Ειδήσεις

Κτηνοτροφία

Άνοιξε η δράση ενίσχυσης για μικρό σκαθάρι κυψέλης

53A51657805A5A5EA39F10EE0D669051 Άνοιξε η δράση ενίσχυσης για μικρό σκαθάρι κυψέλης

Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση τις επόμενες ημέρες θα γίνει με κλήρωση από το Μελισσοκομικό Μητρώο μελισσοκόμων (έως 15) ανά περιοχή υψηλού κινδύνου. Μετά την επιλογή τους, θα γίνει πρόσκληση στους μελισσοκόμους οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής-πληρωμής στην αρμόδια ΔΑΟΚ.

Σημειώνεται πως η δράση 2.1 «Εχθροί και Ασθένειες Μελισσών» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι:

α) Για τις δαπάνες της παρ. 2, στοιχείο α), του παρόντος άρθρου, οι μελισσοκόμοι, κάτοχοι τουλάχιστον σαράντα (40) κυψελών διαχείμασης, οι οποίοι, για κάθε μελισσοκομικό έτος εφαρμογής του Προγράμματος, έχουν υποβάλλει αίτηση-δήλωση κυψελών διαχείμασης ή έχουν θεωρήσει το μελισσοκομικό βιβλιάριο μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου,

 

Ύψος ενίσχυσης

Στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος, επιλέξιμες δαπάνες είναι οι παρακάτω:

α) Οι δαπάνες ενίσχυσης των μελισσοκόμων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του Προγράμματος. Το ύψος της κατ' αποκοπή ενίσχυσης ανά μελισσοσμήνος καθορίζεται στα εβδομήντα πέντε ευρώ (75 ευρώ) για το μελισσοκομικό έτος 2018 και στα εκατόν πενήντα ευρώ (150 ευρώ) για το μελισσοκομικό έτος 2019, χορηγείται δε για κατ' ελάχιστο δέκα μελισσοσμήνη ενός μελισσοκομείου-δείκτη, με ανώτατο όριο τα είκοσι.

Στο σύνολό της η σχετική δαπάνη ανά δικαιούχο μελισσοκόμο αφορά τα μελισσοσμήνη ενός μόνο μελισσοκομείου-δείκτη. β) Οι δαπάνες ενίσχυσης των Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του Προγράμματος. Το ύψος της κατ' αποκοπή ενίσχυσης ανά μελισσοσμήνος καθορίζεται στα εξήντα ευρώ (60 ευρώ) για το μελισσοκομικό έτος 2018 και στα εκατόν είκοσι ευρώ (120 ευρώ) για το μελισσοκομικό έτος 2019, χορηγείται δε για κατ' ελάχιστο δέκα μελισσοσμήνη ενός μελισσοκομείου-δείκτη, με ανώτατο όριο τα είκοσι. Στο σύνολό της η σχετική δαπάνη για όλους τους δικαιούχους φορείς μπορεί να αφορά έως και τρία μελισσοκομεία-δείκτες για κάθε ζώνη υψηλού κινδύνου που βρίσκεται στο νομό έδρας τους.

 

Ζώνη υψηλού κινδύνου

1. Για τον επακριβή καθορισμό των ζωνών υψηλού κινδύνου, προϋπόθεση αποτελεί ο προσδιορισμός των σημείων εκείνων που εκτιμώνται ως οι πιθανότερες πύλες εισόδου του μικρού σκαθαριού της κυψέλης στη χώρα.

2. Προς την κατεύθυνση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη α) τη βιολογία του εντόμου, β) τις κατηγορίες επικίνδυνων φορτίων (μέλισσες, γόνος, προϊόντα της κυψέλης, μελισσοκομικός εξοπλισμός, βομβίνοι, ώριμα φρούτα και λαχανικά, φυτά σε γλάστρες κ.λπ.) και γ) τους διεθνείς λιμένες και αερολιμένες της χώρας μέσω των οποίων διακινούνται οι μεγαλύτερες ποσότητες των παραπάνω φορτίων, προσδιορίζονται ως πιθανές πύλες εισόδου του εντόμου τα εξής σημεία:

1) Λιμένας Πειραιά (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά)

2) Αερολιμένας Αθηνών (Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής)

3) Λιμένας Θεσσαλονίκης (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης)

4) Αερολιμένας Θεσσαλονίκης (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης)

5) Λιμένας Πατρών (Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας) 6) Λιμένας Ηγουμενίτσας (Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας) 7) Λιμένας Ηρακλείου (Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου)

Για το καθένα από τα παραπάνω σημεία, οριοθετείται ως ζώνη υψηλού κινδύνου η περιοχή που εκτείνεται εντός ακτίνας δέκα (10) χιλιομέτρων από αυτά.  

agronews.gr

Εκτός de minimis έμειναν – σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί στην Agronews – οι ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου Έβερτ και Άνδρος.

Δυσλειτουργίες ανακύπτουν στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς και δη στη διαχείριση της ελιάς Καλαμών, ως αποτέλεσμα των αυξημένων προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί και της ιδιότυπης

Η εταιρεία από τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, αναπτύσσει εδώ και χρόνια ρομπότ για τη συγκομιδή φράουλας, και σε ένα μήνα από τώρα θα το παρουσιάσει σε ετήσιο συνέδριο της βιομηχανίας στο Ορλάντο.

Τον ερχόμενο Μάρτιο θα προκηρυχθεί – σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια - η δεύτερη πρόσκληση της Δράσης

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search