Ειδήσεις

Ειδήσεις

Β. Τσαμπαρδούκας: «Να αναδειχθούν αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας»

 λήψης Β. Τσαμπαρδούκας: «Να αναδειχθούν αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας»

Για το πρόγραμμα «Αγαπάμε το ακτινίδιο Πιερίας», που υλοποιεί η Haifa, μας μίλησε ο διευθυντής της περιοχής των Βαλκανίων της εταιρείας, Βασίλης Τσαμπαρδούκας. Μεταξύ άλλων, εξηγεί με ποια κριτήρια σχεδιάστηκε, σε τι αποσκοπεί και ποια είναι τα εκτιμώμενα οφέλη για τους παραγωγούς που συμμετέχουν σε αυτό.

Ανακοινώσατε πρόσφατα ότι πρόκειται να υλοποιήσετε το πρόγραμμα «Αγαπάμε το ακτινίδιο Πιερίας». Τι περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα και ποιο είναι το όφελος για τους καλλιεργητές που θα συμμετάσχουν σε αυτό;

 

To «Αγαπάμε το ακτινίδιο Πιερίας» είναι μια δράση που σκεφτόμασταν αρκετό καιρό να υλοποιήσουμε με τους συνεργάτες μας στην περιοχή. Απλώς, παίρνει μια διαφορετική μορφή και δημιουργεί μια γενικότερη ευφορία, όταν αφορά μια καλλιέργεια που τα τελευταία δύο χρόνια πηγαίνει εξαιρετικά. Όλοι είναι πλέον πιο πρόθυμοι να συμμετάσχουν και να εμπλακούν. Πρωταρχικό στόχο αποτελεί η ανάδειξη του προϊόντος, οι πιθανές λύσεις στην καλλιέργεια και η παρουσίαση των τοπικών συνεργατών ως «κέντρων γνώσης», που θα προσελκύσουν τον παραγωγό για τη διαχείριση των προβλημάτων του. Ήδη, ο Μάκης Γιαλένιος και τα συνεργαζόμενα καταστήματα πραγματοποιούν τέτοιου είδους υπηρεσίες σε μικρότερη φυσικά κλίμακα στην Πιερία.

Για τη Haifa, είναι σημαντικό ότι οι συνεργάτες της επιλέγονται όχι μόνο με αμιγώς εμπορικά κριτήρια, αλλά και με τεχνικές προϋποθέσεις. Με αυτόν τον τρόπο, τα σημεία πώλησης των προϊόντων μας καθίστανται ταυτόχρονα «κέντρα γνώσης» που μας δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουμε παράλληλες δράσεις, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η πληροφορία μας φθάνει στον τελικό αποδέκτη, τον παραγωγό.Τα οφέλη των παραγωγών πολλαπλασιάζονται, όταν η πληροφορία μας γίνεται προσιτή, γιατί είμαστε πρωτοπόροι σε ό,τι αφορά τη θρέψη των φυτών.

Πάρτε για παράδειγμα την παρούσα δράση: ο τελικός στόχος είναι η αποτύπωση του καλλιεργητικού χάρτη του ακτινιδίου σε όλη την Πιερία, με τη μεγαλύτερη συλλογή δειγμάτων φύλλων και εδάφους που έγινε ποτέ στον νομό.

Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, εδαφικοί τύποι, φυλλοδιαγνωστική, μικροκλίματα κ.ά., όλα συγκεντρωμένα και εξατομικευμένα, δημιουργούν άλλες δυνατότητες διαχείρισης και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη θρέψη του ακτινιδίου, που είναι η εξειδίκευσή μας.

Άλλωστε, τα «κέντρα γνώσης» της Haifa αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούν, την προσαρμογή της μαζικής πληροφορίας στις ανάγκες του κάθε κτήματος ακτινιδίου στην Πιερία.

Με ποια κριτήρια επιλέξατε για την εφαρμογή του προγράμματος το ακτινίδιο ως προϊόν και την Πιερία ως περιοχή καλλιέργειάς του;

Όπως ανέφερα προηγουμένως, το ακτινίδιο εκτός από σημαντική καλλιέργεια στην Πιερία, καθώς η καλλιεργήσιμη έκταση ξεπερνά τα 30.000 στρέμματα, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή και σε ένα εμπορικό momentum, που βοηθά τη συμμετοχή. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αναφέρουμε ότι στην Πιερία (Νέα Έφεσο) εγκαταστάθηκε ο πρώτος εμπορικός οπωρώνας ακτινιδίου στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970. Τώρα είναι η στιγμή να ενθαρρύνουμε τις νέες φυτεύσεις που πραγματοποιούνται στον νομό και να παρέχουμε στήριξη στους νεοεισερχόμενους παραγωγούς. Τώρα είναι και η στιγμή να αναδείξουμε ότι η Πιερία μπορεί να αποτελέσει, χάρη στις εδαφοκλιματικές της συνθήκες, στην παράδοση στην καλλιέργεια και στην τεχνική γνώση των συνεργατών μας, τον τόπο για να παραχθεί κρίσιμη ποσότητα και ποιοτικό προϊόν άριστης ποιότητας (premium quality). Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, πρέπει να αγαπήσουμε τη σωστή καλλιέργεια του ακτινιδίου και να καταστήσουμε το ακτινίδιο πρωταθλητή στις ελληνικές εξαγωγές φρούτων (115.642.824 ευρώ 2016-2017).

“Τα αποτελέσµατα δεν είναι για να µένουν στο συρτάρι”

Τι χρονικό ορίζοντα έχει το πρόγραμμα και ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης της επιτυχίας του;

Όπως η γνώση δεν έχει χρονικό ορίζοντα, έτσι και το πρόγραμμα. Θα θέλαμε απλώς να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δείγματα εδάφους και φύλλων στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επικοινωνήσουμε τα αποτελέσματα και να δημιουργήσουμε γρηγορότερα τις προτάσεις μας. Αυτή θα είναι, άλλωστε, και η προστιθέμενη αξία της δράσης μας. Τα αποτελέσματα δεν είναι για να μένουν στο συρτάρι.

Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και με άλλα προϊόντα; Διακρίνετε ή έχετε ήδη στα μελλοντικά σας σχέδια κάποιες προοπτικές συμπράξεων-συνεργασιών σε επίπεδο αγροδιατροφής στην Ελλάδα, ίσως και με ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς ή εταιρείες του κλάδου;

Ο σκοπός μας είναι συγκεκριμένος. Να προσελκύσουμε μέσα από τα «κέντρα γνώσης» και τους επιλεγμένους συνεργάτες μας τους παραγωγούς με όποια μορφή και να έχουν, για την ανάδειξη αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ήδη, συζητάμε, για παράδειγμα, για μια αντίστοιχη δράση που αφορά το κεράσι στον Νομό Πέλλας. Αυτός είναι και ο σκοπός της δημιουργίας των «κέντρων γνώσης» της Haifa, ειδικότερα στη Β. Ελλάδα, να αποτελέσουν σημεία συνάθροισης των παραγωγών και διάχυσης πρακτικής πληροφορίας για το χωράφι. Το μήνυμα είναι «Αγαπάμε την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα» και, φυσικά, από αυτό το εγχείρημα δεν λείπει κανένας.

Συνέντευξη στις Αφροδίτη Χρυσοχόου και Μελίνα Ζιάγκου

Διαβάστε επίσης

MAINOS-CONSULTING-small Β. Τσαμπαρδούκας: «Να αναδειχθούν αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας»

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μικροστοιχείο για την διατροφή των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. Η έλλειψη του στις γεωργικές καλλιέργειες είναι πολύ κοινή έλλειψη μικροστοιχείου. Η έλλειψη του μπορεί να παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, από αμμώδη μέχρι βαριά αλουβικά εδάφη.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search