Ειδήσεις

Διεθνή Νέα

Ξεκίνησε πρώιμα το ακτινίδιο από το νότιο ημισφαίριο

aktinidio-696x497 Ξεκίνησε πρώιμα το ακτινίδιο από το νότιο ημισφαίριο
Αυτή την περίοδο, η αγορά ακτινιδίων στρέφει το βλέμμα προς την παραγωγή του νότιου ημισφαιρίου, ενώ κατά βάση θετικός είναι ο απολογισμός για το βόρειο ημισφαίριο, όπως αναφέρεται στην επισκόπηση της παγκόσμιας αγοράς ακτινιδίου, που δημοσίευσε το FreshPlaza.

Στη Ν. Ζηλανδία, η σεζόν είναι πρώιμη. Τα πρώτα φορτία έφυγαν για Κίνα και Ιαπωνία πριν από 15 ημέρες. Όπως όλα δείχνουν, θα είναι μια χρονιά με μεγάλη παραγωγή. Η Zespri περιμένει να εξάγει περισσότερες από 600.000 παλέτες σε υπερπόντιους προορισμούς φέτος. Σύμφωνα με τους νεότερους υπολογισμούς της εταιρείας, θα ξεπεράσει τα 75 εκατ. «τελάρα» κιτρινόσαρκων, που ήταν οι περσινές της εξαγωγές. Για τα πράσινα, υπολογίζει πως οι εξαγωγές θα κινηθούν κάτω από 75 εκατ. «τελάρα», με τις περσινές ποσότητες στα 65 εκατ.

Στην Κίνα, η παραγωγή της χώρας θα είναι διαθέσιμη από τους ψυκτικούς θαλάμους μέχρι τον Αύγουστο. Σε κάποιες περιοχές υπήρξαν μικρότερες αποδόσεις πέρσι, αλλά φέτος η ανθοφορία εξελίσσεται ικανοποιητικά. Στις αρχές του προηγούμενου Ιανουαρίου, εισήχθησαν στην κινεζική αγορά ακτινίδια κυρίως από Ελλάδα, Χιλή, Ιταλία, Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία. Τα τελευταία χρόνια στην Κίνα κερδίζει έδαφος η Zespri, ιδιαίτερα με το κιτρινόσαρκο.

Στο τέλος του Μαρτίου, η γαλλική αγορά δέχθηκε πλήγμα από την αποκάλυψη ότι το 12% των ακτινιδίων που πωλήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα, δηλαδή 15.000 τόνοι, ήταν στην πραγματικότητα ιταλικά. Υπολογίζεται ότι για τους εμπλεκομένους τα κέρδη από τη διαφορά τιμής γαλλικού και ιταλικού ακτινιδίου ανήλθαν σε 6 εκατ. ευρώ. Κατά τα άλλα, ο κλάδος είχε μια καλή σεζόν.

Στην Ιταλία, ο Μάρτιος ήταν ένας κακός μήνας. Τότε, κανονικά οι τιμές στο εμπόριο ανεβαίνουν, κάτι που δεν συνέβη φέτος και οι παραγωγοί που διατηρούν αποθέματα ελπίζουν ότι θα ανέβουν μέσα στον Απρίλιο. Η ποιότητα και η διάρκεια ζωής στο ράφι είναι εξαιρετική, αναφέρεται. Από τους παράγοντες που δυσκόλεψαν τα πράγματα για την ιταλική σεζόν ήταν η πίεση που ασκήθηκε από την ελληνική παραγωγή που συμπίπτει χρονικά, ενώ, επιπλέον, στην Ελλάδα εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια καλύτερες τεχνικές αύξησης της διάρκειας ζωής στο ράφι. Επιπλέον, υπάρχει πίεση από άλλα φθηνά ευρωπαϊκά φρούτα, όπως μήλα και αχλάδια, ενώ και η οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί την κατανάλωση. Στις 31 Μαρτίου, τα στοκ στα ιταλικά Hayward ήταν 16%-17% υψηλότερα από πέρσι, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή ήταν κατά 20% αυξημένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι τιμές, γύρω στα 50-60 λεπτά για τα μεγάλα, είναι χαμηλότερες και από τις δύο προηγούμενες χρονιές.

ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

Διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων έως 10.000 ευρώ στο 9% εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις αλλαγές να ισχύουν από το επόμενο φορολογικό έτος.

Με καθυστέρηση από 10 έως 15 ημέρες, η ιταλική συγκομιδή σταφυλιών μόλις ξεκινάει. Το 15% της συγκομιδής θα συγκομισθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, έναντι 40% την ίδια περίοδο πριν από δύο χρόνια. Δυσμενής καθ 'όλη τη διάρκεια της αμπελουργικής περιόδου, ο καιρός έχει μειώσει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό της ιταλικής βιομηχανίας οίνου, η οποία όμως είναι στην ευχάριστη θέση να διατηρεί την παγκόσμια ηγεσία της.

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search