι «το Αειφόρο Λιοστάσι είναι ένα project τόσο καινοτομικό και τολμηρό που μας φέρνει όλους κοντά και επώνυμα. Το εξαγόμενο από ένα αειφόρο λιοστάσι προϊόν δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, αδιαμφισβήτητης ασφάλειας, ρεαλιστικής τιμής, που υπηρετεί τον τόπο που παράγεται και που κατάγεται. Αυτός ο σεβασμός στον τόπο παραγωγής και καταγωγής μας διατρέχει οριζόντια και κάθετα στην ομάδα παραγωγών MOLON LAVE.»

kapras_ioannis Τα αποτελέσματα από τον πρότυπο ελαιώνα στην Λακωνία "Αειφόρο Λιοστάσι" παρουσίασε η BASF

O κ. Ιωάννης Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Robert Bosch A.E. επισήμανε ότι «στη BOSCH στηρίζουμε την αειφορία, εφαρμόζοντας τεχνολογίες για τη ζωή, προσφέροντας δηλαδή λύσεις που κάνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων ευκολότερη και είναι ταυτόχρονα φιλικές προς το περιβάλλον. Με την εγκατάσταση των αισθητήρων μας στο χωράφι, στοχεύουμε να κάνουμε την εργασία των καλλιεργητών καλύτερη, απλούστερη και πιο αποδοτική.»

apostolou_maria Τα αποτελέσματα από τον πρότυπο ελαιώνα στην Λακωνία "Αειφόρο Λιοστάσι" παρουσίασε η BASF

Η κ. Μαρία Αποστόλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Netafim Ελλάς ΑΕ υπογράμμισε ότι «πάντα με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη, εγκαταστήσαμε στο Αειφόρο Λιοστάσι ένα επιφανειακό, σταλακτηφόρο και αυτορυθμιζόμενο αρδευτικό σύστημα, με το οποίο επιτύχαμε να ποτίσουμε μεγαλύτερη έκταση από όση πότιζε ο παραγωγός στο παρελθόν και συνεπώς να διαχειριστούμε τη διαθέσιμη ποσότητα νερού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

sarris_dimitris Τα αποτελέσματα από τον πρότυπο ελαιώνα στην Λακωνία "Αειφόρο Λιοστάσι" παρουσίασε η BASF

Ο κ. Δημήτρης Σαρρής, Γεωπόνος και εκπρόσωπος της HAIFA Νοτιοανατολικής Ευρώπης ΜΕΠΕ δήλωσε ότι «η συνεισφορά της Haifa στο Αειφόρο Λιοστάσι είναι να προσφέρουμε μία εξειδικευμένη πρόταση θρέψης με λιπάσματα υψηλής τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά για το φυτό στη σωστή δοσολογία και τον κατάλληλο χρόνο.»

thassitis_apostolos Τα αποτελέσματα από τον πρότυπο ελαιώνα στην Λακωνία "Αειφόρο Λιοστάσι" παρουσίασε η BASF

Ο κ. Απόστολος Θασίτης, Business Development Coordinator της Robert Bosch A.E. ανέφερε: «Τοποθετήσαμε στο Αειφόρο Λιοστάσι τους ψηφιακούς αισθητήρες της Bosch, οι οποίοι συνδέονται στο Internet και στέλνουν δεδομένα στο κινητό ανά πάσα στιγμή για την κατάσταση της καλλιέργειας. Η καινοτομία τους βασίζεται στο μοντέλο λειτουργίας τους, το οποίο είναι εύκολο και αξιόπιστο. Επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνολογία που είναι απλή και κατανοητή για τον αγρότη.»

tsiopelas_nikos Τα αποτελέσματα από τον πρότυπο ελαιώνα στην Λακωνία "Αειφόρο Λιοστάσι" παρουσίασε η BASF

Ο κ. Νίκος Τσιόπελας, Ερευνητής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ανέφερε: «Οι ελαιώνες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά οικοσυστήματα για την ορνιθοπανίδα της Ελλάδας. Το Αειφόρο Λιοστάσι μας δίνει την ευκαιρία να μελετήσουμε τις επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων καλλιεργητικών πρακτικών στην άγρια ζωή χρησιμοποιώντας τα πτηνά ως βιοδείκτες.»

kontodimas_dimitris Τα αποτελέσματα από τον πρότυπο ελαιώνα στην Λακωνία "Αειφόρο Λιοστάσι" παρουσίασε η BASF

Ο κ. Δημήτρης Κοντοδήμας, Πρόεδρος της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδας και τακτικός ερευνητής στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο τόνισε: «Παρατηρούμε εδώ και δύο χρόνια την παρουσία των εντόμων στο Αειφόρο Λιοστάσι και παρακολουθούμε με παγίδες τους πληθυσμούς τους. Εφαρμόζουμε ήδη τεχνικές και θα εισάγουμε και άλλες στον μέλλον με στόχο τη βελτίωση της βιολογικής ισορροπίας μεταξύ ωφέλιμων και βλαβερών εντόμων.»

dscn0068 Τα αποτελέσματα από τον πρότυπο ελαιώνα στην Λακωνία "Αειφόρο Λιοστάσι" παρουσίασε η BASF

Το Αειφόρο Λιοστάσι, είναι μία πρωτοβουλία αειφόρου γεωργίας της BASF, της κορυφαίας εταιρίας στον τομέα της φυτοπροστασίας και των σπόρων και υλοποιείται σε συνεργασία με την ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ, την πρότυπη ομάδα πιστοποιημένων ελαιοπαραγωγών, τη BOSCH, ηγέτη στην τεχνολογία αισθητήρων, τη HAIFA, πρωτοπόρο σε προϊόντα θρέψης, τη NETAFIM, ειδικό στα ολοκληρωμένα αρδευτικά συστήματα και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση με αντικείμενο την προστασία των άγριων πουλιών και των βιότοπών τους στην Ελλάδα. Το έργο εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνεργασιών για την Αειφορία, Farm Network της BASF.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα στην κατεύθυνση της υποστήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας και της ενίσχυσης της αξίας του προϊόντος διοργανώνουν εσπερίδες σε Λάρισα (26 Φεβρουαρίου), Αλίαρτο (27 Φεβρουαρίου), Σέρρες (05 Μαρτίου) και Ορεστιάδα (06 Μαρτίου).

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search