Ειδήσεις

Κτηνοτροφία

Προσεγγίζει την Ανατολική Μακεδονία η πανώλη των χοίρων

deytero Προσεγγίζει την Ανατολική Μακεδονία η πανώλη των χοίρων
Συγκεκριµένα, συνιστά την προσοχή των κτηνιατρικών υπηρεσιών, των περιφερειακών και δηµοτικών Αρχών, των χοιροτρόφων, κυνηγών, επαγγελµατιών και όλων των εµπλεκοµένων φορέων καθώς στις 20 Σεπτεµβρίου επιβεβαιώθηκε µία ακόµα νέα εστία του νοσήµατος στο χωριό Μόµχιλγκραντ (Momchilgrad) της Περιφέρειας Κάρτζαλη στη Βουλγαρία, η οποία αφορά 10 οικόσιτους χοίρους που πέθαναν λόγω του νοσήµατος. 

Με νεότερη ανακοίνωσή της, λοιπόν, επισηµαίνει πως η νόσος προκαλεί µεγάλες οικονοµικές απώλειες και προβλήµατα στις µετακινήσεις των χοίρων και των προϊόντων τους, ενώ η θνησιµότητα αγγίζει το 100% και δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εµβόλιο. Παράλληλα, συνιστά ιδιαίτερη προσοχή κατά τις επισκέψεις στις επαρχίες Κάρτζαλη, Μπορινό (Borino) και Ντόσπατ (Dospat) αλλά και όλες τις άλλες περιοχές της Βουλγαρίας που έχουν επιβεβαιωθεί κρούσµατα αφρικανικής πανώλης χοίρων.

Πηγή: agronews.gr

Το επόµενο διάστηµα και µέχρι τις 24 Οκτωβρίου, οπότε και δροµολογείται καλώς εχόντων των πραγµάτων η πληρωµή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του 2019 στους αγρότες, αυξάνεται κατά πολύ ο φόρτος εργασίας στους διοικητικούς του Οργανισµού Πληρωµών.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα των μετασυλλεκτικών ασθενειών των μήλων και των αχλαδιών είναι η εμφάνιση μούχλας ή σήψης στους καρπούς. Ο μολυσμένος ιστός γίνεται μαλακός στην αφή, έχει χρώμα καφέ έως μαύρο, με συνέπεια τα φρούτα να χάνουν την αγοραστική τους αξία και να γίνονται ακατάλληλα.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search