Ειδήσεις

Διεθνή Νέα

Αποσύρει 300.000 τόνους ελαιολάδου μέσω ιδιωτικής αποθεματοποίησης η Ισπανία, με θετικές επιδράσεις για την εγχώρια αγορά

Elaiolado-dexameni Αποσύρει 300.000 τόνους ελαιολάδου μέσω ιδιωτικής αποθεματοποίησης η Ισπανία, με θετικές επιδράσεις για την εγχώρια αγορά
Θετική επίδραση στην ελληνική αγορά ελαιολάδου αναμένεται πως θα έχει το μέτρο ιδιωτικής αποθεματοποίησης που θα εφαρμόσει η Ισπανία, έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε στον Ισπανό υπουργό Γεωργίας την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου η Κομισιόν μέσω Φιλ Χόγκαν. Η είδηση έγκρισης του μέτρου ιδιωτικής αποθεματοποίησης έρχεται μερικές ημέρες έπειτα από την ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών στα ισπανικά ελαιόλαδα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην αγορά να βελτιώσει αφενός τις τιμές του ελαιολάδου και αφετέρου να προβεί  σε καλύτερους χειρισμούς, ενόψει των επιβαρύνσεων στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ που θα εφαρμοστούν από τις 18 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ελληνική αγορά βλέπει με καλό μάτι την παραπάνω εξέλιξη εκτιμώντας πως το μέτρο αυτό θα έχει θετική επίδραση και στην τιμή του εγχώριου προϊόντος.      

Την πρόταση εκκίνησης της διαδικασίας της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο ισπανικό ελαιόλαδο έχει καταθέσει στην Κομισιόν ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ το απόγευμα της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου. 

Αν και ακόμα δεν είναι γνωστές σημαντικές λεπτομέρειες, η ιδιωτική αποθεματοποίηση θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδα τα οποία θα αποσυρθούν από την αγορά με κονδύλια που θα διατεθούν σε συνεταιρισμούς και ελαιοτριβεία, που αποθηκεύοντας τις ποσότητες αυτές θα επαναφέρουν μια ισορροπία στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα στην Ισπανία, βρίσκεται κοντά στα 2,05 ευρώ ανά κιλό, ενώ οι πράξεις για τα φρέσκα ελαιόλαδα δεν ξεπέρασαν τα 2,80 ευρώ ανά κιλό.

Ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, σε σχετική ανακοίνωση που έκανε, ανέφερε πως το μέτρο θα εφαρμοστεί αμέσως μόλις εξεταστεί από την Επιτροπή Διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικυρωθεί επίσημα από την Κομισιόν. Η ανταπόκριση του κλάδου στην Ισπανία, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ήταν θετική, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί εδώ και μερικούς μήνες εξαιτίας των χαμηλών τιμών, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έγινε ακόμη πιο δύσκολη έπειτα από την ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών που προβλέπουν 25% επιβάρυνση στο ισπανικό ελαιόλαδο.

«Το μέτρο αυτό συνιστά μια αναγνώριση της σοβαρής κατάστασης στην οποία έχει εισέλθει ο κλάδος του ελαιολάδου στην Ισπανία, με τις τιμές να βρίσκονται κάτω από το κόστος παραγωγής, ειδικά για τα ελαιόλαδα που προέρχονται από καρπό παραδοσιακών ελαιώνων» σχολίασε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας.

Από την πλευρά τους οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα συγκεντρώθηκαν στην Μαδρίτη, διαδηλώνοντας για τις χαμηλές τιμές, τονίζουν  την ανάγκη το μέτρο να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να επανέλθουν οι τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει, πως τέτοια μέτρα χρειάζονται τουλάχιστον δυο μήνες μέχρι να σημειωθεί στην αγορά ο αντίκτυπός τους.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε ιδιωτική αποθεματοποίηση στην Ισπανία ήταν το 2012, όταν η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο ήταν για αρκετές εβδομάδες κάτω από τα 2 ευρώ ανά κιλό. Αν και φέτος αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα, οι ενδείξεις της αγοράς υποχρέωσαν την  Κομισιόν να ακολουθήσει την πρακτική της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, δεδομένου ότι επικρατεί αβεβαιότητα για τις ισπανικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: agronews.gr

Διαβάστε επίσης

MAINOS-CONSULTING-small Αποσύρει 300.000 τόνους ελαιολάδου μέσω ιδιωτικής αποθεματοποίησης η Ισπανία, με θετικές επιδράσεις για την εγχώρια αγορά

Με αλλαγές ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας θα γίνει 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε την αναπροσαρµογή να ευνοεί κυρίως τις µεγαλύτερου µεγέθους εκµεταλλεύσεις.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μικροστοιχείο για την διατροφή των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. Η έλλειψη του στις γεωργικές καλλιέργειες είναι πολύ κοινή έλλειψη μικροστοιχείου. Η έλλειψη του μπορεί να παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, από αμμώδη μέχρι βαριά αλουβικά εδάφη.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει σταδιακά τα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιεί η περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αναφέροντας πως η σοβαρότητα του νοσήµατος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός εµπλεκοµένου.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search