Ειδήσεις

Κτηνοτροφία

Με 5 ευρώ ανά ζώο ενισχύονται οι αιγοπροβατοτρόφοι

ktinotrofos-ellinas-696x463 Με 5 ευρώ ανά ζώο ενισχύονται οι αιγοπροβατοτρόφοι
Το πράσινο φως για την χορήγηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στους αιγοπροβατοτρόφους της χώρας, ύψους 41 εκατ. ευρώ, δίνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Αραχωβίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη.

Η έκτακτη ενίσχυση, την οποία είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν από τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για οικονομική στήριξη προς τους κτηνοτρόφους εξαιτίας ειδικών δυσχερειών που παρουσιάστηκαν κατά το έτος παραγωγής 2017.

Το ύψος των de minimis για τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων καθορίζεται σε 5 ευρώ/αίγα και σε 5 ευρώ/προβατίνα.

Στην περίπτωση υπέρβασης του ύψους χρηματοδότησης με βάση τον προσδιορισθέντα αριθμό των θηλυκών αιγοπροβάτων, τότε η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί με γραμμική μείωση της μοναδιαίας τιμής.

Δικαιούχοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός των κτηνοτρόφων σε ορεινούς ή πεδινούς. Ωστόσο, οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι οποίοι κρίνονται δικαιούχοι, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και δη 4 όρους επιλεξιμότητας.

Αναλυτικά, δικαιούχοι είναι όσοι:

 1. Έχουν υποβάλει παραδεκτή Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2017.
 2. Διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα, ηλικίας άνω του έτους.
 3. Έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις το έτος 2017. Σημειώνεται ότι οι παραδόσεις γάλακτος επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που αποστέλλονται ετησίως από τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
 4. Διατήρησαν την εκμετάλλευση τους ενεργή έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2017, γεγονός που διαπιστώνεται από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ).

Έλεγχοι

Ως προς τον προσδιορισμό των ζώων που είναι επιλέξιμα προς πληρωμή, όπως πληροφορούμαστε, θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων για το 2017, σχετικά με τον ελάχιστο αριθμό αιγοπροβάτων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που στην αίτηση ο αριθμός των αιγοπροβάτων είναι μικρότερος από τον αριθμό των ζώων βάσει του επιτόπιου ελέγχου, ενισχύονται τα ζώα όπως αναγράφονται στην αίτηση. Εάν, όμως, ο αριθμός των ζώων στην αίτηση είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιτόπιων ελέγχων, τότε ενισχύονται τα ζώα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων.

Ποιοι μένουν εκτός ενίσχυσης

Με βάση τον τελευταίο διασταυρωτικό έλεγχο του 2017, δεν θα λάβουν την ενίσχυση όσοι:

 • Η αίτησή τους απερρρίφθη ως εκπρόθεσμη, δηλαδή υποβλήθηκε 25 ημέρες και άνω μετά την καταληκτική ημερομηνία.
 • Η αίτηση απερρίφθη λόγω υποβολής μετά θάνατον.
 • Η αίτηση δεσμεύτηκε λόγω ανενεργού ΑΦΜ.
 • Η αίτηση δεσμεύτηκε λόγω της συμμετοχής τους ή της/του συζύγου τους σε πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης.
 • Είναι διάδοχοι πρόωρης με δεκαετή ή ετήσιο αποκλεισμό.

Τέλος, αποκλείονται από την ενίσχυση όσων:

 • Ο κωδικός εκμετάλλευσης (EL) αιγοπροβάτων δεν έχει ταυτοποιηθεί με την ΚΒΔ.
 • Ο ΑΦΜ τους δεν ταυτοποιείται με την ΚΒΔ.
 • Τα προσωπικά τους στοιχεία δεν ταυτοποιούνται επίσης με την ΚΒΔ.

Ευρωπαϊκός Κανονισμός

Σε αυτό το σημείο, επισημαίνεται ότι οι de minimis χορηγούνται με βάση τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1408/2013. Για παράδειγμα, δεν χορηγούνται ενισχύσεις, το ύψος των οποίων καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται ή διατίθενται στην αγορά, ή για δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς τα κράτη-μέλη.

Επιπλέον, για να τους καταβληθεί η ενίσχυση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή η επιχείρησή τους –η οποία λογίζεται ως ενιαία με αυτούς– κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της επικείμενης, να υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ.

ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

MAINOS-CONSULTING-small Με 5 ευρώ ανά ζώο ενισχύονται οι αιγοπροβατοτρόφοι

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μικροστοιχείο για την διατροφή των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. Η έλλειψη του στις γεωργικές καλλιέργειες είναι πολύ κοινή έλλειψη μικροστοιχείου. Η έλλειψη του μπορεί να παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, από αμμώδη μέχρι βαριά αλουβικά εδάφη.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search